Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
12.05.2022, 06:49

Vodovod i Vidrak traže povećanje cena svojih usluga

č: | fb:

JKP "Vodovod" i "Vidrak" zatražili su saglasnost Gradske uprave za povećanje cena svojih usluga; "Vodovod" za 10 do 32 posto, "Vidrak" za 20 posto. Građani će ubuduće plaćati i uslugu prečišćavanja otpadnih voda.

 

Nadzorni odbor JKP "Vodovod" je na sednici održanoj 29.04.2022. godine doneo odluku o cenama snabdevanja vodom i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za koje je, kako je navedeo, neophodna saglasnost osnivača.

 

U zahtevu za davanje saglasnosti na povećanje cena je obrazloženo da se cene usluga JKP "Vodovod" nisu menjale od septembra 2016. godine pri čemu su bile značajno niže nego u većini gradova u Srbiji.

 

"Ukupna cena usluga za prosečnu potrošnju po domaćinstvu u Valjevu je na pretposlednjem mestu. Manju cenu jedino ima Gornji Milanovac koji ne poseduje postrojenje za preradu otpadnih voda. Po usvajanju novog cenovnika, JKP "Vodovod" će imati istu cenu usluga kao Loznica koja ne naplaćuje uslugu prečišćavanja otpadnih voda", piše u zahtevu.

 

Takođe se navodi da JKP "Vodovod" od korisnika nije naplaćivalo uslugu prečišćavanja otpadnih voda, nego samo uslugu prikupljanja i odvođenja otpadnih voda. "Uspostavljanjem usluge-prečišćavanje otpadnih voda biće obezbeđeno poštovanje principa da onaj ko generiše otpad mora platiti troškove njegove prerade. Naplatom ove usluge, osim obezbeđenja uslova za dalje obavljanje ove delatnosti, dobiće se novac neophodan za tekuće održavanje postrojenja", piše u zahtevu dostavljenom Gradskoj upravi. Uslugu prečišćavanje otpadnih voda svi korisnici u Valjevu će plaćati 26,21 dinar za kubni metar.

 

Prema Odluci Nadzornog odbora, poskupljenje vode i odvođenje otpadnih voda za građane, škole, bolnicu, ustanove i korisnike socijalne pomoći u Valjevu iznosi 32 posto, dok bi cena kubnog metra vode i odvođenje otpadnih voda za privredu ostala nepromenjena.

 

Na Divčibarama će voda i odvođenje otpadnih voda biti skuplje za 10 odsto i za građane i za privredu. U Valjevskoj Kamenici će voda biti skuplja za 32 posto, sa vodovoda Prskavac za 10 posto, dok će cena vode za one koji se snabdevaju sa seoskog vodovoda Kukalj ostati nepromenjena.

 

 

Nove cene primenjivaće se po dobijanju saglasnosti osnivača

 

JKP "Vidrak" je zatražilo saglasnost Gradske uprave za povećanje cena svojih usluga za 20 odsto. Nadzorni odbor tog javno-komunalnog preduzeća traži saglasnost za povećanje cena komunalnih usluga koje plaćaju neposredni korisnici, za uslugu uklanjanja nepropisno parkiranih vozila i za parkiranje.

 

U zahtevu za davanje saglasnosti na povećanje cena je obrazloženo da cene komunalnih usluga za domaćinstva i privredu nisu menjane od marta 2018. godine, cena usluge za korišćenje parkinga nije menjana od decembra 2016. godine, dok cena uklanjanja nepropisno parkiranih vozila nije menjana od juna 2014. godine.

 

"Razlozi za povećanje cena su, pre svega, u povećanim troškovima, koji direktno opterećuju cenu i utiču na kvalitet pružanja usluga", navedeno je, pored ostalog, u zahtevu za davanje saglasnosti na povećanje cena usluga JKP "Vidrak".

 

Aktuelno

Ljubomir Radović (foto: Kolubarske.rs)
Još uvek ima mesta da se dopuni i poboljša PGR Pre 1 dan 4 sati

Lokalni front: Ko i kako odlučuje o sudbini Divčibara

Lokalni front Va podseća javnost, posebno zaljubljenike u Divčibare, da samo još do petka 24. juna postoji mogućnost dostavljanja primedbi i predloga na treću izmenu Plana generalne regulacije za...  · 5 komentara