Ulica Zorke Manojlović (foto: Milena Kuzmanović)
Ulica Zorke Manojlović (foto: Milena Kuzmanović)
14.05.2022, 07:28

Majka Mikija Manojlovića dobila ulicu na Divčibarama

č: | fb:

Na spisku ulica na Divčibarama, pored Ulice cara Dušana, Vojvode Mišića, Generala Đukića, Desanke Maksimović, Ljube Popovića, Žike Pavlovića, Stevana Filipovića i drugih važnih ličnosti iz istorije i kulturnog života Srbije i valjevskog kraja nalazi  i Ulica Zorke Manojlović.

 

Zorka Manojlović je majka našeg poznatog glumca Mikija Manojlovića, a ova ulica prolazi neposredno pored placa Manojlovića na Divčibarama. U obrazloženju predloga piše da je Zorka Manojlović bila glumica pozorišta "Boško Buha" u Beogradu, da je igrala u nekoliko filmova i da je bila zaljubljenik Divčibara.

 

Većina Divčibaraca, kao i vikendaša, sa kojima smo razgovarali kažu da prvi put čuju za Zorku Manojlović i da ne znaju ko je ona. Neki od naših sagovornka, koji su želeli da ostanu anonimni,  rekli su da mnogi koji su zaslužni za razvoj Divčibara, nemaju svoju ulicu. Kao primer naveli su Petronija Ilića i Žarka Ilića Pepu, koji su začetnici ugostiteljstva na Divčibarama, a čiji se potomci i danas bave turizmom. Jedan od sagovornika je rekao da je "njegova majka dala veći doprinos Valjevu nego majka Mikija Manojlovića, pa nije dobila ulicu na Divčibarama".

 

Branka Ilić, nekadašnja predsednica Mesne zajednice Divčibare, kaže da su, kada su predlagani nazivi ulica na Divčibarama, Komisiji dostavili preko 50 predloga.

 

"Neki naši predlozi su usvojeni, a neki nisu. Pojedine važne ličnosti dobile su manje važne ulice. Navodno, politički nisu bile podobne. Tako je Vladika Melentije Vujić iz obližnjeg sela Osečenica, koji se kao timočki vladika zalagao za unapređenje duhovnog života i posebno školovanje ženske dece, i bio borac protiv sujeverja, dobio sokak kao i Ljubinka Olujić, ugledna profesorka fizičkog vaspitanja iz Valjeva, neumorni i istaknuti sportski radnik, organizator brojnih pešačkih tura na Divčibarama i višedecenijski jedini i besplatni turistički vodič na ovoj planini. Takvih ima još, da ne nabrajam", kaže Ilić.

 

Retki su oni koji imaju tu privilegiju da ulica u kojoj žive ili povremeno borave nosi ime njihove majke.

 

Inače, nazive pojedinih uica u Valjevu, na Divčibarama i u još šest mesta na teritoriji grada Valjeva, predložila je Komisija za određivanje naziva ulica, trgova, gradskih četvrti, zaselaka i drugih delova naseljenih mesta, a usvojila je Skupština grada i objavljeno je u Službenom glasniku Valjeva broj 5/19.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Apoteka Vegafarma (foto: Kolubarske.rs)
Nakon trogodišnje pauze Pre 14 sati 33 minuta

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku

Valjevo ponovo ima dežurnu apoteku zahvaljujući privatnoj apotekarskoj ustanovi "Vegafarma". U saopštenju za javnost RFZO navedeno je da će apoteka u neposrednoj blizini Doma zdravlja biti...  · 4 komentara

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Za manje od godinu dana četiri "događaja" Pre 18 sati 29 minuta

Ćuti se o odgovornosti i uzrocima nesreća u Krušiku

U Krušiku su se, za manje od godinu dana, dogodile četiri nesreće u kojima su povređeni radnici. Svaki put rukovodstvo je saopštavalo da je "formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog...  · 12 komentara

Apelacioni sud (foto: www.bg.ap.sud.rs)
Piše Danas 29.05.2023

Istoričari o rehabilitaciji Nikole Kalabića

Kalabić nikada nije bio osuđen da bi bio rehabilitovan; najgora stvar u rehabilitaciji Kalabića je zapravo neumesna primena pravnih formalnosti; po Ustavu i zakonu je taj proces završen..., kažu za...  · 9 komentara