Šećer u pakovanju od  10 kilograma (foto: Kolubarske.rs)
Šećer u pakovanju od 10 kilograma (foto: Kolubarske.rs)
18.05.2022, 10:59

Nestašica kilogramskog šećera, veliko pakovanje skoro duplo skuplje

č: | fb:

U valjevskim prodavnicama već nekoliko dana nema šećera u pakovanju od jednog kilograma, dok u pojedinim šećera ima, ali samo u džakovima od deset kilograma i to po ceni od 1399 dinara.

 

Desimir Tadić, suvlasnik i direktor "Europroma", kaže da je nestašica šećera posledica primene uredbe Vlade Srbije o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica, koja je produžena na još 60 dana. Tom uredbom ograničena je cena samo kilogramskih pakovanja šećera, dok proizvođači i trgovci mogu slobodno da formiraju cenu pakovanja od deset, dvadeset i više kilograma.

 

"Stvar je jednostavna. Država je zamrzla cenu šećera u pakovanju od jednog kilograma i obvezala proizvođače šećera i trgvce da šećer mogu prodavati po cenama koje su bile u trenutku kada je stupila na snagu uredba Vlade Srbije. S obzirm na to da su troškovi proizvodnje šećera značajno povećani zbog rasta cena energije, goriva, sirovina..., fabrikama šećera je ostalo jedino to da prodaju druge vrste šećera, tačnije teža pakovanja, po slobodnim cenama i one su praktično duplo više, tako da pakovanje šećera od deset kilograma u maloprodaji košta oko 1400 dinara. Šečera u pakovanjima deset i dvadeset kilograma na tržištu ima, ali potrošači logično očekuju i traže šećer čija je cena 80-90 dinara za kilogram", navodi Tadić.

 

Dodaje da je ograničena cena šećera za pakovanje od kilogram jedna strana medalje, dok su nakupci druga strana medalje. 

 

"Procenjujem da bi šećera bilo dovoljno da nije švercera, nakupaca ili kako da ih nazovemo, koji se kreću po trgovinama i sve količine šećera u pakovanju od jednog kilograma zatečene na rafovima kupuju i pakuju u kombije. Mi čak imamo i fotografije toga. Prema našim saznanjima oni taj šećer preprodaju po ceni i do 110 dinara, i to najčešće malim trgovinama i pekarima", navodi Desimir Tadić.

 

Desimir Tadić

Desimir Tadić (Foto: Đorđe Đoković)

Suvlasnik i direktor valjevske trgovine "Europrom" smatra da je ključni problem u tome što država ne radi ništa da zaustavi švercere i manipulante, koji čak prete trgovcima da će ih prijaviti zbog toga što "šećer iz magacina iznose u fazama".

 

"Trgovci ne mogu samoinicjativno, tačnije nemamo pravo da ograničimo količine šećera koju će neko da kupi. Zato je trebalo da država uz uredbu o ograničenju cena donese i uredbu o ograničenju kupljenih količina šećera u maloprodaji", kaže Tadić.

 

On navodi još jedan probem koji je doveo do poremećaja na tržištu šećera, a to je da proizvođači ne mogu da isporuče trgovinskim lancima tražene količine šećera.

 

"Europrom je prodaju šećera povećao tri puta u odnosu na prošlu godinu, ali mi trenutno ne možemo iz fabrike dobiti tri puta veće količine šećera, čak dobijamo i manje količine u pakovanju od jednog kilograma u odnosu na lane. Uostalom to je razumljivo jer vlasnici tih fabrika moraju sačuvati svoj kapital, a prodajom šećera u pakovanju od kilogram uz ograničenu cenu, a značajno povećane cene goriva, energije, sirovina, sigurno će imati gubitak", kaze Desimir Tadić.

Samo kocka

Samo kocka (Foto: Kolubarske.rs)

U većini valjevskih trgovina, koje smo obišli ovog prepodneva, šećera nema, ni kilogramskih ni težih pakovanja, dok u pojedinim trgovinma, kako nam je rečeno, trgovci prepakuju šećer iz džakova od 20 i više kilograma i prodaju ga u rinfuzi po višoj ceni, 130 dinara za kilogram.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 50 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara