Plaćen intervju u Blicu
Plaćen intervju u Blicu
27.05.2022, 07:10

Intervju Blicu gradonačelnik platio 480.000 dinara

č: | fb:

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je novcem iz gradske kase platio 480.000 dinara svoj intervju u "Blicu" pod naslovom "Preporod Valjeva započet u prošloj nastavljamo i u ovoj godini", koji je objavljen 10. januara 2022. godine u štampanom i internet izdanju.

 

Ovaj trošak nije bio planiran u budžetu grada Valjeva za 2021. godinu kada je gradonačelnik Lazar Gojković potpisao ugovor sa Izdavačkim društvom "Ringer Axel springer" doo Beograd.

 

U ugovoru, koji je zaključen 23. decembra 2021. godine, piše da se "Ringer Axel springer obavezuje da gradonačelniku Lazaru Gojkoviću pruži usluge pripreme, proizvodnje, plasiranja i praćenja tema koje se odnose na informisanje i obaveštavanje građana u pogledu praćenja aktivnosti gradonačelnika, a sve na teme koje će biti naknadno dogovorene između Lazara Gojkovića i izdavačkog društva Ringer Axel springer".

 

Osim toga što je gradonačelnik poptisao ugovor vredan 480.000 dinara, a da u budžetu nije bio obezbeđen novac za uslugu objavljenog intervjua, upitno je i to da li su aktivnosti gardonačelnika javni interes u oblasti javnog informisanja ili je reč o ličnoj promociji? Ako bi pak to i bio javni interes, u Zakonu o javnom informisanju i medijima stoji da se javni interes ostvaruje isključivo kroz sufinansiranje projekata preko konkursa. 

 

Ovaj intervju gradonačelnika u Blicu plaćen je u martu ove godine, ali ni u budžetu za 2022. godinu u okviru programa razvoj kulture i informisanja nisu planirana sredstva za objavljivanje intervjua gradonačelnika. Sudeći prema zahtevu za plaćanje 480.000 dinara beogradskoj kompaniji, koji je Lazar Gojković uputio Odeljenju za finansije, novac je obezbeđen sa pozicije Gradonačelnik i to u okviru usluge po ugovoru za koje je u ovoj godini ukupno opredeljeno 3.595.000 dinara, ali nije naznačeno koje sve usluge će biti plaćene toliko para. Možda još neki intervju ili neka druga usluga skrivena od javnosti.

 

Plaćen intervju ili oglas ili?

 

Dokumentacija koja prati ovu uslugu je u najmanju ruku nedosledna zato što u računu koji je beogradska kompanija dostavila Gradu umesto vrste usluge i količine stoji "račun na osnovu ugovora". U zahtevu za plaćanje pak piše da se račun odnosi na uslugu objavljenih intervjua sa gradonačelnikom u listu Blic, dok u analitičkoj kartici izdavačkog društva "Ringer Axel springer" u opisu piše: oglašavanje u Blicu.

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je o svojim aktivnostima mogao javnost da obavesti na konferencijama za novinare, ali to za skoro dve godine mandata nije učinio nijednom. Očigledno da nije siguran kako će te njegove aktivnosti biti predstavljene ukoliko za tu uslugu ne plati (našim parama), a mogu da ga iznenade i neka nezgodna pitanja koja bi bacila drugačije svetlo na njegove aktivnosti.

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 3 sati 50 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 4 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 1 sati 43 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...