Prekinuti radovi kod Orlovca (foto: Kolubarske.rs)
Prekinuti radovi kod Orlovca (foto: Kolubarske.rs)
30.05.2022, 06:53

Jedino Blagojević "video" orliće, a vađenje i odvoženje kamena vide mnogi

č: | fb:

Rekonstrukcija puta Krčmar-Divčibare, u dužini od 12,5 kilometara, počela je 26. maja 2021. godine. Prema informaciji koju je medijima tada dostavila PR služba grada Valjeva, rok za završetak radova je 120 kalendarskih dana, što je trebalo da bude do kraja seprembra prošle godine.

 

Međutim radovi na toj deonici, koje finansira JP Putevi Srbije, a izvodi Preduzeće za puteve Valjevo, ni nakon godinu dana nisu kompletno završeni. Naime, rekonstruisano je i asfaltirano blizu 12 kilometara, dok deonica u dužini od oko pola kilometra još uvek nije završena i to u delu kod mesta Orlovac.

 

Na sednici Skupštine grada, koja je održana 20. maja, na pitanje odbornika kada će biti završen put Krčmar-Divčibare i zbog čega radovi još uvek nisu okončani, odgovorio je Vladimir Blagojević, član Gradskog veća.

 

- Radovi na rekonstrukciji puta Krčmar-Divčibare su prošle godine nenadano zaustavljeni. Razlog je interesantan i čudan, a to je zbog zaštite prirode, tj. određenih vrsta ptica, zbog ptića koji nisu mogli da izdrže svu tu buku. Tu se izgubilo nekih mesec i po dana. Kada su "Putevima" odobrili da nastave svoje radove, bilo je kasno, došla je zima. Radovi su pre neki dan nastavljeni, to je nekih 400 metara asfalta, isto toliko tampona koji bi trebalo uraditi, i to će možda biti završeno za oko 20 radnih dana, recimo 25 kalendarskih dana. Znači, dinamika izgradnje tog puta je u potpunosti poštovana, sve je teklo baš kako treba do pojave te čudne okolnosti prilično humane, meni posebno interesantne u tom smislu da je neko imao dovoljno brige za prirodu i da zaustavi tako veliki interes i građevinske radove zbog retke vrste ptica – odgovorio je Blagojević.

 

Na tu priču člana Gradskog veća reagovao je Dragan Vićentić, odbornik Skupštine grada, koji je podsetio da je još u oktobru prošle godine zamolio gradonačelnika Valjeva da interveniše da se nastave radovi i da zatvori kamenolom koji je otvoren upravo na tom delu gde su prekinuti radovi.

 

- Moram reći kolegi Blagojeviću da nije sve tako kako on kaže. Nije se sa radovima stalo zbog ekoloških problema i ptića, nego je jedini razlog taj što se na tom delu puta, na toj krivini, pustio u eksploataciju kamenolom. A 10. novembra su radovi prekinuti zbog vremenskih neprilika, a ne zbog ptića, i rečeno je da će biti nastavljeni 31. marta. Evo dva meseca je prošlo, vremenski uslovi su bili pogodni da se tih 400 metara završi, ali na tom delu puta još uvek nema nikoga – rekao je Vićentić.

Vladimir Blagojević

Vladimir Blagojević (Foto: skrinšot)

 

Odgovorio je Vladimir Blagojević, član Gradskog veća.

 

- Tvrdim da nema nikakve veze sa kamenolomom, to su neke priče koje ste čitali u novinama, koje nemaju nikakve veze sa realnošću, ne postoje nikakvi kamenolomi. Postoji samo jedno mesto, gde se mora proširiti put, gde je kamen morao biti skonjen odatle da bi put prošao, i to je cela priča. O kakvom kamenolomu pričate ja ne znam i ko Vam je napunio glavu time, suluda je priča. Pročitao sam to čak negde u novinama, i verujte mi nisam se ni nasmejao na to. Da, baš je ova priča kako sam ja rekao tačna i baš je ptić u pitanju, i sećam se trenutka kada sam dobio informaciju da je Preduzeće za puteve dobilo nalog od Puteva Srbije, koje je investitor u tom poslu, da prestane da radi. Upitali su zašto, rečeno im je da je Udruženje prijatelja ptica poslalo dopis Putevima Srbije u kome piše da postoji tek izlegao ptić u gnezdu, mislim da se zove suri orao, i da on neće izdržati tu buku koja se dešava na putu. Onda su ih pozvali na sastanak na kome su se dogovorili da odlože radove i to odlaganje je trajalo mesec i po dana – ponovio je svoju priču Blagojević.

 

Da li je do orlića ili do kamena?

 

Krajem jula prošle godine se zaista pojavila priča o tome da su "radovi na putu Krčmar-Divčibare prekinuti zbog toga što su radnici Preduzeća za puteve otkrili gnezdo kraljevskog orla, tako da će radovi biti nastavljeni tek kada orlići porastu i odlete". Tada je i nama ta priča izgledala logična i zanimljiva, i hteli smo da napišemo tekst o toj "čudnoj, prilično humanoj okolnosti i zaštiti ptića". U Preduzeću za puteve su nam potvrdili da su "radnici pronašli gnezdo, da su to prijavili preduzeću koje je pozvalo neko udruženje za zaštitu ptica". Međutim i pored obećanja nikada nam nisu poslali lokaciju na kojoj su pronađeni orlići, ni fotografiju ptića, ni naziv udruženja za zaštitu ptica, a nisu nam dozvolili ni razgovor sa radnicima koji su "pronašli orliće u gnezdu".

 

Kasnije se iz više različitih izvora pojavila nezvanična informacija da nisu u pitanju "orlići" nego kamenolom, te da su radovi zaustavljeni zbog kamena, ispostavilo se kvalitetnog, koji umesto na deponiji, navodno, završava i na brzoj saobraćajnici Iverak-Nepričava, i da je praktično na toj lokalciji - Orlovac otpočela eksploatacija kamena.

Radovi kod Orlovca

Radovi kod Orlovca (Foto: Kolubarske.rs)

Tragom te informacije, Kolubarske.rs su u februaru ove godine pitale JP Putevi Srbije, kada će biti završen put Krčmar-Divčibare, zbog čega su prekinuti radovi te da li je tačno da je otvoren kamenolom?

 

U odgovoru su naveli da u mestu Orlovac nije otvoren kamenolom, "već je materijal na koji se naišlo iskorišćen u radu s obzirom na to da zadovoljava tehničke uslove za korišćenje za radove duž trase" i napominju da su "bila dva miniranja stenske mase koja su se dogodila u oktobru 2021. godine i da ih nakon toga više nije bilo, niti za tim postoji potreba".

 

Odgovarajući na pitanje zbog čega su prekinuti radovi, Putevi Srbije nijednom rečju nisu spomenuli gnezdo orlića, koje su krajem jula "pronašli radnici Preduzeća za puteve" i o kojima je na sednici Skupštine grada pričao član Gradskog veća Blagojević.

 

"Radovi kod Orlovca su prekinuti zbog loših vremenskih uslova i biće nastavljeni čim vremenski i organizacioni uslovi to budu dozvolili, nakon završetka zimskog održavanja puteva koje traje do 31. marta 2022. godine. Očekivani rok za završetak radova je mesec dana nakon otpočinjanja radova. Obustava saobraćaja na deonici Krčmar-Divčibare važiće do 30. aprila", navodi se u odgovoru JP Putevi Srbije koji nam je dostavljen u februaru ove godine.

 

S obzirom na to da radovi još uvek nisu završeni, a na sednici Skupštine grada je član Gradskog veća Vladimir Blagojević ispričao priču o "ptićima" i najavio završetk radova na putu Krčmar-Divčibare za 25 kalendarskih dana, ponovo smo pitali JP Putevi Srbije zbog čega radovi još uvek nisu završeni i kada će biti?

 

U odgovoru, koji nam je poslat 23. maja, piše da su radovi na deonici Krčmar- Divčibare nastavljeni 23. maja, a rok za završetak je 45 dana u zavisnosti od vremenskih prilika.

 

Međutim na pitanje zbog čega radovi još uvek nisu završeni, JP Putevi Srbije nije odgovorilo. Otuda smo uputili još jedan mejl u kome smo ponovili pitanje i zamolili za odgovor uz napomenu da imamo nezvanična saznanja o tome zbog čega radovi kasne, ali da smatramo da je važno zbog javnosti da objavimo zvaničnu informaciju.

 

Javno preduzeće Putevi Srbije nije nam odgovorilo.

 

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 36 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 26 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.