(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
03.06.2022, 07:24

"Recikliraj za novi život"

č: | fb:

"Recikliraj za novi život", naziv je akije koju je pokrenulo Udruženje "Da se novi život rađa" sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za kupovinu nove i još modernije opreme za Cenatr za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

 

Prvi poziv upućen je ugostiteljima Valjeva, prvenstveno vlasnicima velikih objekata za proslave i restorana kao generatora velike količine sekundarnih sirovina koje su pogodne za reciklažu, poput PET i staklene nepovratne ambalaže.

 

Ideja da se novac od otpada pretvori u nešto što će doprinositi nastajanju novih generacija, krenula je od vlasnika svečane sale "Soul", a sa oduševljenjem su je prihvatili vlasnici valjevskih restorana.

 

Petnaestak vlasnika restorana kaže da do sada nisu imali tehničku mogućnost razdavajanja i prikupljanja stakla i PET ambalaže, ali sada kada mogu da novac od prikupljenog otpada usmere na jednu tako plemenitu akciju sa velikim oduševljenjem su se uključili.

 

Valjevo može da pokaže da je ekolški svestan i društveno odgovoran grad, preko reciklažnog centra "Kemeko" koji će postaviti i redovno prazniti reciklažne kontejnere, a sav novac od otkupa biće uplaćen na račun Udruženje "Da se novi život rađa".

 

Prema nekoj statistici grad od 100.000 stanovnika dnevno proizvede 100.000 flaša koje završe na nekoj od deponija, u rekama i šumama.

 

- Nadamo se da ćemo kroz ovu akciju društveno odgovornih pojedinaca uspeti da dobar deo tog otpada usmerimo u reciklažu. Udruženje se prvo obratilo sektoru ugostiteljsta i naišlo na zaista srdačan odziv. Sledeći korak je da akciju podignemo na nivo grada. Nedavno održanom sastanku sa valjevskim ugostiteljima prisustvovao je i aktiv biologa i Udruženje učitelja Valjeva koji će nas podržati da ovu kampanju, kroz edukativne sadržaje i projekte, realizjemo i u školama. Od septembra će u školskim dvorištima biti postavljeni reciklažni kontejeneri obeleženi logom akcije - najavila je Mirka Đorđević, predsednica Udruženja "Da se novi život rađa" i senior klinički embriolog Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

 

Dodaje i da je firma "Kemeko" izabrana za ovu akciju kao firma koja rad centra podržava od samog početka. Jedna laminarna komora u vrednosti od oko 20.000 eura je deo opreme koju je "Kemeko" poklonio VTO centru na samom početku rada.

 

Udruženje "Da se novi život rađa" poziva sugrađane da se ukljulče u akciju "Recikliraj za novi život", a rezultati će biti objavljivani na društvenim mrežama i u medijima.

 

 

 

Aktuelno

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 3 sati 27 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
Blagovremeno otkrivanje problema Pre 3 sati 28 minuta

Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade Doma zdravlja

U okviru Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo već 15 godina funkcionišu Razvojno savetovalište i Savetovalište za mlade. Cilj rada savetovališta jeste blagovremeno otkrivanje...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 3 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 1 dan 3 sati

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...