(foto: Đorđe Đoković)
(foto: Đorđe Đoković)
03.06.2022, 07:24

"Recikliraj za novi život"

č: | fb:

"Recikliraj za novi život", naziv je akije koju je pokrenulo Udruženje "Da se novi život rađa" sa ciljem da se prikupe novčana sredstva za kupovinu nove i još modernije opreme za Cenatr za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

 

Prvi poziv upućen je ugostiteljima Valjeva, prvenstveno vlasnicima velikih objekata za proslave i restorana kao generatora velike količine sekundarnih sirovina koje su pogodne za reciklažu, poput PET i staklene nepovratne ambalaže.

 

Ideja da se novac od otpada pretvori u nešto što će doprinositi nastajanju novih generacija, krenula je od vlasnika svečane sale "Soul", a sa oduševljenjem su je prihvatili vlasnici valjevskih restorana.

 

Petnaestak vlasnika restorana kaže da do sada nisu imali tehničku mogućnost razdavajanja i prikupljanja stakla i PET ambalaže, ali sada kada mogu da novac od prikupljenog otpada usmere na jednu tako plemenitu akciju sa velikim oduševljenjem su se uključili.

 

Valjevo može da pokaže da je ekolški svestan i društveno odgovoran grad, preko reciklažnog centra "Kemeko" koji će postaviti i redovno prazniti reciklažne kontejnere, a sav novac od otkupa biće uplaćen na račun Udruženje "Da se novi život rađa".

 

Prema nekoj statistici grad od 100.000 stanovnika dnevno proizvede 100.000 flaša koje završe na nekoj od deponija, u rekama i šumama.

 

- Nadamo se da ćemo kroz ovu akciju društveno odgovornih pojedinaca uspeti da dobar deo tog otpada usmerimo u reciklažu. Udruženje se prvo obratilo sektoru ugostiteljsta i naišlo na zaista srdačan odziv. Sledeći korak je da akciju podignemo na nivo grada. Nedavno održanom sastanku sa valjevskim ugostiteljima prisustvovao je i aktiv biologa i Udruženje učitelja Valjeva koji će nas podržati da ovu kampanju, kroz edukativne sadržaje i projekte, realizjemo i u školama. Od septembra će u školskim dvorištima biti postavljeni reciklažni kontejeneri obeleženi logom akcije - najavila je Mirka Đorđević, predsednica Udruženja "Da se novi život rađa" i senior klinički embriolog Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Valjevo.

 

Dodaje i da je firma "Kemeko" izabrana za ovu akciju kao firma koja rad centra podržava od samog početka. Jedna laminarna komora u vrednosti od oko 20.000 eura je deo opreme koju je "Kemeko" poklonio VTO centru na samom početku rada.

 

Udruženje "Da se novi život rađa" poziva sugrađane da se ukljulče u akciju "Recikliraj za novi život", a rezultati će biti objavljivani na društvenim mrežama i u medijima.

 

 

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilič Pre 25 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar