Lokalcija planirana za spomenik (foto: Kolubarske.rs)
Lokalcija planirana za spomenik (foto: Kolubarske.rs)
21.06.2022, 06:51

Ponovo aktuelna ideja o spomeniku Miloradu Miškoviću u rodnom Valjevu

č: | fb:

Nakon sedam godina ponovo je aktuelna ideja da Milorad Mišković, jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka, dobije spomenik u rodnom gradu.

 

Gradsko veće je prihvatilo Odluku o podizanju spomenika baletskom umetniku svetskog glasa, a inicijativu je, kao i pre sedam godina, podnela Fondacija Milorad Mišković.  

 

Kako je navedeno u Odluci, Komisija za podizanje spomenika i skulpturnih dela Valjeva razmatrala je i prihvatila podnetu incijativu, a Minisartsvo kulture i informisanja je dalo saglasnost. "Podizanje spomenika poslužilo bi kao primer i uzor mladim naraštajima, koje bi trebalo da nadahnjuje ovaj veliki umetnik", navedno je pored ostalog u obrazloženju Odluke.

 

Vladimir Mišković, član Gradskog veća i član Komisije, kaže da će spomenik Milorada Miškovića, visine 2,6 metara, biti postavljen na postamentu u centru fontane, koja će biti izgrađena na platou na ulazu u naselje Oslobodioci Valjeva, na uglu ulica Uzun Mirkove i Karađorđeve. Prema njegovim rečima, Komisija smatra da je ta lokacija idealna, jer bi se "spomenik, fontana i plato videli celom dužinom Karađorđeve ulice".

Rad vajara Dragana Nikolića

Rad vajara Dragana Nikolića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Vladimir Mišković je potvrdio za Kolubarske.rs da će biti iskorišćeno idejno rešenje akademskog vajara Dragana Nikolića, koji je pobedio na konkursu koji je još pre osam godina raspisala Fondacija Milorad Mišković, kada je i pokrenuta ideja da ovaj baletski igrač dobije spomenik u rodnom gradu.

 

"Rešenje vajara Dragana Nikolića je odlično, i ono što je za nas bitno, da bismo mogli da raspišemo javnu nabavku, jeste to da nam Fondacija dostavu svu dokumentacju sa kojom raspolaže u vezi idejnog rešenja spomenika kojom bi potvrdili da je nesumnjivo vlasništvo Fondacije i da Grad na osnovu toga može da realizuje ideju", kazao je Mišković.

 

Sredstva za spomenik, kao i za izgradnju fontane i parterno uređenje, biće ozbezbeđena u budžetu Valjeva, dok će, kako je navedeno u Odluci o podizanju spomenika, "tačan obuhvat lokacije za spomenik i prateći sadržaj biti određen u proceduri dobijanja idejnog rešnja".

 

Kada je 2015. godine tadašnje valjevsko rukovodstvo odlučilo da Milorad Mišković, jedan od najvećih baletskih igrača 20. veka, dobije spomenik u rodnom gradu, a na predlog Fondacije Milorad Mišković, rečeno je da će spomenik finansirati Fondacija, dok će Grad opredeliti lokaciju, uraditi postolje i parterno uređenje. Tada nije određena lokacija, a neki od predloga su bili parkovska površina kod "limenke" i plato ispred Muzičke škole. "Takav spomenik zaslužuje mesto u centru grada, prometno i vidljivo sa svih strana, a gde će to biti odlučiće urbanisti", rekao je pre sedam godina tadašnji zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. 

 

Član Gradskog veća Vladimir Mišković kaže da su mu poznati predlozi bivšeg valjevskog rukovodstva, ali u parku kod "limenke" nema dovoljno prostora za fontanu i spomenik, a osim toga u tom parku već postoji fontana. Ponavlja da Komisija smatra da je idealno i najbolje mesto za spomenik i fontanu na ulazu u naselje Oslobodioci Valjeva.  

Lokalcija planirana za spomenik

Lokalcija planirana za spomenik (Foto: Kolubarske.rs)

 

Međutim na toj lokaciji je pre dve godine izgrađeno dečje igrališe ili "skver", koje je koštalo 5,5 miliona dinara sa PDV-om. Izgradnju je finansirao Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, u saradnji sa gradom Valjevom.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs šta će biti sa igralištem, ali i skulpturom koja se nalazi na lokalciji koja je planirana za spomenik i fontanu, Vladimir Mišković kaže da se za sada ne razgovara o tome da li to igralište treba skloniti i eventualno ga premestiti na neku drugu lokaciju. "Moj lični stav je da je taj lavirint ili dečje igralište bez značaja, uključujući i estetiku, u odnosu na ovo što nameravamo da uradimo na tom prostoru. Naša namera je da ulepšamo, a ne da unazađujemo i ružimo prostor", kazao je član Gradskog veća.

 

Dodaje da dečje igralište najverovatnije neće biti uklanjeno, jer ima mesta i za plato, fontanu i spomenik. Navodi da od trotoara u Uzun Mirkovoj ulici do lavirinta ima 10,4 metra, što je dovoljno za realizaciju projekta uz eventualno minimalano zauzeće lavirinta.

 

"Što se tiče bele skulpture, koja se nalazi na samom ulazu u naselje, koliko je meni poznato ona je na to mesto postavljena pre više godina. Možda će da zvuči grubo ovo što ću reći, ali ona je tu postavljena da popuni prostor. Smatramo da bez većih problema može biti premeštena i mislim da ćemo lako naći novu lokaciju za tu skulpturu", rekao je Vladimir Mišković.

Bela skulptura

Bela skulptura (Foto: Kolubarske.rs)

 

Olduku o podizanju spomenika baletskom igraču Miloradu Miškoviću doneće odbornici Skupštine grada na sednici koja je zakazana za petak, 24. jun.

 

O Miloradu Miškoviću pisala Revija Kolubara 2013. godine

 

Milorad Mišković je rođen u Valjevu 26. marta 1928. godine. Otac Dušan, trgovac, rodom iz valjevskih Bačevaca, imao je radnju u Ulici kneza Miloša nedaleko od Grand hotela. Majka Živka, zvali su je Belka, devojačko prezime joj je bilo Maksimović, rođena u Požegi.

 

U detinjstvu (1932.) Milorad se sa roditeljima i starijim bratom Radomirom iz Valjeva seli u Beograd. Tamo je 1942. počeo da igra u školi Nine Kirsanove. U Pariz je odbegao 1946. godine, da bi potom u Begradu prvi put gostovao 1966. godine. Tada je bio na igračkom vrhuncu i veoma omiljen u Parizu.

 

Mišković je poslednji put u rodno Valjevo dolazio u januaru 1992. godine, nalazio se tada među učesnicima obnovljenog Svetosavskog bala.

 

Pre dve i po decenije objavljena je njegova romansirana biografija "Prometej u traganju za vatrom" Nade Marinković. 2011. godine objavljena je raskošna monografija "Igre života", koja je predstavljena u Valjevskoj gimnaziji, 27. maja 2013. godine. O Miloradu Miškoviću snimljen je i dokumentarni film "Skok u beskraj".

 

Milorad Mišković, često nazivan Princom igre i Najdivnijim cvetom Pariza, jedan je od najvećih baletskih igrača 20. veka, uz Nurajeva, najproslavljeniji naš umetnik u svetu, umro je u 86 godini, 21. juna 2013. godine u Nici. Dugogodišnji predsednik Asocijacije za igru pri UNESCO-u, slavu je stekao i kao savremenik Serža Lifara, najvećeg ruskog koreografa, kome je, Miškovićevom zaslugom, u Jugoslovenskoj ambasadi u Parizu dodeljen počasni orden tadašnje Jugoslavije.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 21 sati 25 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 21 sati 26 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara