Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
Zoran Jakovljević (foto: Kolubarske.rs)
24.06.2022, 10:12

"Euro litijum" zatražio nove dozvole za istraživanje litijuma u valjevskom kraju

č: | fb:

Kanadska kompanija "Euro litijum" je početkom ovog meseca zatražila dozvolu od Ministarstva rudarstva i energetike da istražuje bor i litijum na području "Valjevo sever", saopštio je na konferenciji za novinare predsednik valjevskih demokrata Zoran Jakovljević.

 

On je govorio o najavljenim novim istražnim bušotinama kanadske kompanije uz podsećanje da je već "napadnut" deo nazvan "Valjevsko-mionički basen". Prema njegovim rečima do sada je urađeno 50 i više bušotina.

 

- Poslednji put smo bili u Lukavcu, razgovarali smo sa meštanima, a jedan od njih ima plantažu borovnice i aretske bunare. Ispitivanja su pokazala da je voda zagađena zbog curenja iz tih istražnih bušotina - naveo je Jakovljević.

 

Dodao je da su Udruženje građana "Marš s Kolubare" i njihov pravni zastupnik, advokat Sreten Đorđević, uspeli da privremeno obustave istražne radnje, tako da se na tom području trenutno ne radi ništa, ali je zato kompanija "Euro litijum" sada zatražila dozvolu da "napadne" područje "Valjevo sever".

 

- To područje se prostire na blizu 100 kvadratnih kilometara, od Gornje Grabovice do Virovca i od Babine luke do Bujačića, tako da zahvata i deo Petog puka, pa i neke gradske celine. Prema našim saznanjima zatražena je dozvola za 28 bušotina, svaka od njih će biti dubine oko 350 metara, što je ukupno blizu devet kilometara. Problem je, pored ostalog, to što način na koji oni rade istažne bušotine nije dobar, jer to ne rade na pravilan način i ne zatvaraju ih kako bi trebalo tako da te bušotine ugrožavaju kvalitetne podzemne vode u našem kraju. Zabrinjava sama zamisao da će na ovom području biti eksploatisan bor, koji ima veće koncentracije od litijuma, tako da to predstavlja opasnost zbog koje moraju da se dignu sve instance kako bi sprečile štetu – upozorio je Jakovljević.

Zoran Jakovljević

Zoran Jakovljević (Foto: Kolubarske.rs)

 

On je najavio kampanju Deomkratske stranke u Valjevu, kako bi što više građana bilo upoznato sa ovim istražnim radnjama kanadske komapnije i kako bi shavtili opasnost koja preti zbog istraživanja na način kako to radi "Euro litijum".

 

- Preti nam opsanost i zato moramo da reagujemo. Po našim saznanjima, oni sada koriste i ovu ekonomsku krizu, pa zakup parcela na kojima planiraju istražne bušotine sada ne plaćaju 30.000 ili 40.000, već daju blizu 100.000 dinara. Neko ko je u teškoj finansijskoj situaciji, i kome objasne da će sve raditi kako treba, pristaće da iznajmi svoju parcelu – rekao je Jakovljević.

 

Predsednik valjevskih demokrata je kazao da postoje pravna sredstva, kao što je to uradilo Udruženje "Marš s Kolubare", da se istraživanja litijuma i borata zaustave, ali i da postoji mogućnost da meštani područja "Valjevo sever" ne dozvole istražne radnje.

Aktuelno

Dragan Stojković (foto: skrinšot RTS)
Bez kraja Pre 21 sati 36 minuta

Da nije prevelika doza, za jedan dan?

U tek minuli ponedeljak, čusmo dve izjave. Za enciklopedije! Ne baš svetske mudrosti, ali svetske sigurno. Naravno, ukoliko svet nema pametnija posla, nego da sluša ili čita šta se kod nas priča....  · 3 komentara

Zdanje na Desankinom vencu (foto: Đorđe Đoković)
U zdanju na Desankinom vencu Pre 1 dan 2 sati

Gradska kuća za posebne prilike

Zdanje na Desankinom vencu biće adaptirano i rekonstruisano u Gradsku kuću, odlučili su odbornici Skupštine grada. Osim za potrebe organa Grada, prostor bi se koristio za protokolarne prijeme,...  · 5 komentara