Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
27.06.2022, 14:34

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

č: | fb:

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Svoju malinu izložilo je 26 uzgajivača, uglavnom, iz sela podnu venca valjevskih planina, Donjih Leskovica, Mijača, Stava, Miličinice, Donje Bukovice i drugih.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

Ove godine poslužile su vremenske prilike pa su prinosi i kvalitet roda odlični, a i cena od 600 dinara za kilogram je zadovoljavajuća, kažu malinari. Nadnica za  berače je 4.000 dinara.

 

Ovo je trenutak da se Srbija vrati selu, koje je poprilično napustila i zapustila, poručeno je sa ovogodišnjeg "Dana maline" u Brankovini.

  

Pod zasadima maline u valjevskom kraju je oko dve hiljade hektara, najzastupljenija je domaća sorta Vilamet. U Srbiji je oko 12 hiljada hektara pod malinjacima.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

 

Stručnjaci za primenu nauke i savremene tehnologije u poljoprivredi, poručili su u Brankovini da je malina strateški srpski prpizvod te da je Srbija kao lider u prizvodnji maline prepoznata na svetskoj mapi. Rečeno je da su rat u Ukrajini i ekonomska kriza, kao posledica rata, pokazali po ko zna koji put da je hrana osnova za sigurnost i stabilnost svake zemlje.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

 

Pokrovitelj manifestacije, koja je ove godine bila izuzetno posećena, je gard Valjevo, a organizator Savetodavna služba za poljoprivredu,Turistička organizacija Valjevo i Turističko društvo Brankovina.

 

 

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 8 sati 10 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 5 sati 59 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...