Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
Dan maline u Brankovini (foto: Milena Kuzmanović)
27.06.2022, 14:34

U Brankovini održan jubilarni 60. Dan maline

č: | fb:

Jubilarna 60. privredno-turistička manifestacija "Dan maline" održana je u nedelju 26. juna u Brankovini. Za najboljeg malinara proglašen je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica. Svoju malinu izložilo je 26 uzgajivača, uglavnom, iz sela podnu venca valjevskih planina, Donjih Leskovica, Mijača, Stava, Miličinice, Donje Bukovice i drugih.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

Ove godine poslužile su vremenske prilike pa su prinosi i kvalitet roda odlični, a i cena od 600 dinara za kilogram je zadovoljavajuća, kažu malinari. Nadnica za  berače je 4.000 dinara.

 

Ovo je trenutak da se Srbija vrati selu, koje je poprilično napustila i zapustila, poručeno je sa ovogodišnjeg "Dana maline" u Brankovini.

  

Pod zasadima maline u valjevskom kraju je oko dve hiljade hektara, najzastupljenija je domaća sorta Vilamet. U Srbiji je oko 12 hiljada hektara pod malinjacima.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

 

Stručnjaci za primenu nauke i savremene tehnologije u poljoprivredi, poručili su u Brankovini da je malina strateški srpski prpizvod te da je Srbija kao lider u prizvodnji maline prepoznata na svetskoj mapi. Rečeno je da su rat u Ukrajini i ekonomska kriza, kao posledica rata, pokazali po ko zna koji put da je hrana osnova za sigurnost i stabilnost svake zemlje.

Dan maline u Brankovini

Dan maline u Brankovini (Foto: Milena Kuzmanović)

 

Pokrovitelj manifestacije, koja je ove godine bila izuzetno posećena, je gard Valjevo, a organizator Savetodavna služba za poljoprivredu,Turistička organizacija Valjevo i Turističko društvo Brankovina.

 

 

 

Aktuelno

Mountain Music Fest  (MMF) (foto: Đorđe Đoković)
Sedmo izdanje Pre 16 sati 29 minuta

Mountain Music Fest ovog vikenda na Divčibarama

Sedmo izdanje Mountain Music Festa (MMF) biće održano ovog vikenda, od 12. do 14. avgusta na Divčibarama. Nastupiće 20 izvođača domaće i regionalne muzičke scene. Program za posetioce različitih...  · 1 komentar

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 10.08.2022

"Bilo kakva da je, moja je!"

Šta znači biti "za svoju zemlju" odnosno "svoj narod", što je zahtev za koji se obično smatra nečim o čemu nema spora? (Pa ni razmišljanja). Za zemlju geografski ili demografski, za teritoriju ili...  · 1 komentar