Komunalna milicija (foto: Đorđe Đoković)
Komunalna milicija (foto: Đorđe Đoković)
01.07.2022, 07:04

Komunalna milicija ubuduće će meriti buku iz ugostiteljskih objekata

č: | fb:

Buku iz ugostiteljskih objekata ubuduće će meriti komunalna milicija koja će imati aparate za merenje buke na licu mesta i moći će da utvrdi da li je veća od dozvoljene.

 

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini data su ovlašćenja komunalnim milicionerima da mogu da kontrolišu nivo buke i da kažnjavaju one koji taj nivo prekorače.

 

U skladu sa tom zakonskom odredbom Skupština grada usvojila je Odluku o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Valjeva, čime bi trebalo da bude rešen višegodišnji problem građana Valjeva, naročito onih koji žive u Tešnjaru i u centru grada u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, koji nemaju miran san zbog preglasne muzike iz kafića, restorana, klubova…

 

Kako je navedeno u Odluci, buku iz ugostiteljskih objekata meriće komunalna milicija po službenoj dužnosti i po prijavi građana koju mogu podneti Odeljenju pisanim podneskom ili usmeno, telefonom ili na neki drugi način. Novina je i to da će nivo buke biti meren ne samo u ugostiteljskom objektu nego i u stambenom objektu i dvorištu komšije koji je podneo prijavu, što znači da te prijave ne mogu biti anonimne.

 

Do sada se buka iz ugostiteljskih objekata kontrolisala tako što, nakon prijave građana da neko emituje buku veću od dozvoljene, na teren izađe gradski inspektor ili komunalni milicioner koji konstatuje, slobodnom procenom, da je prekomerna buka. Nakon toga se zakazuje da licencirana agencija za merenje nivoa buke dođe u najavljeno vreme, što je obično tri do četiri dana nakon prijave. Takva merenja najčešće nisu pokazivala onaj nivo koji je bio u danu kada je buka prijavljena.

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 23 sati 24 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 21 sati 30 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara