Mars s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
Mars s Kolubare (foto: Đorđe Đoković)
02.07.2022, 06:49

Euro litijum sponzoriše pojedine valjevske sportske klubove

č: | fb:

Ekološka udruženja i neformalne grupe "Marš s Kolubare", Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka, uputili su upozoravajuće otvoreno pismo kako bi skrenuli pažnju javnosti i vlasti na pojavu, koja uzima sve više maha, a to je sponzorisanje valjevskih sportskih društava od strane kompanije Euro litijum.

 

Ova ekološka udruženja i neformalne grupe pozivaju sve sportske kolektive, roditelje, sportiste i sve institucije da ni u jednom slučaju ne sklapaju dogovore, niti ugovore sa kompanijom Euro litijum, a onima koji su to učinili savetuju da raskinu saradnju sa tom kompanijom.

 

Otvoreno pismo 

 

Poštovani građani Valjeva, zatečeni smo, kao i većina vas, informacijom da je kroz delovanje sportskih klubova u Valjevu uključena kanadska kompanija Euro Lithium. Iz tog razloga se mi, ekološka udruženja grada Valjeva sa okolinom, obraćamo javnosti ovim otvorenim, upozoravajućim pismom. Želimo da skrenemo pažnju svim nosiocima vlasti u gradu, javnim ustanovama, medijima, sportskim društvima i klubovima, preduzećima, školama i roditeljima, na jednu perfidnu pojavu, koja uzima sve više maha, a to je sponzorisanje valjevskih sportskih društava.

 

Prema informacijama dostupnim javnosti, sportski kolektivi VK VALIS i FK RADNIČKI prihvatili su sponzorstvo kompanije Euro Lithium i logo kompanije istakli na svojim dresovima i sportskoj opremi. Mi ne znamo da li rukovodstvo pomenutih sportskih kolektiva ima dovoljno saznanja o radu pomenute kompanije i da li je ovakva nesmotrena odluka produkt slabe informisanosti i namere da se poboljša status i uslovi rada kluba!?

 

Euro Lithium je kanadska kompanija, koja je pod tim imenom i kroz svoje istražne radnje na teritoriji grada Valjeva prisutna od 2015. godine. Primenjena geološka istraživanja vršila je na dva istražna polja: u Valjevsko-Mioničkom basenu i basenu Valjevo-Sever, na ukupnoj površini od 200 km2. Za neupućene, a verujemo da je takvih malo u Valjevu, kompaniji Euro Lithium je krajem 2021. godine potvrđena privremena mera ZABRANE geoloških istraživanja BORA i LITIJUMA u Valjevsko-Mioničkom basenu. Laboratorijski je potvrđeno da je geološkim istraživanjima zagađena voda u bunarima nekoliko domaćinstava u selima Lukovac i Šušeoka.

 

Do sada su bušenja vršena na oko 50-tak lokacija u selima Popučke, Lukavac, Divci i Šušeoka. U svojoj studiji, objavljenoj 2020. godine, kompanija je iznela planove o izgradnji Rudarsko-topioničarskog kompleksa "PROJEKAT VALJEVO". Površina planiranog površinskog kopa iznosila bi 16 km2. Realizacija tog projekta bi bespovratno uništila i ugrozila životnu sredinu našeg kraja, a samim tim zdravlje i opstanak lokalnog stanovništva.

 

Krajem aprila ove godine, Euro Lithium nastavio je svoje radove u selu Lukavac i to vršeći pripremu istovremeno za dve nove bušotine, na 50-tak metara od starih, i sve to na poljoprivrednom zemljištu. Blagovremenim protestom meštana, kompanija je obustavila bespravne radove i zatražila od Ministarstva produžetak prava za Valjevo-Sever, čije se istražno područje postire od naselja Peti Puk i zahvata površinu od 100 km2.

 

Zato, pozivamo sve sportske kolektive, sve roditelje, sve sportiste i sve institucije, da ni u jednom slučaju na sklapaju dogovore, niti ugovore sa pomenutom kompanijom, a one koje su to učinile savetujemo da raskinu saradnju sa njima! Zašto da nam se deca bave sportom reklamirajući nekoga ko im zagađuje životnu sredinu i ugrožava njihovo zdravlje? Kakav im primer dajemo kao društvo? Ne može jedna majica, dres, niti jedan kanadski dolar, niti strunjača dobijena na poklon od pomenute kompanije, biti vrednija od osnovnog ljudskog prava, prava na život u zdravoj životnoj sredini. I sve to u interesu strane kompanije!

 

Savetujemo roditeljima da ne sarađuju sa klubovima koje sponzoriše pomenuta kompanija. Poručujemo lokalnim vlastima da se urazume i da ne dozvole da interesi strane kompanije nadvladaju razum onih koji donose odluke. Briga o životnoj sredini i zdravlju svojih građana mora biti imperativ! Sa svojim narodom treba uvek biti na istoj strani!!!

 

Mi ćemo se i dalje boriti za svoja ognjišta, za svoju očevinu, za svoje potomke i njihov život u zdravoj životnoj sredini. A, volja naroda će odlučivati, navodi se u otvorenom pismu koje su potpisali Ekološka udruženja i neformalne grupe "Marš s Kolubare", Lokalni Front Valjevo i EKOlubarska bitka.

 

 

 

 

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 9 sati 56 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 53 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 16 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara