Dekorativna slova Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
Dekorativna slova Valjevo (foto: Kolubarske.rs)
05.07.2022, 06:59

Zavod ne može da zaštiti spomenike kulture od bahate gradske vlasti

č: | fb:

Dekorativna 3D slova "Valjevo" postavljena su pored Centra za kulturu uprkos tome što Zavod za zaštitu spomenika kulture nije dozvolio postavljanje slova na tom mestu.

 

Pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Kolubarske.rs su saznale da se Gradska uprava Valjevo obratila Zavodu za zaštitu spomenika kulture zahtevom za saglasnost da na parceli ispred Centra za kulturu prema Ulici Vuka Karažića postavi 3D natpis "Valjevo".

 

Zavod za zaštitu spomenka kulture je odgovorio da "nije dozvoljeno postavljanje natpisa "Valjevo" jer se na parceli nalazi zgrada Centra za kulturu koja je projektovana u duhu posleratne moderne za potrebe kuturnih dešavanja, a zbog svojih arhitektonskih vrednosti i istorijskog značaja je pre 15 godina odlukom Vlade Srbije utvrđena za spomenik kulture".

 

"Imajući u vidu da u Zakonu o kulturnim dobrima zaštićena okolina nepokretnog kulturnog dobra uživa zaštitu kao i kuturno dobro, kao i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture koje su navedene u Odluci o utvrđivanju zgrade Doma kulture u Valjevu za spomenik kuture, nismo u mogućnosti da damo saglasnost na podnet zahtev", navodi se u odgovoru Zavoda za zaštitu spomenika kulure.

 

U Odluci o utvrđivanju zgrade Doma kulture u Valjevu za spomenik kuture, pored ostalog je navedno da je "zabranjena izgradnja i postavljanje trajnih ili privremenih objekata koji svojom namenom, volumenom gabarita po visini i obliku mogu ugroziti ili degradirati spomenik kulture i njegovu zaštićenu okolinu". Takođe, "zabranjeno je postavljanje pokretnih tezgi, kioska i drugih privremenih objekata unutar zaštićene okoline".

 

Gradska uprava Valjeva je, ignorišući zakon, u ovom slučaju Zakon o kulturnim dobrima, i suprotno odluci Zavoda za zaštitu spomenika kulture, postavljanjem dekorativnih slova narušila integritet kulturnog dobra. Do sada ovakvi postupci nisu sankcionisani što očigledno gradskoj vlasti daje odrešene ruke da i ubuduće radi ono što naumi bez obzira na to da li je ili ne u skladu sa zakonom.  

Dekorativna slova Valjevo

Dekorativna slova Valjevo (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsećamo "Dekorativna 3D slova Valjevo+srce", koja su građane Valjeva koštala blizu pola miliona dinara, postavjena su pre tri nedelje u mini parku pored Centra za kulturu gde se nalazi i spomenik Žikici Jovanoviću Špancu.

 

"Od danas u našem gradu, na platou pored Centra za kulturu, selfi slova pored kojih se možemo svi fotkati, kako turisti tako i mi Vlajevci", piše na fb stranici Turističke organizacije Valjevo.

 

Inače, do "selfi slova za fotkanje Valjevaca i turista" se dolazi preko travnjaka, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilič Pre 16 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar