Prvi osnovni sud u Beogradu
Prvi osnovni sud u Beogradu
05.07.2022, 10:21

Firma "Valy" tužila predsednika sindikata "Sloga"

č: | fb:

Italijanska firma "Valy" doo Valjevo, koja posluje u okviru kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja "Golden Lady", podnela je Prvom osnovnom sudu u Beogradu privatnu krivičnu tužbu protiv predsednika Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željka Veselinovića i zatražila da bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine, zbog istupanja u javnosti, saopštio je sindikat "Sloga".

 

Valy tvrdi da je Veselinović svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru sa umišljajem da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije, a nakon njihove odluke 2021. godine da tehnološkim viškom proglasi 150 radnika u pogonima u Valjevu i Loznici, gde su bez posla ostale samohrane majke i udovice.

 

Prema navodima u saopštenju sindikata "Sloga", Veselinović je u javnom istupanju rekao da "program rešavanja viška zaposlenih u fabrici Valy nije urađen po zakonu i da će sindikat stati iza otpuštenih radnica", što se direktoru, italijanskom državljaninu Karlu Mariotiju i njegovom zameniku Radomiru Vukajloviću očigledno nije dopalo, te u tužbi ističu i "da su kao strani investitori u Srbiji uložili novac za poštenu tržišnu utakmicu i da očekuju reakciju državnih organa", što u sindikatu "Sloga" smatraju otvorenim pritiskom na sindikat, radnike, državu i pravosuđe.

 

"Ako je kompanija Valy mislila da će ovom tužbom zaplašiti sindikat, predsednika i radnice koje su tužile firmu za otpuštanje, prekovremeni rad, preraspodelu radnog vremena i smanjenja broja plaćenih radnih sati, onda se prevarila. Mi od tužbi za povredu radnih prava nećemo odustati. Jasno im poručujemo da smo spremni i da robijamo ako treba, ali nikada da "robujemo" onima koji umisle da su dolaskom u Srbiju i investicijama kupili i same ljude, odnosno radnice i radnike. Jedva čekamo početak suđenja za koje ćemo se zalagati da bude javno, a Valy ovakvim tužbama jedino sam sebi narušava poslovni ugled, izaziva gnev radnika i podsmeh u poslovnom svetu", navodi u saopštenju za javnost sindikat "Sloga".

 

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 8 sati 23 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 7 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 6 sati 17 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...