Kamenolom  (foto: Kolubarske.rs)
Kamenolom (foto: Kolubarske.rs)
18.07.2022, 07:00

Čarapić: Branićemo vodoizvorište "Paštrić" i blokadom puta

č: | fb:

Istražne geološke bušotone na području vodoizvorišta "Paštrić", u istoimenom selu mioničke opštine, zabrinule su žitelje Paštrića, ali i okolnih sela, koji pretpostavljaju da se radi o proširenju postojećeg kamenoloma. Poručuju da će blokirati put ukoliko se ispostavi da se radi o novom kamenolomu koji bi ugrozio vodosnabdevanje.

 

Vladimir Čarapić, odbornik Grupe građana "Slobodni građani Mionice" u Skupštini opštine Mionica, je na konferenciji za novinare, koju je održao u Valjevu u prostorijama Narodne stranke, rekao da je u Mionici "iskrsao jedan veliki ekološki problem, a da za to lokalna vlast ne mari".

 

- Pojavile su se nepoznate mašine koje su započele istražne radnje na Petrovića brdu. Eksploatacijom kamena u neposrednoj blizini se bavi beogradska firma "C&LC" i pošto se tu, očigledno, rezerve kamena privode kraju, oni verovatno sada pokušavaju da nađu novo nalazište. Mi ne tvrdimo da firma "C&LC" istražuje, ali sve ukazuje na to i mi se plašimo da oni nameravaju da otvore novi kamenolom. Šta je tu problem? Problem je to što se Petrovića brdo nalazi u zaštićenoj sanitarnoj zoni vodoizvorišta "Paštrić". To brdo je čuvar vodoizvorišta jer se sva voda, tačnije 55 posto zaliha vode, koje koristi Mionica, sliva niz Petrovića brdo u podnožje sela Paštrić. Odatle se snabdeva Mionica i sigurno još deset sela – navodi Čarapić.

Vladimir Čarapić

Vladimir Čarapić (Foto: Kolubarske.rs)

 

On dodaje da je 2016. godine Rudarsko-geološki fakulet iz Beograda napravio opsežan eleborat u kome je označena zaštićena zona, u kojoj ne može ništa da se radi i gradi, jer pripada upravo toj zaštićenoj zoni vodoizvorišta gde se nalzi i Petrovića brdo. Ono što je čudno, skreće pažnju Čarapić, jeste to što je posle samo četiri godine Opština Mionica naručila novi elaborat koji je uradila firma "Gea water work", osnovana 2010. godine.

 

- Oni su praktično prepisali sve tačke sa mape Rudarsko-geološkog fakulteta, samo su "uštinuli" to Petrovića brdo i izostavili iz zaštitne zone kako bi se moglo pretvoriti u novi majdan. Ako mi dozvolimo da krene eksploatacija kamena na Petrovića brdu, Mionica će ostati i bez to malo vode koja dolazi sa tog prostora. Ako to izvorište presuši ili, što je još gore, zagadi, milsim da će Mionica ostati bez vode – upozorio je Čarapić.

 

Navodi da je, kao odbornik, tražio odgovore na nekoliko pitanja, pre svega da lokalna vlast objasni ko i šta radi na području vodoizvorišta "Paštrić", međutim odgovor nije dobio.

 

Prema njegovim rečima pitanja je postavilo i desetak meštana, koja su takođe ostala bez odgovora, jer se nadležnost prebacuje sa jednih na druge, a "predsednik opštine Mionica se pravi mrtav i ne želi da odovori na naša pitanja".

 

Odbornik Čarapić kaže da je ključna stvar novi elaborat, koji će dokazati da ovaj elaborat koji je 2020. godine naručila opština Mionica nije smeo da izuzme Petrovića brdo iz zaštitne zone vodoizvorišta.

 

- O ovom slučaju obavestili smo i republičke organe. Zvali smo republičku sanitarnu inspekciju, geološkog i rudarskog inspektora..., neki su izašli na teren, neki ne, a mi odgovore još uvek čekamo. Sumnjamo da je u pitanju dogovor kako bi se sve prolongiralo, da bi započeli radove koje neće moći da prekinu. Trenutno se na Petrovića brdu obavljaju istražne radnje. Bili smo na terenu i fotografisali mašinu, koja je, kada smo prvi put došli, imala registarske tablice. Prijavili smo policiji da se nalazi mašina koja buši bez ikakvih dozvola i bez oznaka iz koje je firme. Policija je napravila zapisnik i na tome se završilo. Sledeći put kada smo otišli na teren mašina je bila bez tablica. Znači da pokušavaju da sakriju ko je vlasnik - kaže Čarapić.

 

Kamenolom

Kamenolom (Foto: Kolubarske.rs)

Zbog svega što se dešava na području vodoizvorišta "Paštrić", osnovano je prvo ekološko udruženje u Mionici "Ne damo vode Mionice", koje je krenulo u jednu ozbiljnu kampanju kako bi što više građana, naročito meštani Paštrića, saznalo šta se dešava i kako bi odbranili vodoizvorište.

 

- Namera nam je da iskoristimo sva moguća pravna sredstva. Podnećemo i krivične prijave protiv svih onih koji ne žele da odgovore na naša pitanja, a nadamo se i sudskoj zabrani za dalja istraživanja. Ako sve to ne urodi plodom, moraćemo da okupimo meštane, druga ekološka i prijateljska udruženja i da blokiramo put Mionica-Struganik, zaustavićemo kamione koji odvoze kamen. Jedino nam to preostaje – zaključio je Vladimir Čarapić, odbornik Grupe građana "Slobodni građani Mionice" u Skupštini opštine Mionica.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 12 sati 58 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 54 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara