Nova saobraćajnica (foto: Kolubarske.rs)
Nova saobraćajnica (foto: Kolubarske.rs)
22.07.2022, 07:02

Investiciono (p)održavanje puteva za nemačke kompanije u privrednoj zoni

č: | fb:

Na zahtev nemačkih kompanija "Hansgrohe" i "Bizerba", koje u privrednoj zoni grade proizvodne pogone, grad Valjevo je izgradio novu saobraćajnicu dugu 385 metara koja vodi do ulaza u njihove pogone.

 

Gradsko rukovodstvo o izgradnji saobraćajnice, na zahtev nemačkih kompanija, koja je građane Valjeva koštala blizu 23,3 miliona dinara, nije informisalo javnost niti se pohvalilo tim "investicionim održavanjem puteva", kao što je to činilo nakon asfaltiranja u Beloševcu ili u Popučkama i vesti o tome objavili na sajtu Grada i u pojedinim medijima.

 

Da se nešto radi "ispod žita" bilo je jasno kada je GP "Kompresor ing", koje je dobilo posao investicionog održavanja puteva u vrednosti od blizu 100 miliona dinara, nakon nešto više od tri meseca po okončanju javne nabavke i dobijanja posla, zatražilo kroz izmenu ugovora da se vrednost radova poveća za deset miliona dinara. Kao razlog za to povećanje je navedena "potreba za dodatnim radovima koji su postali neophodni", kao i da bi "promena privrednog subjekta znatno produžila izvođenje radova i eventualno povećala cenu shodno kretanjima cena na tržištu". Nije navedeno koji su to "dodatni radovi postali neophodni", niti zašto je potrebno za poslove investicionog održavanja puteva menjati izvođača radova.

 

Ispostavilo se da su "dodatni radovi" zapravo izgradnja nove saobraćajnice u industrijskoj zoni koja vodi do pogona dve nemačke kompanije.

Početak izgradnje saobraćajnice 26. jun 2022.

Početak izgradnje saobraćajnice 26. jun 2022.

Izgrađena saobraćajnica 7. jul 2022.

Izgrađena saobraćajnica 7. jul 2022.

Saobraćajnica do kapije i livade (jul 2022.)

Saobraćajnica do kapije i livade (jul 2022.) (Foto: Kolubarske.rs)

Na pitanje Kolubarskih.rs na osnovu čega je izgradnja saobraćajnice u privrednoj zoni, između pogona dva nemačka investitiora, koja završava u livadi, urađena kroz javnu nabavku investiciono održavanje puteva, iz Gradske uprave nam je odgovoreno "na osnovu projekta pripremnih radova".

 

"Na zahtev investitora, koji u industrijskoj zoni grade proizvodne pogone Hansgrohe i Bizerba, da se do 1. jula izvedu radovi na investicionom održavanju pristupnog puta koji vodi do ulaza u proizvodne pogone, grad Valjevo je na osnovu projekta pripremnih radova na investicionom održavanju tog dela puta u dužini od 385 metara i širine 6 metara pristupio izvođenju radova. S obzirom da je pristupni put u saglasnosti sa projektom saobrađajnice koji je u izradi i koji projektuje Set doo iz Šapca postojeći pristupni put će biti deo nove saobraćajnice sa svom potrebnom infrastrukturom (vodovod, kanalizacija, kišna kanalizacija i javna rasveta)", navodi se u odgovoru Gradske uprave. 

 

Međutim, na lokalciji gde se grade pogoni nije postojao pristupni put, kako se navodi u odgovoru, nego je tu bila livada kojom su na gradilište Bizerbe dolazili kamioni ostavljajući kolotrag pored koga je kasnije urađen kanal.

Livada bez puta (mart 2021.)

Livada bez puta (mart 2021.) (Foto: Đorđe Đoković)

Pre izgradnje saobraćajnice decembar 2021.

Pre izgradnje saobraćajnice decembar 2021. (Foto: Đorđe Đoković)

S obzirom na to da je Gradska uprava u odgovoru navela da se radi o "investicionom održavanju pristupnog puta", pitali smo kada je izgrađen taj "pristupni put", koliko su koštali radovi i ko je bio izvođač, kolika je dužina i da li za izgradnju tog "pristupnog puta" postoji projekat?

 

Odovor na ova pitanja nismo dobili. Verovatno zbog toga što pristupnog puta nije ni bilo, nego je Grad na zahtev nemačkih investitora izgradio novu saobraćajnicu, za koju se tek sada radi projekat, a koju je podveo pod investiciono održavanje puteva. Očigledno se stranim investitorima žurilo da dobiju asfalt do svojih pogona te nisu mogli ili nisu hteli da čekaju završetak projekta saobraćajnice, u okviru koje je i pristupni put, a Grad im je vlikodušno izašao u susret. 

Posle izgradnje saobraćajnice jul 2022.

Posle izgradnje saobraćajnice jul 2022. (Foto: Kolubarske.rs)

 

Građani Valjeva će platiti i izgradnju infrastrukture – vodovod, kanalizacija, kišna kanalizacija, javna rasveta...

 

Uostalom ta "pomoć" Grada je definisana Memorandumom o saradnji koji su u aprilu prošle godine potpisali Republika Srbija, grad Valjevo i Hansgrohe Group.

 

"Grad će u okviru svojih nadležnosti učniti sve napore kako bi koordinirao, olakšao i podržao aktivnosti vezane za gradske vlasti u vezi sa napredovanjem ulaganja", piše u Memorandumu. Dakle račun kod grada Valjeva je otvoren, tako da ćemo ukupnu cenu ove strane investicije, koju će platiti građani, saznati tek po završetku posla, a možda ni tad zbog toga što se mnoge stvari rade "ispod žita".

 

Nemačke kompanije za sada dobile oko 23 miliona evra

 

Podsećamo, vlasnik nemačke kompanije Bizerba je prošle godine na poklon dobio 11,8 hektara u Privrednoj zoni čija je vrednost 1,33 miliona evra, dok je kompanija "Hansgrohe" na poklon dobila oko 13 hektara zemljišta vredno 1,46 miliona evra. Pored 2,79 miliona evra, kolika je vrednsot poklonjenog zemljišta kupljenog novcem građana Valjeva, kompanija Bizerba će od Republike Srbije dobiti oko 4,6 miliona evra, a Hansgrohe oko 15,5 miliona evra za otvaranje novih radnih mesta u proizvodnim pogonima u Valjevu.

 

Kako je najavljeno prilikom potpisivanja Ugovora o dodeli sredstava podsticaja, Kompanija "Bizerba Production&Tech Centar" d.o.o. Beograd-Stari grad otvoriće 2022. godine u Valjevu proizvodni pogon za gotove proizvode-vage, komponente i štampariju. Prve godine zaposliće tri radnika, a do 2027. godine posao na neodređeno vreme dobiće najmanje 305 radnika.

 

Kompanija "Hansgrohe" d.o.o. Beograd-Vračar bi trebalo ove godine u Valjevu da otvori proizvodni pogon za proizvodnju i montažu slavina, delova slavina i sanitarnih proizvoda. Prve godine zaposliće pet radnika, da bi do 2028. godine posao na neodređeno vreme dobilo ukupno 1000 radnika.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 12 sati 32 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 15 sati 21 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.