Stara Šesta škola (foto: Kolubarske.rs)
Stara Šesta škola (foto: Kolubarske.rs)
17.08.2022, 06:49

Dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića koštaće preko 234 miliona dinara

č: | fb:

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji stare OŠ "Milovan Glišić" (Šeste škole) u Brđanima u dva vrtića počeće za oko dve nedelje, izjavio je za Kolubarske.rs gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

 

Posao vredan oko 234,5 miliona dinara sa PDV-om, dobila je grupa ponuđača – valjevske firme "Kej", "Elektrovolt", "Frenki alarm", PR Milan Stojanović, beogradska "Jugogradnja" i "Tron Tex" iz Novog Sada, koji su bili jedini ponuđači na javnoj nabavci dogradnja i rekonstrukcija sa promenom namene objekta OŠ "Milovan Glišić".

 

Ovaj najznačajniji projekat u ovoj godini finansiran iz gradskog budžeta, prema ugovoru, biće okončan za osam kalendarskih meseci računajući od dana uvođenja u posao.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Đorđe Đoković)

 

Gradonačelnik Gojković očekuje da će dogradnja i rekonstrukcija Šeste škole u dva vrtića biti završena u prvoj polovini sledeće godine. Dodaje da je opremanje vrtića dogovoreno sa Fondacijom "Novak Đoković", a detalji tek treba da budu ugovoreni.

 

- Značaj ove rekonstrukcije i prenamene stare Šeste škole u objekte predškolske ustanove "Milica Nožica" je ogroman, i to je jedan od najvažnijih projekata za grad Valjevo, jer na taj način rešavamo veliki i višegodišnji problem liste čekanja i manjak mesta za boravak dece u vrtićima – kaže Gojković.

 

Prošle godine u predškolsku ustanovu "Milica Nožica" nije upisano 400, a ove godine neupisano je ostalo 517 mališana. Izgradnjom dva nova vrtića, čiji će ukupni smeštajni kapaciteti biti za oko 500 mališana, biće rešena lista čekanja.

Stara Šesta škola

Stara Šesta škola (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odgovor na pitanje zbog čega će objekat stare "Šeste škole" biti dograđen i rekonstruisan u dva, a ne u jedan vrtić, što mnogima nije jasno, leži u Pravilniku o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove. Naime, prema tom Pravilniku maksimalan kapacitet za boravak dece u jednom vrtiću je 270.

 

Od Svetske banke i države do grada

 

Aktuelno gradsko rukovodstvo je prošle godine, nekoliko meseci nakon dolaska na vlast, odustalo od odluke i projketa prethodnog rukovodstva da objekat stare Šeste škole bude rekonstruisan u vrtić smatrajući da to "rešenje nije dobro te da postoji bolje".

 

Međutim, samo tri meseca nakon te izjave gradsko rukovodstvo se predomislilo i odlučilo da ipak u "igru za vrtić vrati i stari školski objekat". 

 

Najavljeno je da će grad Valjevo za sredstva Svetske banke konkurisati sa dva projekta: adaptacija zgrade stare Šeste škole i izgradnja novog objekta. "Ukoliko sredstva budu odobrena samo za jedan, postoji realna mogućnost da će drugi projekat biti finansiran novcem iz gradske kase", rekao je u avgustu prošle godine Gojković.

 

Da je novac iz gradske kase "realna" ili jedina mogućnost bilo je jasno u maju ove godine kada je Skupština grada usvojila predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva, a glavni cilj je obezbeđivanje sredstava za rekonstrukciju i prenamenu stare Šeste škole u dva vrtića, a za to je rebalansom opredeljeno 173 miliona dinara.

 

Tada je na sednici Skupštine grada ragdonačelnik Lazar Gojković je rekao da je za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku u Valjevu i rešavanje jednog ogromnog problema nedostatka smeštajnih kapaciteta u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica".

Vrtić Bambi

Vrtić Bambi (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na sednici u maju ove godine gradonačelnik je još rekao da "izuzetno dobro napreduje i projekat, koji je još pre par godina poslat u Američku ambasadu, za dogradnju vrtića Bambi u Naselju Kolubara 2".

 

"Nadam se da ćemo vrlo brzo moći sa ove govornice da informišemo građane i kažemo dobre vesti koje se tiču tog projekta", rekao je Lazar Gojković. 

 

Građani još uvek nisu informisani o tom projektu, kao ni o tome šta se dešava sa izgradnjom novog vrtića. Obećanje da će biti povećani kapaciteti za boravak najmlađih u Valjevu stiglo je prošle godine u maju od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, koji je rekao da će Valjevo dobiti novi vrtić.

 

Rečeno je da postoji projekat i da bi taj vrtić trebalo da bude izgrađen na padini ispod Vatrogasnog doma ka naselju Sretena Dudića, i za tu investiciju, prema rečima ministra Ružića, je potrebno oko milion i po evra. 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 19 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...