Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Učionica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
01.09.2022, 12:27

Štrajk prosvetara u 22 škole u Valjevu, Lajkovcu i Mionici

č: | fb:

Prosvetni radnici u 22 škole u Valjevu, Lajkovcu i Mionici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, i ovu školsku godinu započeli su jednodnevnim štrajkom, skraćenjem časova na 30 minuta u obe smene. 

 

Unija sindikata prosvetnih radnika traži povećanje plata u prosveti za 20 posto, početna plata nastavnika je ispod republičkog proseka i iznosi sa punim fondom časova oko 64.000 dinara, kao i isplatu zaostalih dugovanja od po 50.000 dinara.

 

Takođe, ovaj sindikat traži da se koriguje stručno uputstvo o formiranju odeljenja u delu koji se tiče kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24. Rukovodstvo Unije je ranije upozoravalo da će zakonsko rešenje koje predviđa da se kombinovana odeljenja mogu organizovati i u višim razredima osnovnih škola dovesti do zatvaranja malih škola.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vesna Andrić, predsednik Opštnskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da Unija ima tri zahteva, ali svaki može da bude raščlanjen na nekoliko.

 

- Mi smo specifična profesija. Kod nas je moguće to da idemo svaki dan na posao, a da nemamo pun fond časova i nemamo 100 posto platu. Moguće je da dobijemo samo 60 posto plate, jer radimo u dve manje škole. Borimo se da ukrupnimo normu prosvetnim radnicima, da svi imaju pun fond časova, borimo se da u odeljenju ima što manje đaka kako bi bio lakši rad, i za decu i za nastavnike, i kvalitetniji rad. Jedan od problema, zbog koga smo protestvovali u Beogradu u martu, su kombinovana odeljenja od petog do osmog razreda. Zakon je obavezujući, a niko nas nije pozvao da učestvujemo u tome. Kada smo letos tražili da razgovaramo sa nadležnim Ministarstvom o tome i kada smo postavili brojna pitanja, nismo dobili ni poziv na razgovor ni odgovore. Želeli bismo da više sarađujemo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja - poručila je Vesna Andrić.

 

Goran Lazarević nastavnik hemije predaje u osnovnoj školi u Poćuti i u ubskoj osnovnoj školi.

 

- Fond časova u školi u Poćuti je 20 posto, to su četiri časa, i moja mesečna zarada iznosi oko 12.000 dinara. Kombinacijom odeljenja, imao bih isti broj dece, a daleko više obaveza, i plata bi mi bila šest hiljada dinara, dok bi neke kolege imale za 20, 30 i 50 posto manju zaradu zavsno od broja predmeta, fonda časova i broja škola u kojima rade. Ja sam jedno vreme radio u pet manjih škola i da je tada uvedena kombinacija odeljenja moja zarada ukupno bi bila manja za 50 posto -naveo je Lazarević.

 

Naglašava da za pojedine nastavne jedinice nije dovojno ni 45 minuta koliko traje čas, a ukoliko bi iskombinovali dva razreda, sedmi i osmi, različite nastavne jedinice, učenici bi imali 20 ili 25 minuta za nastavni program. Dodaje da sada pripremu za jedan čas pravi 45 minuta. Veruje da predlog kombinovanih odeljenja neće zaživeti. Naglašava da bi u školi u Poćuti bilo i tehnološkog viška, za srpski, matematku, bilogiju, hemiju, fizičko.

 

Vesna Andrić, Goran Lazarević i Žljka Vidić

Vesna Andrić, Goran Lazarević i Žljka Vidić (Foto: Kolubarske.rs)

Željka Vidić učiteljica u osnovnoj školi "Andra Savčić", radi preko 30 godina, kaže da je broj učenika u odeljenju jedan od problema zbog koga su prosvetni radnici nekoliko godina "u sukobu mišljenja sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja".

 

- U savkom odeljenju u našim školama postoje deca koja traže dodatnu podršku za jedan do dva predmeta, ali ima dece koja traže podršku u svim predmetima. Ne možemo zanemariti ni to da imamo i veliki broj talentovane i darovite dece. U ovoj situaciji, sa velikom brojem učenika u odeljenji, toj deci se često ne pruža kvalitena nastava jer je i njima potrebna dodatna podrška. Ponekad, upravo zbog velikog broja učenika u odeljenju, bude zanemareno to njihovo napredovanje, a to je velika bruka za prosvetu. Čini mi se da Ministarstvo prosvete za to nema sluha. Nismo protiv inkluzije, ali ne na ovaj način kakav je sad. Neophodna nam je pomoć stručnih lica, defektologa, logopeda..., jer tada bi rad sa takvom decom bio olakšan. Smanjenjem broja učenika na 24 u jednom odeljenju dobili bismo bolje i kvalitetnije obrazovanje i svetliju budućnost naše dece i našeg društva - zaključila je Željka Vidić.

Aktuelno

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 15 sati 17 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 1 komentar

Viktor Mićić (foto: Kolubarski okrug)
Nepoštovanje zakona Pre 20 sati 24 minuta

Čovek sa dve funkcije – nezamenljivi zamenik

Viktor Mićić imenovan za načelnika Kolubarskog okruga, a nije razrešen funkcije zamenika predsednika Skupštine grada. Obavlja dve funkcije, a Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjeno je vršenje...  · 20 komentara

Sneg u aprilu u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Aprilski sneg Pre 19 sati 32 minuta

Vejalo kao usred zime

Jak talas zahlađenja stigao je u Srbiju i drastično je oborio temperature, negde i preko 20 stepeni, a padao je i sneg. U Valjevu je jutros vejalo skoro jedan čas, sneg se nije zadržao, dok se na...  · 2 komentara