Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu (foto: Kolubarske.rs)
09.09.2022, 07:01

Gojković: “Radimo na tome da broj nezaposlenih u Valjevu bude na nivou statističke greške”

č: | fb:

Na jesenjem Sajmu zapošljavanja, kako su ga organizatori nazvali "U susret novim investicijama", posao su ponudile kompanije koje već posluju u Valjevu, kao i one koje će svoje pogone otvoriti do kraja ove ili početkom sledeće godine. Nemačke kompanije "Hansgrohe" i "Bizerba", "Gorenje", "Valy", "Urban Tehnich", "Turna Plastik" su ponudile više od 500 slobodnih radnih mesta.

 

Najtraženija su bila zanimanja iz oblasti saobraćaja, mašinstva, elektro struke, prerade plastike, građevinarstva, ekonomije i administracije.

 

Interesovanje Valjevaca za ovogodišnji sajam ili onih koji su u potrazi za poslom je bilo veliko, ali čini se ne u meri kao prethodnih godina. O poslovnim ponudama pretežno su se raspitivali mladi, koji su, kako su neki od njih rekli u razgovoru za Kolubarske.rs, nezaposleni ili su zaposleni na sezonskim, honorarnim i povremenim poslovima.

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Jesenji Sajam zapošljavanja, koji je organizovan na Gradskom trgu, otvorio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, koji je rekao da se u Valjevu grade tri fabrike koje će u narednom periodu zaposliti 2300 radnika.

 

- Veliko nam je zadovoljstvo da danas organizujemo Sajam zapošljavanja na otvorenom. Ovo je zaista dobra prilika za sva nezaposlena lica da dođu i informišu se o potencijalnim radnim mestima, ali i za sve one koji su zaposleni da vide još neke poslovne mogućnosti. Moram i ovog puta da istaknem da se u Valjevu trenutno grade tri fabrike, sa 2300 novih radnih mesta, i zajedno radimo na tome da broj nezaposlenih u našem gradu bude na nivou statističke greške i da svako lice ima mogućnost da se zaposli - rekao je gradonačelnik Lazar Gojković.

Marko Jevtić. Lazar Gojković i Milan Đenadić

Marko Jevtić. Lazar Gojković i Milan Đenadić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo Milan Đenadić je rekao da će "u narednom periodu biti otvoren veliki broj novih radnih mesta".

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li može da precizora u kom "narednom periodu" i "veliki broj novih radnih mesta", Đenadić nas je uputio na kompanije da sa njima porazgovaramo o onome što je on rekao na Sajmu, da nam kompanije koje su na Sajmu kažu šta znači naredni period i veliki broj novih radnih mesta.

 

- Ono što je sada najvažnije jeste to da oni prikupljaju bazu radnih biografija i nakon toga će vršiti selekciju. Možete sa njima videti - predložio nam je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijale Valjevo Milan Đenadić.

 

Ni gradonačelnik Lazar Gojković nije mogao precizno da nam kaže kada će se u tri nove fabrike zaposliti 2.300 radnika, da li do kraja godine, sledeće ili u narednih nekoliko godina.

 

- Ne ove godine, to će biti fazno zapošljavanje. Biće po 1000 novih radnh mesta u "Hansgrohe" i u "Gorenju" i 300 u "Bizerbi", ali ne u ovoj godini nego u narednom periodu. I ja milsim da je najbolje da se raspitate direktno kod budućih poslodavaca – predložio nam je i gradonačelnik.

 

Raspitali smo kod budućih poslodavaca u kompaniji "Bizerba". Komercijalna direktorka Marina Cvijetić kaže da će proizvodni pogon ove nemačke kompanije za proizvodnju vaga i aparata za sečenje u Valjevu biti otvoren krajem ove godine.

 

- U prvoj fazi, naravno ne krajem 2022. godine, očekujemo da će biti preko 300 zaposlenih u Valjevu. Prva faza podrazumeva dve do tri godine. U prvoj fazi krećemo montažu maloprodajnih vaga, a ukoliko budemo dobri đaci, onda nastavljamo dalje. Još uvek nismo napravili tačnu projekciju koliko ćemo ljudi zaposliti na početku, ali nadamo se do 100 radnika – rekla je Cvijetić.

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu

Sajam zapošljavanja na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

Sedište "Bizerbe" u Srbiji je u Beogradu, ali, prema rečima Marina Cvjetić, trenutno su u fazi promene adrese kompanije tako da se nada da će pre početka rada pogona sedište biti u Valjevu.

 

Jesenji Sajam zapošljavanja organizovali su Gradska uprava Valjevo i Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Valjevo.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 18 sati 44 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 15 sati 54 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara