Jasna Mićić (foto: skrinšot)
Jasna Mićić (foto: skrinšot)
19.09.2022, 06:55

Na Skupštini o stanu, plati i učinku glavne urbanistkinje Valjeva

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare – treća izmena. Rasprava o ovom, kako su se svi složili, "važnom planskom dokumentu" svela se na to šta je i kako radila glavna urbanistkinja Valjeva Jasna Mićić od novembra 2020. godine kada je imenovana na tu funkciju.

 

Da li je opravdala ukazano poverenje, koliko mesečno zarađuje, da li joj Grad plaća stan, da li je ona odgovorna zbog toga što se tek u septembru 2022. usvajaju izmene i dopune Plana za Divčibare..., samo su neka pitanja koja su postavili odbornici.

 

Odbornik prof. dr Miroljub Ivanović (SNS) je zamerio zbog toga što su odbornici obiman materijal od preko 250 strana kucan sitnim slovima, Predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije za turistički centar Divčibare – treća izmena, dobili dan uoči sednice Skupštine i to bez ijednog zaključka.

 

Ivanović je podsetio da je Jasna Mićić obećala pre nekoliko sednica Skupštine grada, na kojima je bila kritikovana, da će podneti izveštaj o svom radu. "Trebalo bi gospođo Mićić da poslodavcu podnesete izveštaj da vidimo mi šta ste i kako radili. Ja sam prošli put diskutovao o Vašoj plati, a Vi ste otišli sa sednice. Ja nisam bio protiv Vaše plate, ali nju treba zaraditi. Čuo sam da imate i stan koji Vam se plaća iz budžeta, da li je to tačno", upitao je odbornik vladajuće SNS Miroljub Ivanović.

 

Odbornik Milorad Minić (SPS) je takođe podsetio na obećanje glavne urbanistkinje "da će njena funkcija biti na raspolaganju Skupštini", a još prošle godine je obećala da će podneti izveštaj o svom radu.

 

"Prošle je dve godine od Vašeg imenovanja, a mi ne znamo šta smo to dobili Vašim angažmanom. Pritom Grad je prema Vama više nego korektan. Imate odličnu platu za naše uslove, plaćeni su Vam svi mogući troškovi na koje ste ostvarili pravo i koje ste tražili. Ja to znam kao član Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, i nikada nismo stavili primedbu na bilo koji Vaš zahtev, ali očekujemo da to na određeni način opravdate", rekao je Minić.

 

On je glavnu urbanistkinju upitao koga je kontaktirala od valjevskih arhitekata prilikom izmena i dopuna Plana za Dvčibare, a ukiliko nije nikoga, zamolio je da kaže zbog čega to nije učinila. Takođe, pitao je kakva je sudbina projekata koji su već urađeni, poput onoga koji je radio CIP za izgradnju kanalizacione mreže, kao i desetak projekata koje je uradio Energoprojekt. "Da li ste videli te projekte i da li su mogli biti iskorišćeni, s obzirom na to da su plaćeni", pitao je odbornik SPS-a.

Skupština grada

Skupština grada

 

Samostalni odbornik Dragan Popović je podsetio da je Skupština još u februaru 2021. godine usvojila Odluku da se radi izmena Plana za Divčibare i tada je rečeno da je to hitan i važan posao, treba ga uraditi što pre jer je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima opredelila sredstva za izgrandju kanalizacione mreže na Divčibarama. Naveo je da je izmena Plana za Divčibare trebalo da bude završena i usvojena u decembru prošle godine.

 

"Kada sam se u Odeljenju za urbanizam, građevinsrastvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine raspitivao dokle se stiglo sa izmenama Plana, rekli su mi da oni nemaju veze sa tim. A svuda je upisano da je to Odeljenje nosilac tog posla. Rekli su mi da to sve radi glavni urbanista. Mi smo iz tog posla isključeni, ona je sve preuzela u svoje ruke, a mi smo samo na papiru, rekli su mi zaposleni. Pobunio sam se protiv toga, smatrajući da je to neprihvatljivo. Pitam i tražim da se utvrdi ko je odgovoran zbog čega od februara prošle godine do septembra ove godine nije urađen Plan, ko je odgovoran što su zaustavljene investicije i što još uvek nije rešen problem kanalizacije na Divčibarama. Da li ćemo i kada dobiti ta sredstva koja je Kancelarija obezbedila, koliko mi je poznato reč je o 14 miliona evra. Mora se utvrditi odgovornost", zahteva Popović.

 

Usledili su odgovori glavne urbanistkinje Jasna Mićić, ali samo na neka pitanja.

 

"Materijal koji ste dobili jeste obiman i ja sam ga isto dobila juče kao i vi, i možda nije složen po hronologiji, ali u njemu je sve što treba da bude; svi izveštaji o stručnim kontrolama, o javnim uvidima, i u svakom izveštaju imate zaključke. Što se tiče izveštaja o radu, ja sam svoj izveštaj predala Gradskom veću 10. februara 2022. godine i ne znam zbog čega nije došao do Skupštine. Odštampan na sto strana sa svim zapisnicima i aktivnostima koje sam imala. Dalje, o mojoj plati odlučuje kadrovska komisija. Koliko mi je poznato, ja nemam maksimalan koeficijent. Odbornik Ivanović je pominjao neki stan. Toliko o odgovorima odbonriku Ivanoviću", rekla je Mićić i nastavila da odgovara na pitanja odbornika:

 

"Gospodin Popović pominje hodograme, tačno je da je postojao i da je u decembru trebalo da bude usvojen plan, ali je rok produžen zbog CIP-a i tehničke dokumentacije jer se ispostavilo da je teren jako težak, rađena su dodatna geološka istraživanja i to je produžilo proceduru. Po nekom hodogramu koji smo imali sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima i sa Kabinetom predsednika u januaru je trebalo da se izda građevinska dozvola i da negde krajem marta krenemo sa izgradnjom postrojenja, ali desile su se strateške primedbe na Plan. Jako nam je bitna participacija građana, jako nam je bitan glas javnosti i odlučili smo da izađemo njima u susret, odnosno tako je odlučilo gradsko rukovodstvo".

 

Glavna urbanistkinja Valjeva Jasna Mićić nije odgovorila na pitanje koliko mesečno zarađuje, niti da li je iznajmila stan u Valjevu koji plaća Grad. Nije odgovorila da li je videla projekte koji su urađeni pre nekoliko godina i plaćeni, i da li su mogli biti iskorišćeni, niti je odgovorila na pitanje da li je kontaktirala nekog od valjevskih arhitekata, kao i zbog čega je iz posla u vezi Plana za Divčibare isključila Odeljenje za urbanizam, građevinsrastvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 3 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...