Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
19.10.2022, 07:05

Budžetski fond za zaštitu životne sredine pretrpeo i drugu izmenu

č: | fb:

Gradsko veće prihvatilo je drugu izmenu Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva u 2022. godini. Prvobitno je u budžetskom fondu bilo preko 123,2 miliona dinara, nakon prve izmene iznos je smanjen na 102,8 miliona, da bi nakon druge izmene Programa u eko fondu bilo oko 103,7 miliona dinara.


Druga izmena ovog Programa usledila je nakon zahteva JKP Toplana i JKP Vidrak, za promenu sredstava, kao i na osnovu definisanih iznosa iz već potpisanih ugovora.

 

Na osnovu zahteva JKP Toplana, druga izmena Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za prenamenu sredstava od 11.710.000 dinara, prvobitno predviđenih kao subvencije za opremanje Toplane, odnosi se na dve pozicije: iznos od 4.370.000 dinara je predviđen za nabavku i izgradnju toplotnih podstanica za Zavod za javno zdravlje, Nacionalnu službu za zapošljavanje i Istorijski arhiv, kao i za projekat rekonstrukcije merno – regulacione stanice sa izgradnjom prateće opreme za prelazak na gas na teritoriji grada Valjeva, dok je iznos od 7.340.000 dinara previđen za nabavku i ugradnju instalacija komprimovanog prirodnog gasa za potrebe gasifikacije.

 

Prenamena sredstava na zahtev JKP Vidrak odnosi se takođe na dve pozicije - na specijalizovane usluge u iznosu od 5.527.111 dinara, i to za aktivnosti na uklanjanju divljih deponija 1.000.000 dinara i za izradu tehničke dokumentacije u skladu sa Elaboratom predloga mera za sanaciju i rekonstrukciju Transfer stanice i Reciklažnosg centra u Valjevo u iznosu od 4.527.111 dinara.

Druga pozicija je subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama. Iznos od 7.500.000 dinara je predviđen za kapitalnu subvenciju javnom nefinansijskom preduzeću JKP Vidrak. Od ukupno opredeljenog iznosa je predviđeno 2.500.000 dinara za nabavku posuda za primarnu selekciju otpada i 5.000.000 dinara za nadogradnje (ruka sa kašikom krokodilkom – grajfer) na postojeće vozilo koje će biti u funkciji uklanjanja divljih deponija.

 

Podsetimo, ovogodišnji Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosio je 123.238.000 dinara i bilo je planirano finansiranje šest projekata i aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine. Nakon prve izmene iznos je smanjen na oko 102,8 miliona i pet programa, da bi nakon druge izmene, Budžetski fond za zaštitu životne sredine Valjeva iznosio 103,7 miliona dinara za finansiranje pet programa i aktivnosti.

 

Prema Programu korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u 2022. godini najviše novca 66,5 miliona dinara bilo je planirano za "projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i fekalne kanalizacije", međutim ta investicija je nakon druge izmene smanjena na 32,5 miliona dinara. Za izradu projektno-tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda i fekalne kanalizacije na Divčibarama planirano je 20 miliona dinara, za projektovanje kišne i fekalne kanalizacione mreže tri miliona, a za izgradnju je planirano devet miliona dinara, dok će stručni nadzor koštati pola miliona dinara.

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...