Radovi na izgradnji trafostanice  (foto: Kolubarske.rs)
Radovi na izgradnji trafostanice (foto: Kolubarske.rs)
26.10.2022, 06:58

Rok za izgradnju trafostanice na Divčibarama je istekao, ali će, kao i sve, biti "završeno na vreme!"

č: | fb:

Na Divčibarama je u toku izgradnja 35 kilovoltne trafostanice koja treba da obezbedi stabilno napajanje strujom ovog planinskog turističkog mesta. 

 

Sudeći prema gradilišnoj tabli radovi su već završeni jer piše da će radovi koji su počeli 15. septembra 2021. godine biti završeni 14. septembra 2022. godine. 

Gradilišna tabla

Gradilišna tabla (Foto: Kolubarske.rs)

 

Javna nabavka izgradnja 35 kilovoltne trafostanice na Divčibarama okončana je u avgustu prošle godine, a posao je dobio konzorcijum četiri firme: Tesla sistemi, Beograd; Elektzromontaža Kraljevo; Energotehnika-Južna Bačka doo Novi Sad i Milovn Dimitrijević, preduzetnik iz Brusa. 

 

Prema ugovoru za izgradnju trafostanice Divčibare i priključnih kablovskih vodova, koji je zaključen 9. avgusta 2021. godine, rok za izvođenje radova sa isporukom i ugradnjom opreme može biti maksimalno 12 meseci od uvođenja izvođača u posao.

 

"Smatra se da je ugovor realizovan kada je ishodovana Upotrebna dozvola za TS 35/10kV Divčibare, svaki od predmetnih kablova i da su uspešno realizovani interni tehnički pregledi za predmetne radove u TS Osečenica i TS Ražana", piše u ugovoru.

 

Prošle godine u septembru je ograđeno buduće gradilište i postavljena gradilišna tabla, a građevinski radovi na izgradnji trafostanice su počeli tek na proleće ove godine. Trenutno je ozidana zgrada buduće trafostanice sa delimično pokrivenim krovom.

Kanal u Valjevskoj ulici

Kanal u Valjevskoj ulici (Foto: Kolubarske.rs)

Pored objekta trafostanice u planu je izgradnja dva kablovska voda jedan u dužini od 4,7 kilometara, a drugi 2,5 kilometara. Do sada je iskopano par stotina metara rova za polaganje kablovskog voda u Valjevskoj ulici, i to od objekta Doma zdravlja do centra Divčibara.

 

"Prolazno vreme je fenomenalno"

 

Uprkos značajnom probijanju ugovorenih rokova, Vladimir Blagojević, član Gradskog veća zadužen za Divčibare, gostujući na lokalnoj televiziji je rekao da je "prolazno vreme izgradnje infrastrukture na Divčibarama fenomenalno", ističući "dobro napredovanje radova na izgradnji trafostanice i vodovodne mreže".

 

"Trafostanica, investicija od oko 2,5 miliona evra, građevinski će biti završena za mesec dana. Oprema će biti uneta pre Nove godine. Pokušavamo da je pustimo u pogon pre Nove godine, da li ćemo uspeti ne znam, ali važno je da smo dobili trafostanicu, što je fenomenalno, evo završava se", kazao je Blagojević.

Radovi na izgradnji trafostanice

Radovi na izgradnji trafostanice (Foto: Kolubarske.rs)

 


Ponuda budućim investitorima da budu donatori

 

Izgradnja 35 kilovoltne trafostanice košta blizu 336 miliona dinara sa PDV-om, a radove finansira Elektrodistribucija Srbije. Međutim, ovo državno javno preduzeće očekuje da i privatnici finansiraju radove.

 

Naime, desetak vlasnika parcela na Divčibarama, koji planiraju gradnju apartmana na potezu od ugostiteljskog objekta "Zamak" prema Kaoni, nedavno je pozvano na razgovor u valjevsku distribuciju. Njima je predloženo da kupe 15.000 metara kabla što bi koštalo oko 225.000 evra, kako im je rečeno "nudimo vam priliku da iskoristite ove rovove koji se kopaju i da rešite problem sa strujom".

 

"Rukovodstvo valjevske distribucije je tu ideju, da mi finansiramo sa po dvadesetak hiljada evra nabavku kablova, predstavilo kao da oni nama čine i da to smatramo našom donacijom, te da ćemo tako mnogo lakše rešiti priključak naših budućih objekata na elektromrežu", navodi naš sagovornik. Dodaje da se vlasnici parcela - potencijalni investitori na tom sastanku nisu se izjašnjavali, rečeno je da će im biti dostavljen izveštaj sa tog sastanka i "ponuda".

 

Sećanja na obećanja

 

Podsetimo, v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić je sredinom juna 2020. godine, prilikom obilaska radova na rekonstrukciji niskonaponoske mreže na teritoriji opštine Mionica, najavio da će do proleća sledeće godine biti izgrađena trafostanica na Divčibarama, u koju će biti uloženo oko dva miliona evra.

 

"Divčibare imaju vrlo loše snabdevanje električnom energijom i želim da danas obećam da će nova trafostanica 35 kV, koja će snabdeti električnom energijom novi hotel na Divčibarama i omogući gradnju novih kuća i hotela i svega što je potrebno da bi se turizam razvijao, biti izgrađena i puštena pod napon najkasnije u proleće 2021. godine", obećao je Grčić.

 

Krajem oktobra 2020. godine čelnici grada dogovorili su sa predstavnicima EPS-a izgradnju trafostanice na Divčibarama. "Izgradnja trafostanice mogla bi da počne već u martu 2021. godine", pisalo je u saopštenju Gradske uprave.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 12 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 15 sati 23 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara