Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
26.10.2022, 11:56

Vazduh u Valjevu zagađen i pre početka grejne sezone

č: | fb:

I pre početka grejne sezone Valjevo je zagađen grad, što pokazuju podaci o aerozagađenju organizacije "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm", u okviru koje je nastao ovaj izveštaj. Od početka godine zabeleženo je 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, navodi se u saopštenju. "Lokalni odgovor" naglašava da grad Valjevo još nije izradio i primenio Plan kvaliteta vazduha.

 

U izveštaju se navodi da je zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj sedmici bilo u porastu. Najviša srednja dnevna koncentracija je bila u petak, 21. oktobra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 58,36 µg/m3.

 

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je u petak, 21.oktobra, kada su vrednosti bile 39,89 µg/m3. U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 19 časova u vrednosti od 139,64 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 20 sati vrednost od 101,94 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

Zbog zagađenja vazduha protekle sedmice svako je mogao da osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

 


"Ovog oktobra dočekujemo novu grejnu sezonu sa zagađenjem vazduha u porastu i ispraćamo još jednu godinu bez Plana kvaliteta vazduha. Iako nikad nije dobio saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine Plan kvaliteta vazduha koji su odbornici grada Valjeva usvojili u novembru 2016. godine istekao je krajem 2021. godine. Gradska uprava Valjevo je u avgustu 2021. godine zaključila ugovor o izradi ovog razvojnog dokumenta sa preduzećem Saobraćajni institut CIP iz Beograda. Do danas nema informacija da li je ugovor izvršen ili ne", navedeno je u ovom izveštaju organizacije "Lokalni odgovor".

Aktuelno

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 sati 17 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 22 sati 46 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...