Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
26.10.2022, 11:56

Vazduh u Valjevu zagađen i pre početka grejne sezone

č: | fb:

I pre početka grejne sezone Valjevo je zagađen grad, što pokazuju podaci o aerozagađenju organizacije "Lokalni odgovor", koja sprovodi akciju "Aero Alarm", u okviru koje je nastao ovaj izveštaj. Od početka godine zabeleženo je 98 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, navodi se u saopštenju. "Lokalni odgovor" naglašava da grad Valjevo još nije izradio i primenio Plan kvaliteta vazduha.

 

U izveštaju se navodi da je zagađenje vazduha u Valjevu u protekloj sedmici bilo u porastu. Najviša srednja dnevna koncentracija je bila u petak, 21. oktobra, kada su suspendovane PM10 čestice iznosile 58,36 µg/m3.

 

Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena je u petak, 21.oktobra, kada su vrednosti bile 39,89 µg/m3. U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 19 časova u vrednosti od 139,64 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 20 sati vrednost od 101,94 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

Zbog zagađenja vazduha protekle sedmice svako je mogao da osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

 


"Ovog oktobra dočekujemo novu grejnu sezonu sa zagađenjem vazduha u porastu i ispraćamo još jednu godinu bez Plana kvaliteta vazduha. Iako nikad nije dobio saglasnost Ministarstva zaštite životne sredine Plan kvaliteta vazduha koji su odbornici grada Valjeva usvojili u novembru 2016. godine istekao je krajem 2021. godine. Gradska uprava Valjevo je u avgustu 2021. godine zaključila ugovor o izradi ovog razvojnog dokumenta sa preduzećem Saobraćajni institut CIP iz Beograda. Do danas nema informacija da li je ugovor izvršen ili ne", navedeno je u ovom izveštaju organizacije "Lokalni odgovor".

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...