Neosvetljeni parking u Karađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Neosvetljeni parking u Karađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
28.10.2022, 06:56

Stanari zgrada u centru Valjeva šest meseci "bauljaju po mrklom mraku"

č: | fb:

U dvorištu stambenih zgrada, prekoputa Osnovnog suda u centru Valjeva, koje se koristi kao javni parking, već šest meseci nema javne rasvete, tako da stanari do svojih domova, kako kažu, "bauljaju po mrklom mraku, kao da žive u nekoj zabiti, a ne u centru grada".

 

Pričaju da im je rasveta ukinuta u maju kada su počeli radovi na rekonstrukciji parkinga u Karađorđevoj ulici 57-59 i do danas su u mraku. Kažu da su radovi završeni pre mesec dana, ali nije urađeno sve što je planirano i najavljeno. Tačnije rekonstruisane su saobraćajnice, trotoari, parking mesta, atmosferska kanalizacija, urađeni su temelji i elektroinstalacije, ali još uvek nisu postavljeni stubovi javne rasvete. Takođe, navode stanari, nije izgrađeno dečje igralište koje je planirano u delu dvorišta gde je nekada bio košarkaški teren, niti su postavljene nove klupe.

Buduće dečje igralište

Buduće dečje igralište (Foto: Kolubarske.rs)

 

Izvođač radova na rekonstrukciji parkinga, čija je vrednost oko 28,8 miliona dinara, je GP Ingrap omni. U toku radova gradska vlast je odlučila da bude urađena nova javna rasveta, koja nije bila u projektu, te je zbog toga uvećana vrednosti radova, a odnosi se na elektroinstalacije i temelje.

 

"Prema našim saznanjima, tako nam je rečeno u Gradskoj upravi, svoj deo posla je završilo GP Ingrap omni, a radove na postavljanju stubova javne rasvete i priključku trebalo bi da radi druga firma, međutim nije rečeno ni koja ni kada", pričaju stanari.

 

Elektroinstalacije

Elektroinstalacije (Foto: Kolubarske.rs)

U Gradskoj upravi nisu odgovorili na naša pitanja koja smo uputili pre sedam dana: kada će biti urađena javna rasveta na rekonstruisanom parkingu u Karađorđevoj ulici i da li su radovi na postavljanju rasvete u okviru već realizovane javne nabavke – rekonstrukcija parkinga ili će biti raspisana nova javna nabavka, ukoliko će biti nova, koja je procenjena vrednost radova i kada će biti raspisana? Drugim rečima, kada stanari mogu da se nadaju svetlu u dvorištu?

 

Na novom parkingu se ne poštuje Odluka o parkiralištima


"Na novom parkingu opšti javašluk", kažu stanari i dodaju da vozači parkiraju na behaton ploče na trotoarima, na ulaze u zgrade, na šahte..., a "metla" JKP Vidrak nije ušla mesecima.

Parkiranje na trotoaru

Parkiranje na trotoaru (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prema Odluci o parkiralištima JKP "Vidrak", zabranjeno je, pored ostalog, parkiranje u pasažu ili pešačkom prolazu zgrada ili ispred njih, na pešačkim stazama, na mestima gde se nalaze šahtovi, slivnici, okna ili slični komunalni objekti, drugim javnim površinama koje po svojoj funkciji nisu namenjene za parkiranje vozila…

 

Ovu Odluku svakodnevno krše brojni vozači koji svoje automobile parkiraju upravo na zabranjenim mestima, a najčešće na sveže popločanim trotoarima i na pešačkom prolazu zgrada. U Odluci o parkiralištima piše da "nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Gradska uprava – odeljenja nadležna za komunalne i poslove saobraćaja, kao i komunalne policije".

Parkiranje na trotoaru

Parkiranje na trotoaru (Foto: Kolubarske.rs)

Parkiranje na trotoaru

Parkiranje na trotoaru (Foto: Kolubarske.rs)

 

Parkiranje na ulaz u zgradu

Parkiranje na ulaz u zgradu (Foto: Kolubarske.rs)

Parkiranje van parking mesta

Parkiranje van parking mesta (Foto: Kolubarske.rs)

Prema našim saznanjima, stanari svakodnevno prijavljuju komunalnoj policiji "bahate vozače", komunalna policija izađe na teren, fotografiše nepropisno parkirano vozilo, evidentira prekršaj, ali ne piše prekršajni nalog na licu mesta; procedura je sledeća: komunalna policija pošalje fotografije i dopis policiji koja u roku od pet do sedam dana dostavi podatke o vlasniku vozila i tek tada se piše prekršajni nalog. Zbog nepropisnog parkiranja na novom parkingu u Karađorđevoj ulici, dnevno bude napisano od 15 do 20 prekršajnih naloga, kaže izvor Kolubarskih.rs iz Gradske uprave.

 

Vozači se u najvećem broju slučajeva pravdaju da nisu znali da je zabranjeno parkiranje na neobeleženim mestima jer ne postoji znak. Pravnici kažu "neznanje ne oslobađa odgovornosti", ali vozači navode primer znaka u Naselju Oslobodioci Valjeva kojim se zabranjuje parkiranje van obeleženih parking mesta. Pitali smo nadležene u Gradskoj upravi da li će takav znak biti postavljen i na parkingu u Karađorđevoj kako bi vozače "rešili neznanja", međutim ni na to pitanje nije nam odgovoreno.

 

Ulaz i izlaz sa parkinga

 

U zonu novog parkinga može da se uđe iz Karađorđeve ulice kroz dva prolaza između zgrada. Nije odrđeno na koji se ulazi, a na koji se izlazi, tako da vozači koriste oba za ualz, odnosno za izlaz. Nadležne u Gradskoj upravi smo pitali da li postoji mogućnost da se jedan koristi za ulaz u parking, a drugi za izlaz čime bi se izbegle gužve i "čepovi" prilikom ulaska i izlaska automobila? Ni na ovo pitanje nije nam odgovoreno.

Ulaz i izlaz na parking

Ulaz i izlaz na parking (Foto: Kolubarske.rs)

Ulaz i izlaz na parking

Ulaz i izlaz na parking (Foto: Kolubarske.rs)

 

Mesto za kontejnere

 

Na rekonstruisanom parkingu ili u dvorištu zgrada određen je i prostor za kontejnere, međutim na to mesto nisu postavljeni. Umesto kontejnera parkirana su vozia, i pored toga što tu nije obeležen parking, a na obeleženim parking mestima do pre nekoliko dana bili su kontejneri!?

Vozila na mestu za kontejnere

Vozila na mestu za kontejnere (Foto: Kolubarske.rs)

Kontejneri na parking mestima

Kontejneri na parking mestima (Foto: Kolubarske.rs)

Sada su pomereni skoro na sam ulaz parkinga, dok mesto za kontejnere i dalje koriste vozači za parkiranje svojih vozila, i naravno ne plaćaju parking kao i na ostalim neobeleženim mestima.

Novo mesto za kontejnere

Novo mesto za kontejnere (Foto: Kolubarske.rs)

 Behaton ploče na stazi koja ne može da se koristi

 

Na stazu ispred jedne zgrade postavljene su behaton ploča, ali tom stazom ne može da se prolazi jer se nad njom, na samo metar iznad zemlje, nadvila terasa. Na primedbu stanara da su ploče bespotrebne i da su to "bačene pare", odgovoreno im je da je "tako po projektu".

Behaton staza ispod terase

Behaton staza ispod terase (Foto: Kolubarske.rs)

 

Po projektu je ispred zgrade prekoputa postavljen behaton na staze sa tri strane, dok četvrta "severna", i to, kako kažu stanari, "najprometnija jer vodi do ulaza" nije planirana da se radi pa je ostavljen stari, ispucali beton. Komšije su predlagale da se behaton ploče sa njihove staze, koja ne može da se koristi, prebace na stazu komšijske zgrade, ali u Gradskoj upravi to nisu prihvatili jer "projekat ne može da se menja!". Ipak, komšijama nije ostavljen stari beton ispred zgarde, jer je izvođač radova o svom trošku asfaltirao i četvrtu "severnu" stazu uprkos tome što "po projektu nije bila u planu da se sređuje".

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 9 sati 48 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan 2 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 9 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...