Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
Osušene sadnice u Ulici Mirka Obradovića
02.11.2022, 10:17

VPO traži da se utvrdi uzrok i materijalna šteta i ko je odgovoran za sušenje 150 sadnica

č: | fb:

Udruženje Valjevski pokret otpora (VPO) je podnelo zahtev za hitno postupanje Ministarstvu zaštite životne sredine sa ciljem da utvrdi činjenično stanje u vezi utrošenih budžetskih sredstava koje je grad Valjevo dobio na javnom konkursu tog Ministarstva za realizaciju projekata pošumljavanja u 2021. godini.

 

Kako se navodi u saopštenju za javnost, radi se o kupovini 400 sadnica, od kojih se oko 150 vrlo brzo nakon sadnje osušilo. Posao vredan 3.155.520 dinara je dobio rasadnik "Green in" iz Rumenke.

 

"U decembru 2021. godine izvršena je primopredaja radova i tom prilikom je zapisnički konstatovano da je sadnja obavljena prema pravilima struke i odgovarajućem kvalitetu, kao i da je posađeno ukupno 400 sadnica na tri lokacije na teritoriji grada Valjeva, i to: u Ulici Mirka Obradovića (111 sadnica klena), u Naselju Oslobodioci Valjeva (35 sadnica klena), u Parku Pećina (254 sadnica različitih vrsta). Zapisnik o primopredaji potpisali su Dragutin Kuzmanović, direktor preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" d.o.o. Valjevo, Živko Kasalica, predstavnik Rasadnik Green In d.o.o. Rumenka i Olga Janković, predstavnik Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine Gradske uprave Grada Valjeva", navodi se u saopštenju i dodaje:

 

"Međutim, kao što je je našim sugrađanima poznato, više od 150 sadnica u međuvremenu se osušilo ili se iste nisu primile usled najverovatnije nestručnog i neodgovornog postupanja odgovornih lica u Gradskoj upravi Grada Valjeva, preduzeću "Agrorazvoj – valjevske doline'" d.o.o. Valjevo i nadležnim javnim gradskim preduzećima što je imalo za posledicu da je nastala materijalna šteta velikog obima, kao i to da su budžetska sredstva dodeljena od strane Ministarstva zaštite životne sredine Gradu Valjevu nenamenski potrošena".

 

Valjevski pokret otpora dalje navodi da su se, s obzirom na to da se radi o sredstvima dobijenim iz državnog budžeta, a preko Ministarstva zaštite životne sredine, obratili tom ministarstvu.

 

"Uputili smo zahtev da se, u roku od 15 dana, utvrdi činjenično stanje na terenu (tačan broj osušenih sadnica i sadnica koje se nisu primile), i pokrene postupak za naknadu štete protiv odgovornih lica u Gradskoj upravi, preduzeću ’Agrorazvoj – valjevske doline’ i nadležnim gradskim javnim preduzećima. Istovremeno, obaveštavamo naše sugrađane da će udruženje Valjevski pokret otpora, ukoliko Ministarstvo za zaštitu životne sredine ne postupi po našem zahtevu, inicirati postupke predviđene zakonom protiv svih odgovornih lica u ovom slučaju", navodi se u saopštenju za javnost.


 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 3 sati 11 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara