Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2022, 09:57

Još jedna nedelja zagađenog vazduha u Valjevu

č: | fb:

Valjevo broji 105 dana sa prekoračenjem granične vrednosti suspednovanih PM10 čestica u vazduhu od početka godine, piše u izveštaju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva.
 

Kako se navodi u nedeljnom izveštaju, vazduh je bio najviše zagađen u petak, 4. novembra kada je zabeležena najviša srednja dnevna koncentracija suspendovane PM10 čestice 92,30 µg/m3, dok je najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica iznosila 65,75 µg/m3.

 

U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 9 časova u vrednosti od 168,4 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 19 časova vrednost od 134,78 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

 

I tokom prethodne sedmice vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

 

Na dan 7.11.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti, navodi se u izveštaju organizacije "Lokalni odgovor" iz Valjeva.
 


Dokument  je nastao u okviru relizacije akcije, koju sprovodi organizacija "Lokalni odgovor" iz Valjeva. Namera nam je da poboljšamo obaveštavanje građana i građanki Valjeva o aerozagađenju. Radimo na stvaranju javne svesti da je aerozagađenje realnost, svakodnevica, koja zahteva aktivizam radi smanjenja uticaja i ublažavanja posledica na zdravlje ljudi. Izveštaj se objavljuje ponedeljkom u "pet do dvanaest", za prethodnu sedmicu.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara