Toplana (foto: Đorđe Đoković)
Toplana (foto: Đorđe Đoković)
14.11.2022, 07:57

Toplana ponovo traži poskupljenje grejanja

č: | fb:

Samo sedam dana nakon početka grejne sezone, JKP Toplana Valjevo zatražila je novo poskupljenje grejanja zbog povećanja cene energenata.

 

Kako se navodi u Zahtevu za odobravanje cene toplotne energije, koji je direktor Toplane Janko Gagić podneo Gradskoj upravi, zatraženo je da grejanje bude skuplje za 26,5 posto za korisnike koji grejanje plaćaju paušalno, a za one koji grejanje plaćaju po potrošnji grejanje bi bilo skuplje 36,9 posto.

 

"Prema metodologiji za određivanje cene grejanja, u toku grejne sezone Toplana ima pravo da predloži nadležnom organu promenu cene toplotne energije za krajnje kupce. Predlog može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena poveća za više od tri posto. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke za komprimovani prorodni gas dobili smo ponudu kojom je cena uvećana za 48,11 posto i tako su se stekli uslovi za neophodnu korekciju cena toplotne energije", piše u obrazloženju Zahteva.

 

Toplana traži da građani koji plaćaju paušalno grejanje stambenog prostora umesto dosadašnjih 104,02 izdvajaju 131,61 dinar po kvdratnom metru, a oni koji grejanje plaćaju po potrošnji da umesto 6,51 plaćaju 8,91 dinar po kilovat času, dok će fiksni deo ostati nepromenjen - 30,42 dinara po kvadratnom metru.

 

Vlasnici poslovnog prostora će umesto dosadašnjih 130,02 dinara plaćati 164,51 dinara po kvadratnom metru, dok će za vlasnike poslovnog prostora koji grejanje plaćaju po potrošnji varijabilni deo iznositi 11,14 umesto dosadašnjih 8,13 dinara po kilovat času, a fiksni deo 34,98, umesto dosadašnjih 34,92 dinara op kvadsratnom metru.

 

Ulikoliko Gradsko veće prihavti ovaj zahtev JKP Toplana Valjevo, a potom ga usvoje i odbornici Skupštine grada, biće to drugo poskupljenje grejanja za pet meseci. Podsetimo, Skupština grada je 24. juna usvojila rešenje kojim su korisnici daljinskog grejanja razvrstani u dve tarifne grupe za koje su definisane cene za varijabilni deo, viksni deo i cena za obračun po metru kvadratnom. Tada su usvojene važeće cene, koje će najverovatnije do kraja meseca biti povećane za 26,5 posto za korisnike koji grejanje plaćaju paušalno, odnosni za 36,9 posto za one koji grejanje plaćaju po potrošnji.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 3 sati 2 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara