Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
Izbori (ilustracija Dušan Arsenić)
15.11.2022, 07:56

GIK odbio prigovor kandidata koga nije podržala SNS na izborima za mesne zajednice

č: | fb:

Gradska izborna komisija (GIK) odbila je prigovor Živana Milivojevića iz sela Tupanci, kandidata za člana saveta mesnih zajednica na izborima koji su održani 6. novembra. Milivojević je bio jedan od tri kandidata koje nije podržala nijedna partija.

 

U prigovoru, koji je dostavio Gradskoj izbornoj komisiji, Milivojević navodi da je na izborima za savete mesnih zajednica došlo do niza nepravilnosti i kršenja Statuta mesne zajednice. Preko 50 posto građana nije bilo obavešteno o tome da se izbori uopšte održavaju a, kako podseća Milivojević, propisano je da se građani informišu obaveštenjima istaknutim na javnom mestu, kao i slanjem poziva biračima koji imaju pravo glasa.

 

Dalje je u prigovoru GIK naveo da je u njegovoj Mesnoj zajednici Pričević prekršen Statut MZ, jer u članu 17 piše da "u seoskim mesnim zajednicama koje su sastavljeno od više sela, svako selo bira svoje članove saveta mesne zajednice u skladu sa brojem koji je određen u Statutu mesne zajednice". Na izborima u nedelju to nije bio slučaj već se glasalo samo na jednom mestu sa samo jednim glasačkim listićem na kome su bila imena osam kandidata, a zaokruživalo se sedam, i birači sva četiri sela – Pričević, Beomužević, Tupanci i Majinović, zaokruživali su kandidate i iz drugih sela, i tako su uticali na rezultate izbora u selima u kojima ne žive pa čak i ne poznaju ljude, a kamoli probleme i šta su prioriteti tih sela.

 

U prigovoru piše i da je Savet Mesne zajednice Pričević, od svog osnivanja, imao 15 članova, da je pre nekoliko meseci jednoglasno odbijen predlog da se taj broj smanji, ali da je u međuvremenu neko "samoinicijativno" smanjio broj članova na sedam, sa čime se ne slaže velika većina stanovnika. I na kraju, Milivojević u prigovoru navodi da je bivši saziv Mesne zajednice, kojem je već prestao mandat, doneo protivzakonitu odluku da se broj članova Saveta iz Pričevića smanji, a iz Beomuževića poveća, uz izgovor da sada Beomužević ima više stanovnika od Pričevića, a u trenutku kada je doneta ta odluka nije bio završen popis građana u Srbiji.

 

Živan Milivojević je za Kolubarske.rs rekao da on još uvek nije dobio rešenje GIK o odbijanju njegovog prigovora, ali će se, kada ga bude dobio, sigurno žaliti Republičkoj izbornoj komisiji. On kaže da su u nedelju 6. novembra u Mesnoj zajednici Pričević održani "najprljaviji izbori u poslednje 33 godine od kada ima pravo glasa".

 

- Stanovnici sva četiri sela su nezadovoljni pa i ljuti zbog svega što se dešavalo na izborima za članove saveta mesnih zajednica i što sm naveo u prigovoru, a najteže im je palo to što se krilo o održavanju izbora, gde stariji kažu "ovo nije bilo ni za vreme Tita". Nakon završetka glasanja pri brojanju glasova bili su prisutni samo članovi Srpske napredne stranke, zato sumnjam u regularnost brojanja glasova koje je trajalo skoro dva sata i ako je bio samo jedan listić na kojem se moglo zaokružiti sedam kandidata - navodi jedini kandidat za člana Saveta Mesne zajednice Pričević koga nije podržala SNS.


On ponavlja da Mesnu zajednicu Pričević čine četiri sela pa su morala biti četiri listića, četiri kutije i četiri biračka spiska kako je to zakonom predviđeno u mesnim zajednicama koje su sastavljene od više sela. "Zato ovi izbori treba da budu poništeni i da budu održani novi u skladu sa Zakonom i izbrnim pravilima", poručuje.

 

Živan Milivojević navodi da je uoči izbora za savete mesnih zajednica ubrzano počelo asfaltiranje, tako da su za tri dana asfaltirani putevi u dva zaseoka, što je takođe naišlo na negodavanje mase ljudi.

 

- Pet kandidata, čije su kandidature bile potvrđene, a koje nije podržala SNS, su se povukli nakon što su ih koordinatori SNS kontaktirali i pitali šta traže da im se učini, a da oni povuku svoju kandidaturu. Neki se se povukli jer im je obećana ulična rasveta, nekima je obećano da će biti presuto par stotina metara makadama ka kući, a neki su to učinili nakon saznanja da će prema njihovoj kući do izbora biti urađen asfalt – priča Miliovojević.


On pita zbog čega se ne radi tamo gde stvarno treba, a primer je selo Tupanci u kome živi bolesna dvadesetogodišnja devojka koja diše uz pomoć koncentratora za koji su njeni roditelji izdvojili novac da ga kupe, a do njihove kuće se jedva može prići terenskim vozilom,  a njena majka je više puta kontaktirala i molila mesnu zajednicu da se to reši, kako bi sanitetsko vozilo moglo da stigne do njihove kuće. Umesto asfalta, pred predsedničke izbore, dobili su "zamazane oči" sa dva kamiona nekog blata za nasip koji odnese prva kiša.
  

Dodaje da u selu Tupanci živi štićenik Centra za socijalni rad koji u 21. veku nema struju u kući i tako živi već 10 godina, a Mesna zajednica ni u ovom slučaju nije htela ništa da preduzme, niti da obavesti nadležne i da se iznađe rešenje...

 

Podsetimo, izbori za članove saveta mesnih zajednica u 37 od 50 mesnih zajednica na teritoriji grada Valjeva održani su 6. novembra. Prema podacima Gradske izborne komisije (GIK) od 69.746 upisanih birača na izbore je izašlo 14.557 ili 20,87 posto, od tog broja važećih listića bilo je 14.407. Bilo je prijavljeno 288 kandidata, a biralo se 285.

 

Poverenik SNS u Valjevu Lazar Gojković je odmah u nedelju po okončanju izbora saopštio da su kandidati koje je podržala Srpska napredna stranka, osvojili svih 285 mandata. "Ovo nedvosmisleno govori da najveća stranka u Srbiji, uživa ogromnu podršku građana", naveo je Gojković.

 

S druge strane, Ujedinjena valjevska opozicija, koja je imala kontrolore na nekoliko biračkih mesta, saopštila je rezultate glasanja koji ukazuju na to da su naprednjaci dobili izuzetno mali broj glasova tamo gde je opozicija imala svoje posmatrače u odnosu na biračka mesta gde nije bilo njihovih posmatrača. Naveli su i primer Mesne zajednice u kojoj živi i radi gradonačelnik Valjeva i poverenik valjevskih naprednjaka Lazar Gojković u kojoj je SNS osvojio oko 5,5 posto glasova.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 1 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...