Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
Zatrovana voda iz bunara (foto: Kolubarske.rs)
17.11.2022, 08:00

Borba protiv eksploatacije litijuma je borba za očuvanje Srbije, zdravlja, imovine i naše tradicije

č: | fb:

Ekološka manifestacija "Druga Kolubarska bitka protiv Euro litijuma", u organizaciji narodnog pokreta "Marš s Kolubare", održana je u sredu u Valjevu na pet lokacija gde su postavljeni štandovi na kojima su aktivisti narodnog pokreta, zajedno sa srpskim naučniciima i ekološkim aktivistima, razgovarali sa građanima.

 

Govorili su o štetnosti rudnika po zdravlje i život ljudi, o štetnosti po životnu sredinu i ustaljeni način života meštana više sela u dolini Kolubare, koja bi izgradnjom rudnika praktično prestala da postoje. 

 

Prema rečima organizatora ova manifestacija je jedna u nizu aktivnosti koju "Marš s Kolubare" organizuje u nastojanju da se spreče primenjena geološka istraživanja bora i litijuma u dolini Kolubare i izgradnja mega rudnika bora i litijuma sa postrojenjem za preradu ruda i fabrikom sumporne kiseline na samom obodu Valjeva. Takođe, ovaj događaj bio je i dan sećanja na Đurđic 1914. godine, kada je počela velika Kolubarska bitka u Prvom svetskom ratu.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)


Aktivisti Narodnog pokreta Marš s Kolubare su informisali građane o sadržini studija i projekata kompanije Euro litiijum Balkan doo, koje, prema njihovim tvrdnjama, ova kompanija krije od očiju javnosti.

 

Navode da su javnosti prezentovani delovi projekata u kojima se eksplicitno predlaže izgradnja površinskog i podzemnog rudnika, fabrika sumporne kiseline i postrojenje za preradu rude, sa deponijama jalovine. Potom, planovi za izmeštanje toka reke Kolubare, planovi za izmeštanje stanovništva, imanja i privrednih objekata na području sela Popučke i Lukavac, kao i podaci o rudnom telu koje se prostire na površini od oko 32 kvadratna kilometra.

 

Takođe, javnost je upoznata sa analizama rudarske vode iz geoloških bušotina na lokacijama u Šušeoci i Lukavcu, koje je radila kompanija Euro litijum Balkan iz kojih proizilazi da se u analiziranoj vodi nalazi više hiljada puta veća koncentracija bora od maksimalno dozvoljene, zbog čega su, po rečima aktivista, zagađena najmanje tri bunara u ovim selima sa kojih su se vlasnici napajali vodom za piće i navodnjavanje.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Građanima Valjeva su se obratili prof. dr Ratko Ristić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, dr Dragana Đorđević, naučni savetnik, narodni poslanik Aleksandar Jovanović- Ćuta, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Republike Srbije, Zvezdan Kalmar iz Koalicije za održivo rudarstvo, Bojan Simišić iz Eko straže i drugi gosti i sugrađani.

 

- Borba protiv eksploatacije litijuma je zalaganje za očuvanje suvereniteta Srbije, zdravlja, imovine i tradicije našeg naroda, prava budućih generacija da žive slobodno u okruženju koje podstiče rađanje i napredak. Sve drugo je potčinjavanje interesima stranih kompanija, izdaja zemlje i pretvaranje Srbije u drugorazrednudržavu, izloženu surovom pljačkanju prirodnih bogatstava, bez ikakvih obzira prema životnoj sredini i kvalitetu života naših ljudi - rekao je profesor dr Ratko Ristić.


Dr Dragana Đorđević je kazala da je nauka već shvatila da je koncept sa električnim automobilima pogubniji po životnu sredinu i planetu uopšte nego što je to slučaj sa fosilnim gorivima jer su za proizvodnju baterija potrebne ogromne količine litijuma, kobalta i mnogih drugih elemenata za koje je potrebno otvoriti nebrojeno mnogo rudnika koji trajno devastiraju životnu sredinu. Dodala je da se mnoge vrste baterija, kao naprimer litijumske, ne recikliraju, a u sebi sadrže brojne toksične elektrolite koji zajedno sa baterijama kao otpad završavaju u prirodi.

 

- Litijumske baterije su se pokazale kao loše rešenje jer podležu samozapaljenju i brojni su primeri paljenja automobila, vozova, električnih trotineta u pokretu kao i baterija računara ili mobilnih telefona. Prošle godine potonuo je brod sa 4000 novih električnih automobila jer se baterija jednog od njih samozapalila. U požaru se u vazduh emituju toksične supstance ravne bojnim otrovima. Dakle koncept električnih vozila je apsolutno neodrživ na duže staze, osim što donosi trenutnu korist rudarskim i automobilskim industrujama. Priča o električnim automobilima je samo marketinška mantra rudarskih i automobilskih industrija i korumpiranih političara - kazala je dr Đorđević i dodala:

 

- Energetska tranzicija mora da ide ka održivim rešenjima, a ona su u sunčevoj energiji, biogorivima iz biomase i vodoniku, odnosno smeši biogoriva i vodonika, a Srbija tih resursa ima u izobilju. Sva ostala priča o rudarenju je mantra zbog isključivog profita stranih kompanija. Rudarenje litijumom je posebno pogubno po životnu sredinu i takvi rudnici danas u svetu postoje jedino u pustinjama i nenaseljenim predelima. Istražne radnje u okolini Loznice i Valjeva  su već pokazale razmere štetnosti zbog curenja toksične rudničke vode koja je prodrla u podzemne pijaće vode i arterške bunare zagađujući pijaću vodu zbog čega je Cvetko Jovanović oboleo od nepoznate bolesti i polja borovnica zatrovana vodom za zalivanje iz arterških bunara u okolini Valjeva, kao i na plodne oranice u Jadru gde više ni korov ne uspeva. Eksploatacija litijuma je naročito pogubna po životnu sredinu i sav živi svet zbog visoko rizične tehnologije ekstrakcije litijuma iz ruda koja uključuje potrošnju ogromnih količina koncentrovane sumporne kiseline i ogromnih količina vode na uštrb poljoprivredi i vodosnabdevanju. Neke evropske zemlje imaju daleko više litijuma od Srbije, kao na primer Nemačka, Češka pa i Španija i Francuska ali ne planiraju da otvaraju rudnike, to žele da rade u zemljama trećeg sveta gde vlada neznanje i visok stepen korupcije na svim nivoima. U Srbiji su zamislili desetak rudnika litijuma dok u Europi ne postoji ni jedan – zaključila je dr Dragana Đorđević .

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Zvezdan Kalmar navodi da se energetika budućnosti ne može bazirati na litijumskim akumulatorima jer bi stepen uništenja životne sredine višestruko nadišao korist od akumulisane energije.

 

- Litijum nije gorivo, nego baterija, džaba akumulator kad je struja iz uglja. Prava budućnost je solarna energija akumulirana u malinama, kajsijama, medu, kukuruzu, borovnicama, a ne u litijumu. Iskopavanje litijuma bi uništilo celu Srbiju, a posebno Loznički, Valjevski, Šabački, Bijeljinski kraj – reko je Kalmar.

 

Aleksandar Jovanović-Ćuta je naglasio da ovo više nije pitanje ni za struku ni za nauku, nego je pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva i hrabrosti. "Propašće im svaki euro koji su uložili u čerupanje naše Srbije! Nema ćutanja!!!", poručio je.

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu

Štand Marš s Kolubare na Gradskom trgu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Tokom ekološke akcije, aktivisti pokreta "Marš s Kolubare" podelili su građanima više od 5000 letaka i drugih informativnih materijala s ciljem da građanima približe problem planova o izgradnji rudnika bora i litijuma kod Valjeva, ukazujući da je Valjevo, sa do sada preko pedeset primenjenih geoloških bušotina u selima Popučke, Lukavac, Šušeoka i Mrčić, zajedno sa Gornjim Nedeljicama kod Loznice, trenutno ekološki potencijalno najugroženija geografska tačka Evrope.


Pokret "Marš s Kolubare" je pozvao građane Valjeva da im se masovno pridruže u borbi za zabranu rudarenja u dolini Kolubare, jer su i sami direktno ugroženi zbog činjenice da su i delovi gradskog jezgra Valjeva u granicama istražnog područja Valjvo-sever i to delovi Novog naselja, Petog puka i Gradca, naglašavajući da njihova borba ni do sada nije bila uzaludna, jer je kompaniji Euro litijum Balkan izrečena privremena mera zabrane vršenja primenjenih geoloških istraživanja na području Valjevsko-mionički basen, koja je i dalje na snazi, kao i da je Republička poljoprivredna inspekcija protiv iste kompanije donela četiri rešenja o zabrani radova zbog kršenja zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 8 sati 9 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan 1 sati

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...