Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2022, 12:34

NS: Stručni SNS kadar otvara zatvarače na brani! Da li je moglo doći do katastrofe?

č: | fb:

Rukovodstvo Gradskog odbora Narodne stranke (NS) postavilo je nekoliko pitanja na koja građani Valjeva moraju da dobiju odgovor, a u vezi su, kako su rekli, "događaja na brani Stubo Rovni od 10. novembra" kada je stručni kadar u želji da "impresionira novog direktora", predložio nešto nestručno? Narodnjaci traže da, ukoliko su njihova saznanja tačna, reaguju nadležni organi i da se utvrdi odgovornost.

 

Jedno od pitanja koje je na konferenciji za novinare postavio predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević je glasilo:

 

- Da li je tačno da je 10. novembra tehnička direktorka JP Kolubara "Stubo-Rovni" Milana Ninković po zanimanju tehnolog sa prethodnim radnim iskustvom tehnologa u proizvodnji kartonskih nosiljki za jaja, u želji da impresionira novog direktora, predložila da odu na branu kako bi mu demonstrirala ispuštanje vode preko temeljnih zatvarača?" - upitao je Milivojević naglašavajući da njeno zanimanje i prethodno radno iskustvo ne pominje sa podsmehom i ironijom, nego samo kako bi ukazao na njenu kompetentnost  za donošenje odluke kakvu je donela.

 

- Došavši na branu, ona je tražila da se temeljni ili centralni zatvarači podignu 100 posto. Intervenisao je njen kolega inženjer g. Branković koji ju je upozorio i zamolio da to ne radi rekavši da se to skoro nikad i ne radi, te da su do sada ventili otvarani maksimalno od 20 do 25 posto i to u situacijama kada je potrebno da se održi biološki minimum reka ili u nekim drugim ekstremnim i vanrednim situacijama. Međutim, ona se oglušila o upozorenje svog kolege i naredila puštanje. Nakon odvrtanja ventila počelo je da kulja 15.000 litara vode u sekundi, tako da se za tren stvorio poplavni talas, pa je nastao haos i panika. Zahvaljujući prisebnosti tehničkog osoblja nije došlo do katastrofe i uspeli su da nekako te ventile zatvore – kazao je Milivojević i upitao:

 

- Da li je tačno da je usled stvaranja tog poplavnog talasa oštećen tz. tirolski vodozahvat u Pakljama? Da li je tačno de su zbog toga, na prostoru Balinović -Jovanja, jedno dete uzrasta pet-šest godina jedva otrgli da ga voda ne odnese? Navodno su roditelji, ili neko ko je bio sa detetom, o tome obavestili inspekciju i policiju – kazao je predsednik valjevskog odbora NS.

Miloš Milivojević

Miloš Milivojević (Foto: Kolubarske.rs)

Milivojević je dodao da, ako je sve ovo tačno i ukoliko se sve ovo zaista dogodilo, narodnjaci traže da se utvrdi odgovornost, ali i da nadležni provere istinitost ovoga o čemu je pričao, a nije teško proveriti, jer postoje kamere i video zapis,  a i uređaji beleže na brani svaku promenu, jedino ako "nisu nestala ključna dva minuta".

 

- Ako se ustanovi da se ovo o čemu sam pričao, i što smo mi saznali iz dva potpuno različita izvora, zaista desilo tražićemo odgovornost za izazivanje opšte opasnosti. Ovo je primer ludosti i insistiranja na partijskom zapošljavanju koje Srpska napredna stranka i njeni partneri godinama sprovode. Ovo je primer bahatosti i neodgovornosti i dokaz da gradom upravljaju diletanti. Na kraju imamo još jedno pitanje, a to je da li na brani Stubo-Rovni postoji bilo kakav protokol vezan za postupanje u ovakvim i sličnim situacijama - upitao je predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević.

 

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 13 sati 57 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 16 sati 34 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara