Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
Akumulacija Stubo-Rovni (foto: Đorđe Đoković)
23.11.2022, 12:34

NS: Stručni SNS kadar otvara zatvarače na brani! Da li je moglo doći do katastrofe?

č: | fb:

Rukovodstvo Gradskog odbora Narodne stranke (NS) postavilo je nekoliko pitanja na koja građani Valjeva moraju da dobiju odgovor, a u vezi su, kako su rekli, "događaja na brani Stubo Rovni od 10. novembra" kada je stručni kadar u želji da "impresionira novog direktora", predložio nešto nestručno? Narodnjaci traže da, ukoliko su njihova saznanja tačna, reaguju nadležni organi i da se utvrdi odgovornost.

 

Jedno od pitanja koje je na konferenciji za novinare postavio predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević je glasilo:

 

- Da li je tačno da je 10. novembra tehnička direktorka JP Kolubara "Stubo-Rovni" Milana Ninković po zanimanju tehnolog sa prethodnim radnim iskustvom tehnologa u proizvodnji kartonskih nosiljki za jaja, u želji da impresionira novog direktora, predložila da odu na branu kako bi mu demonstrirala ispuštanje vode preko temeljnih zatvarača?" - upitao je Milivojević naglašavajući da njeno zanimanje i prethodno radno iskustvo ne pominje sa podsmehom i ironijom, nego samo kako bi ukazao na njenu kompetentnost  za donošenje odluke kakvu je donela.

 

- Došavši na branu, ona je tražila da se temeljni ili centralni zatvarači podignu 100 posto. Intervenisao je njen kolega inženjer g. Branković koji ju je upozorio i zamolio da to ne radi rekavši da se to skoro nikad i ne radi, te da su do sada ventili otvarani maksimalno od 20 do 25 posto i to u situacijama kada je potrebno da se održi biološki minimum reka ili u nekim drugim ekstremnim i vanrednim situacijama. Međutim, ona se oglušila o upozorenje svog kolege i naredila puštanje. Nakon odvrtanja ventila počelo je da kulja 15.000 litara vode u sekundi, tako da se za tren stvorio poplavni talas, pa je nastao haos i panika. Zahvaljujući prisebnosti tehničkog osoblja nije došlo do katastrofe i uspeli su da nekako te ventile zatvore – kazao je Milivojević i upitao:

 

- Da li je tačno da je usled stvaranja tog poplavnog talasa oštećen tz. tirolski vodozahvat u Pakljama? Da li je tačno de su zbog toga, na prostoru Balinović -Jovanja, jedno dete uzrasta pet-šest godina jedva otrgli da ga voda ne odnese? Navodno su roditelji, ili neko ko je bio sa detetom, o tome obavestili inspekciju i policiju – kazao je predsednik valjevskog odbora NS.

Miloš Milivojević

Miloš Milivojević (Foto: Kolubarske.rs)

Milivojević je dodao da, ako je sve ovo tačno i ukoliko se sve ovo zaista dogodilo, narodnjaci traže da se utvrdi odgovornost, ali i da nadležni provere istinitost ovoga o čemu je pričao, a nije teško proveriti, jer postoje kamere i video zapis,  a i uređaji beleže na brani svaku promenu, jedino ako "nisu nestala ključna dva minuta".

 

- Ako se ustanovi da se ovo o čemu sam pričao, i što smo mi saznali iz dva potpuno različita izvora, zaista desilo tražićemo odgovornost za izazivanje opšte opasnosti. Ovo je primer ludosti i insistiranja na partijskom zapošljavanju koje Srpska napredna stranka i njeni partneri godinama sprovode. Ovo je primer bahatosti i neodgovornosti i dokaz da gradom upravljaju diletanti. Na kraju imamo još jedno pitanje, a to je da li na brani Stubo-Rovni postoji bilo kakav protokol vezan za postupanje u ovakvim i sličnim situacijama - upitao je predsednik GrO Narodne stranke Miloš Milivojević.

 

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
"Aproprijacija" za skoro milion evra godišnje Pre 2 sati 32 minuta

(Ne)kontrolisano trošenje tekuće budžetske rezerve

Iz tekuće budžetske rezerve svake godine se potroši blizu milion evra. Gradska vlast odlučuje kome i koliko novca će dati, građani nisu informisani, skupštinska većina ćuti i ignoriše zahtev...  · 2 komentara

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka 27.01.2023

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara