Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
Gerontološki centar (foto: Đorđe Đoković)
29.11.2022, 07:52

Završen Gerontološki centar, nedostaju priključci na infrastrukturu

č: | fb:

Građevinski radovi na Gerontološkom centru u Valjevu ili Domu za stare su završeni, međutim objekat još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu.

 

Zahtev za priključenje na distributivni sistem električne energije treba da podnese Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok su priključci na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i pristupna saobraćajnica, obaveza lokalne samouprave.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi radovi na priključenju Gerontološkog centra na vodovodnu i kanalizacionu mrežu su u toku i biće završeni sredinom ove sedmice. Odgovarajući na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega objekat još uvek nije priključen na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, i zbog čega ti priključci nisu rađeni paralelno sa građevinskim radovima, koji su već završeni, u Gradskoj upravi nam je rečeno da su "svi radovi na objektu rađeni prema usvojenom dinamičkom planu, a u skladu sa nastalim situacijama prilikom izgradnje na terenu, pravljene su manje izmene o kojima su odlučivali izvođači u dogovoru sa nadzorom i naručiocima posla". Dodaju da su "kompletne instalacije definisane ugovorom o izvođenju radova".

 

U Gradskoj upravi nisu mogli precizno da nam kažu kada će Gerontološki centar biti priključen na elektromrežu jer je to u nadležnosti resornog ministarstva, ali navode da će se "priključenje izvesti u najkraćem roku". 

 

"Radovi na stalnom priključku na distributivni sistem električne energije Gerontološkog centra se, prema Zakonu o planiranju i izgradnji, podnose kada je objekat završen sa svim potrebnim instalacijama u tom obimu da se kroz CEOP može podneti zahtev za priključenje na infrastrukturu. Ugovorom o pružanju usluga za priključenje na distributivni sistem između operatora distributivnog sistema Elektrodistribucija Srbije Beograd i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja definisane su obaveze ugovorenih strana, kao i rokovi", rečeno nam je u Gradskoj upravi.

 

Parking i dvorište Gerontološkog centra

Parking i dvorište Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

Pored toga što Gerontološki centar još uvek nije priključen na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu, nije završena ni pristupna saobraćajnica. Naime, nedavno je asfaltirana ulica, radovi su finansirani iz gradske kase, međutim ta saobraćajnica nije u skladu sa planom i propisima. Pored ostalog širina ulice je nepuna četiri, a treba da bude šest metara. U Gradskoj upravi nam je rečeno da je "Grad, u ovom trenutku, izvršio rehabilitaciju postojeće ulice čiji profili i elementi nisu privedeni nameni prema planu PGR Gradac. Grad planira da navedenu ulicu proširi sa svim potrebnim elementima regulacije u narednom periodu".

 

U Gradskoj upravi očekuju da će Gerontološki centar biti kompletno završen i korisnici useljeni početkom 2023. godine, do kada bi trebalo da objekat bude opremljen, kao i da Vlada Srbije donese akt o osnivanju Ustanove Gerontološki centar Valjevo. Još uvek nije poznato ko će finansirati opremanje Gerontološkog centra.

 

Građen pa ostavljen...

 

Prekinuti radovi na Gerontološkom centru

Prekinuti radovi na Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podsetimo, izgradnja Gerontološkog centra u Valjevu je počela 2009. godine, koji je sa 2,5 miliona evra finansirala Vlada Japana. Novac je potrošen, radovi su u nekoliko navrata nastavljani i prekidani, a objekat je vremenom propadao. U septembru prošle godine nastavljeni su radovi, a blizu 1,2 milijarde dinara sa PDV- om za završetak obezbedila je država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

 

Novi projekat je bio u skladu sa novim standardima propisanim za izgradnju gerontološkog centra, tako da su porušeni pojedini zidovi u unutrašnjosti, kompletno je zamenjena stolarija, dograđeno je prihvatilište, kotlarnica i portirnica.

Hol u Gerontološkom centru

Hol u Gerontološkom centru (Foto: Đorđe Đoković)

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

Površina Gerontološkog centra je oko 6.200 kvadrata, a za 113 korisnika, pored smeštaja, biće obezbeđena zdravstvena nega kao i vaninstitucionalna zaštita.  U prihvatilištu za beskućnike ima 30 mesta i 20 u dnevnom boravku za jednodnevni smeštaj starih lica.

 

Na završetku izgradnje Gerontološkog centra bila su angažovana valjevska građevinska preduzeća "Kompresor ing" i "Kej", valjevska firma "Frenki alarm", beogradske "Ening energetik" i "Jugogradnja" i "Fitiš – ju" iz Subotice.

Gerontološki centar

Gerontološki centar (Foto: Đorđe Đoković)

 

 

Vredelo je čekati

 

Uprkos tome što su mnogi bili skeptici da je "Majdan" prava lokacija za Gerontološki centar, i uprkos brojnim kritikama, koje su pratile izgradnju ovog objekta, u krajnjem ishodu Valjevo je dobilo jedno reprezentativno građevinsko zdanje i najsavremeniji Dom za stare. Ukratko kako kažu u Gradskoj upravi – "vredelo je čekati". Nadamo se da na zvanično otvaranje vrata i prijem prvih korisnika nećemo dugo čekati.

Plato Gerontološkog centra

Plato Gerontološkog centra (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 13 sati 56 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 6 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 13 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara