Lazar Gojković (foto: Kolubarske.rs)
Lazar Gojković (foto: Kolubarske.rs)
01.12.2022, 08:01

Gradonačelnik: Budžet je razvojni i socijalni

č: | fb:

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o budžetu Valjeva za 2023. godinu. Budžet Valjeva iznosi 4.680.233.000 dinara. Najveći deo prohoda planiran je od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu od 2.383.487.000 dinara.

 

U gradskoj kasi biće 40 miliona dinara više u odnosu na Nacrt odluke o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu.

 

Prema Odluci o budžetu Valjeva, za kapitalne projekte u 2023. godini biće utrošeno 1.045.000.000 dinara, od tog iznosa oko 490 miliona dinara obezbeđeno je u budžetu Valjeva. Najviše novca iz gradske kase 140 miliona dinara biće potrošeno za rekonstrukciju stare OŠ "Milovan Glišić" u dečju ustanovu, za rekonstrukciju pijace planirano je 70 miliona, dok će u izgradnju ulica u Privrednoj zoni biti utrošeno 81,5 miliona dinara. Planirano je da u te ulice bude investirano još 468 miliona dinara iz ostalih izvora. Među kapitalnim projektima je i izgradnja objekta za socijalno stanovanje u okviru projekta "Moj novi dom", za koji će država izdvojiti 87,6 miliona dinaara, dok će 31,5 miliona obezbediti Grad.

Skupština grada

Skupština grada (Foto: Kolubaeske.rs)

 

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je na sednici Skupštine grada rekao da je budžet za narednu godinu pre svega razvojni i socijalni. Naveo je da je razvojni, jer je u u planu realizacija velikog broja projekata, koji će unaprediti život građana Valjeva, a socijalni jer su u značajnom iznosu planirana izdvajanja za ugrožene kategorije stanovništva.

 

- Ako prođemo kroz programske aktivnosti i krenemo od početka, u narednoj godini ulazimo u izradu Generalne regulacije Centar, planirana je i izrada Plana generalne regulacije (PGR) za Popučke, Petnicu, Bujačić, Beloševac, i jako važan plan zbog predviđenih ulaganja PGR Senjak. Kada govorimo o komunalnoj delatnosti, u planu je proširenje i rekonstrukcija vodovodne mreže, pored Žabara tu je i vodovodni pravac Beomužević-Pričević. Ulazimo u rekonstrukciju gradske pijace, a tu su subvencije preduzeću Polet – naveo je gradonačelnik.

 

Prema njegovim rečima nemačka kompanija Bizerba je skoro završila svoje proizvodne pogone, a i drugi nemački investitor je započeo radove na izgradnji proizvodnog pogona u privrednoj zoni. Najavio je nastavak investicija u privrednu zonu i dodao da je Grad već konkurisao kod jednog fonda, ali će konkurisati i kod ministarstva, dok su u budžetu planirana  sredstva za sufinansiranje. Gradonačelnik očekuje da će do marta početi izgradnja gasovoda.

 

Gojković je rekao da će direktne subvencije poljoprivrednicima u sledećoj godini iznositi 100 miliona dinara i najavio da će "ukoliko bude moguće rebalansom dodati još sredstava na poziciji poljoprivrede, to će i učiniti".

 

- Kada je u pitanju ekologija, tu nam je pre svega potreban Plan kako bismo mogli da sprovodimo predložene mere. Što se tiče zaštite životne sredine, izdvojićemo 31 milion za Toplanu za izgradnju kontejnerske stanice u Novom naselju kao što smo to ove godine uradili u Suvoborskoj ulici. Insistirali smo kod Ministarstva zaštite životne sredine, da se produži rok za konkurisanje za zamenu kotlova. Tu imamo 103 prijave i zatražili smo da se ne vrati preostali novac, već da raspišemo još jedan konkurs koji će biti ubrzo raspisan. U narednoj godini tu je i subvencija za Vidrak za nabavku jednog kamiona smećara. Za rahabilitaciju ulica predviđeno je 100 miliona i 150 miliona dinara za investiciono održavanje puteva. Trudićemo se da svaka mesna zajednica bude zastupljena - poručio je gradonačelnik.

Lazar Gojković

Lazar Gojković (Foto: Kolubaeske.rs)

 

Podsetio je da su radovi na rekonstrukciji stare Šeste škole u dva nova vrtića počeli 1. novembra te da je rok za završetak osam meseci. Nakon toga više neće biti liste čekanja i liste neupisane dece, jer će vrtići raspolagati sa 500 mesta. Gradonačelnik je, kao značajna, najavio ulaganje u rekonstrukciju toaleta u svim osnovnimm i srednjim školama.

 

- Kada je u pitanju socijalna zaštita, posebno bih izdvojio da smo opredelili sredstva za uslugu lični pratilac, tako da više dece na toj listi čekanja neće biti. Što se tiče zdravstvene zaštite, planirano je 27 miliona dinara za nabavku opreme, medicinskih sredstava, automobila za Dom zdravlja. Za ustanove kulture opredeljeno je 198 miliona dinara, uradićemo terase i fasadu na Centra za kulturu, u toku je izgradnja zgrade depoa Arhiva. Kad je u pitanju sport i dečja infrastruktura, uradili smo ove godine 26 dečijih parkića, sada ćemo ih raditi u vrtićima, jer su postojeća jako stara i improvizovana. Izdvojićemo sredstva za dalje opremanje hale General Svetomir Đukić, dok smo za UFK Valis opredelili sredstva za sanaciju klizišta u SRC Petnica – naveo je gradonačelnik Valjeva.

 

Prema njegovim rečima za enegetsku efikasnost je opredeljen 51 milion, Grad će učestvovati sa 21 milion za program energetske sanacije, a država sa 30 miliona dinara.

 

Govoreći o razvoju turizma i Divčibara u sledećoj godini, gradonačelnik Lazar Gojković je naveo samo jedan "interesantan projekat, predvideli smo bike park na Divčibarama".

 

Inače, reč je o ovogodišnjem projektu "Biciklistički park – Turističko planinsko mesto Divčibare", koji je odobrilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Za radove je izdvojeno skoro 14,5 miliona dinara, i to iz državnog budžeta 11 miliona dinara, dok preostali deo finansira Grad.

 

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 3 sati 50 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 10 sati 47 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 10 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara