Protest prosvetara u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Protest prosvetara u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
02.12.2022, 07:45

Protest prosvetara u Valjevu – Stop nasilju!

č: | fb:

U Valjevu su prosvetni radnici, poput kolega u 47 gradova i opština širom Srbije, juče održali protest sa zahtevima da se u školama zaustavi svaki vid nasilja i da nastavnici dobiju status službenog lica.

 

Povod za protest i obustavu nastave u osnovnim i sredjim školama bilo je učeničko nasilje prema profesorki engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku "kap koja je prelila čašu".

 

- Tužan je ovo dan kada prosvetni radnik mora da obustavi nastavu kako bi ukazao na nepravilnosti zakona koji ne štiti prosvetnog radnika - kazala je Vesna Andrić, predsednica Foruma osnovnih i srednjih škola Valjava, na početku protesta prosvetara na Gradskom trgu.

Vesna Andrić

Vesna Andrić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Andrić je rekla da je veliki broj prosvetnih radnika došao na protest, ali da "nažalost nisu svi bili u mogućnosti da obustave rad, jer su sprečavani od direktora škola ili lokalnih samouprava".

 

Nakon "prozivke" utvrđeno je da su na protestu prosvetni radnici iz gradskih i seoskih osnovnih i srednjih škola sa teritorije Valjeva, u kojima je obustavljen rad, osim valjevske Poljoprivredne škole, kao i u osnovnih škola u Divcima i Rajkoviću.

 

Među prosvetnim radnicima bili su i predstavnici škola koje nisu u Uniji sindikata. Vesna Andrić je naglasila da ovaj protest i njihovi zahtevi nisu stvar sindikata jer je nasilje ozbiljna tema, ne samo za prosvetne radnike, nego za roditelje, za Ministarstvo prosvete, to je socijalno pitanje, tema za policiju…, za celo društvo.

 

- Naš današnji protest ima samo jednu temu, a to je nasilje. Dok nismo najavili obustavu rada, naš ministar se nije pokrenuo. Sada je formirao radnu podgrupu, još jednu podgrupu, videćemo šta će nam ona doneti – navela je Vesna Andrić. 

Protest prosvetara u Valjevu

Protest prosvetara u Valjevu (Foto: Kolubarske.rs)

Prosvetni radnici su se sa Gradskog trga uputili Karađorđevom ulicom do zgrade Kolubarskog upravnog okruga gde se nalazi i Školska uprava za Kolubarski i Mačvanski okrug.

 

I tu je ponovljeno da protest nije politički, nego protiv nasilja u školama, i to ne samo nasilja učenika prema nastavniku, nego i učenika prema učeniku. Zatražena je promena prosvetnih zakona i pravilnika koji regulišu tu oblast.

 

Rečeno je da i u valjevskim školama ima nasilja, ali da se nažalost ne prijavljuje "zbog škole i direktora koji ne želi da se ruši rejting škole", ali ima i nastavnika koji ćute "zbog sebe, svoje porodice, dece".

Protest prosvetara u Valjevu

Protest prosvetara u Valjevu (Foto: Kolubarske.rs)

 

- Ne govorim u ime sindikata. Moram da napomenem da nas ne stavljate pod bilo čije barjake i ne treba više da se delimo ko je član kog sindikata. Današnji dan treba da se zabeleži da je prosveta konačno podigla glavu. Među nama su i oni koji nisu članovi sindikata, roditelji koji su došli da nas podrže. Dakle, danas je prosveta pdigla glavu, ovo je esnafska stvar i molim nemojte nas više deliti - poručila je ispred Školske uprave Milica Kaljević, nastavnica iz OŠ "Sestre Ilić".

 

Predstavnici Foruma valjevskih osnovnih i srednjih škola poručili su da će u svojim zahtevima istrajati, a ukoliko ne bude bilo promena, onda će ih na sledećem protest biti još više.

 

 

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 1 sati 10 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 1 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara