Lokalni odgovor
Lokalni odgovor
02.12.2022, 12:53

Lokalni odgovor: Skupština ne želi da čuje glas građana

č: | fb:

Udruženje građana "Lokalni odgovor" najoštrije osuđuje to što su "Snežana Rakić, predsednica Skupštine grada Valjeva, i Mladen Simović, sekretar Skupštine, uskratili pravo građanima Valjeva da učestvuju u javnim poslovima" čime su "nezakonito uzurpirali isključivo ovlašćenje odbornika Skupštine grada da odlučuju da li zainteresovani građani i organizacije mogu govoriti ili ne tokom zasedanja parlamenta". 

 

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, Lokalni odgovor se obratio u ponedeljak 28. novembra 2022. predsednici lokalnog parlamenta sa zahtevom da njihovi predstavnici prisustvuju sednici Skupštine na kojoj će biti usvojena Odluka o budžetu.

 

"Pozvali smo se na pravo da kao građani prisustvujemo zasedanju odbornika na osnovu člana 164. Poslovnika Skupštine grada Valjeva. Hteli smo da ukratko odbornicima predstavimo nalaze istraživanja o realizaciji budžetskog Programa 6. Zaštita životne sredine u Valjevu, kao i da obrazložimo naše predloge date tokom javne rasrprave o budžetu.

 

Povodom našeg zahteva u utorak u prepodnevnim časovima je na našu elektronsku adresu stigla poruka sa adrese gospodina Mladena Simovića, sekretara Skupštine u kojoj stoji da je Predsednica Skupštine obavestila da naše "prisustvo nije moguće" po osnovu člana 88. Poslovnika, te da smo učestvovali u javnoj raspravi i da nam je na pitanja odgovoreno.

 

Naše zaprepašćenje zbog nezakonitog postupanja i neprimerenog odnosa prema građanima visokih predstavnika Skupštine Valjeva je bilo još veće kada smo zahvaljujući lokalnim medijima saznali da se zasedanje odbornika i odlučivanje o budžetu grada Valjeva održava istog dana. Bez zvaničnog obaveštavanja javnosti i bez objavljivanja dnevnog reda i materijala o kojem odbornici odlučuju", piše u saopštenju.

 

Kako navodi "Lokalni odgovor", Poslovnik Skupštine grada, član 164. daje pravo građanima da prisustvuju javnim sednicima Skupštine u broju u kom to ne ometa rad sednice, s obzirom na raspoloživ prostor, o čemu odlučuje predsednik Skupštine. Poslovnikom je takođe predviđeno u članu 94. tačka 6. da se građani mogu obratiti Skupštini nakon utvrđivanja dnevnog reda, ako to odluče odbornici. Član 88. Poslovnika navodi sekretar Skupštine kao razlog za "nemogućnost" prisustva građana reguliše slanje poziva za učešće u sednici i nema veze sa pravom građana da prisustvuju zasedanju odbornika, niti sa pravom građana da govore pred odbornicima.

 

"Predsednica Skupštine Valjeva, gospođa Rakić i sekretar Skupštine, gospodin Simović su svojim postupanjem nezakonito uskratili pravo građanima da prisustvuju sednici lokalnog parlamenta, najvišeg demokratskog organa koji donosi najvažnije odluke u zajednici. Rakić i Simović su nezakonito uzurpirali isključivo ovlašćenje odbornika Skupštine grada Valjeva da odlučuju da li zainteresovani građani i organizacije mogu govoriti ili ne tokom zasedanja parlamenta. Na taj način je u ime svih odbornika, kao i u ime najvišeg zakonodavnog i kontrolog demokratskog organa odlučivanja, u ime Skupštine grada Valjeva poslata poruka da građani nisu dobrodošli u svom domu, da nisu dobrodošli tamo gde se raspravlja i odlučuje o njihovim interesima, tamo gde se odlučuje pre svega o njihovom novcu", navodi se u saopštenju "Lokalnog odgovora" i dodaje:

 

"Očekujemo od odbornika Skupštine Valjeva da preispitaju postupanje i utvrde odgovornost predsednice i sekretara Skupštine zbog nezakonitog uskraćivanja prava građanima na prisustvo sednici Skupštine Grada Valjeva. Odbornici ne smeju da dozvole uzurpaciju svojih ovlašćenja. Niko umesto njih ne sme da odlučuje o tome ko može a ko ne da govori na sednici skupštine na kojoj se odlučuje o javnom novcu".

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...