Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
07.12.2022, 08:08

Izmenjen Poslovnik Skupštine zbog elektronskog sistema i usklađivanja sa zakonom

č: | fb:

Odbornici lokalnog parlamenta usvojili su Poslovnik o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine Valjeva. Među brojnim izmenama su i one koje se odnose na korišćenje sistema za elektronsko vođenje sednica, elektronsko glasanje i elektronsku dostavu materijala. Prema ranijim najavama, odbornici će, najverovatnije, na decembarskoj sednici lokalnog parlamenta koristiti nove tehnologije.

 

"Donošenjem Poslovnika stvaraju se preduslovi za efikasniji rad i odlučivanje Skupštine grada Valjeva. Značajna novina je uvođenje elektronskog sistema funkcionisanja Skupštine, koja se ogleda u elektronskoj dostavi materijala za sednice, glasanju upotrebom elektronskog sistema i čuvanju tonskih zapisa sa integralnim tekstovima donetih odluka. Pored navedenog, ovim aktom je izvršeno usklađivanje pojedinih odredaba Poslovnika sa zakonima", navedeni su razlozi za izmene Poslovnika.

 

U članu 90 kojim je uređen elektronski način prijava i odjave prisustva na sednici Skupštine, navedeno je da "odborniku koji zloupotrebi elektronski način prijave, prijavljujući drugog odbornika ili izvrši zlupotrebu elektronskog sistema na drugi način, predsednik Skupštine može da izrekne meru opomene... Ukoliko se odbornik pri izlasku iz sale Skupštine ne odjavi upotrebom elektronskog sistema, predsednik Skupštine ga može, opomenuti da to uradi...

 

Poslovnikom je određeno da Skupština odlučuje upotrebom elektronskog sistema za glasanje, ali je ostavljena mogućnost glasanja dizanjem ruke ili prozivkom. "Dizanjem ruke glasa se ako elektronski sistem za glasanje nije u funkciji, ako se sednica održava u prostoriji u kojoj nema takvog sistema ili ako Skupština prethodno o tome odluči".

 

Jedna od novina Poslovnika Skupštine Valjeva je to što je do sada devet komisija bilo stalna radna tela, a sada je uvedena još jedna - Komisija za rodnu ravnopravnost.

 

Novina je i to da se sednice stalnih radnih tela - komisija mogu održati telefonskim putem i to "izuzetno, u naročito opravdanim i hitnim slučajevima, predsednik stalnog radnog tela može odlučiti, uz prethodno pribavljenu pisanu saglasnost predsednika Skupštine,da se sednica sazove i održi telefonskim putem".

 

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...