Novogodišnja rasveta (foto: Đorđe Đoković)
Novogodišnja rasveta (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2022, 07:54

Valjevo ove godine bez novogodišnje rasvete i bez organizovanog dočeka

č: | fb:

U Valjevu ove godine neće biti dekorativne novogodišnje rasvete zbog štednje struje, rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi. Takođe, neće biti ni organizovanog dočeka Nove godine na Gradskom trgu.

 

Valjevo neće sijati za novogodišnje i božićne praznike jer dekorativna rasveta ove godine neće biti postavljena kao svih prethodnih u Karađorđevoj ulici, Bid zoni i na trgovima. Kako nam je rečeno, "grad Valjevo poštuje mere Vlade Republike Srbije za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, i u skladu sa tim doneta je odluka".

Novogodišnja rasveta

Novogodišnja rasveta (Foto: Đorđe Đoković)

 

Podsetimo, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije je krajem avgusta usvojilo predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

 

Кada je reč o lokalnim samoupravama, organima državne uprave, državnim preduzećima, javnim ustanovama i privredi, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima i korišćenje LED rasvete.

Novogodišnji ukrasi

Novogodišnji ukrasi (Foto: Kolubarske.rs)

Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata i lokala u centru grada svoje radne prostore i okolinu već su ukrasili, tako da će to biti jedini novogodišnji ukrasi u Valjevu.

 

I ove godine bez organizovanog dočeka Nove godine

 

Organizvanog dočeka Nove godine u Valjevu "neće biti ni ove godine, možda bude organizovanog dočeka Srpske nove godine, ali o tome još uvek nije doneta konačna odluka", rečeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

U budžetu Valjeva za 2022. godinu bilo je planirano 1,5 miliona dinara za doček Nove godine. Dočeka nije bilo, a za doček Srpske, na Gradskom trgu 13. januara trebalo je da peva Željko Samardžić, što bi bio "centralni događaj trodnevnog programa obeležavanja dočeka Srpske nove 2022. godine", za koji je trebalo iz gradske kase izdvojiti preko 2,6 miliona dinara. Koncert Samardžića je otkazan, ali je zato umesto za Srpsku novu godinu nastupao na ovogodišnjim Tešnjarskim večerima.

 

U budžetu grada Valjeva za 2023. godinu takođe je planiran novac za doček Nove godine, ovaj put dva miliona dinara, što je za pola miliona više nego za ovu godinu. Najverovatnje će taj novac umesto za doček Nove godine, kako je navedeno u Odluci o budžetu, biti potrošen za doček Srpske nove godine. A ukoliko veselje i koncert budu skuplji od planiranog iznosa razlika će lako biti pokrivena iz tekuće budžetske rezerve.

 

Podsetimo, početkom januara ove godine gradonačelnik Lazar Gojković je doneo rešenje da se isplati 1,3 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve za organizaciju dočeka Srpske nove godine.

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 4 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara