Posečena stabla na Pećini (foto: Kolubarske.rs)
Posečena stabla na Pećini (foto: Kolubarske.rs)
14.12.2022, 08:04

"Agrorazvoj": U parku Pećina je posečeno bolesno drveće

č: | fb:

U parku Pećina pre dvadesetak dana počela je seča velikog broja drveća što je izazvalo burne reakcije i negodovanje Valjevaca, koji su zaključili, na osnovu panjeva, da su stabla bila zdrava i da su bez razloga posečena, te da se radi o "uništavanju najvrednijeg, najstarijeg i najlepšeg gradskog parka".

 

Na društvenim mrežama kritikovani su Grad i preduzeće "Agrorazvoj-valjevske doline", kome su skupštinskom odlukom date na gazdovanje šume i šumsko zemljište koji su u vlasništvu Grada, zbog "masakra" na Pećini, kako su seču dvreća nazvali pojedinci na društvenim mrežama.

 

Ni Grad ni "Agrorazvoj" se nisu oglašavali da odgovore na pitanja građana i novinara o seči dvreća na Pećini, smatrajući da nema potrebe jer je "ta seča bolesnog drveća" u okviru Sanacionog plana oštećenih šuma o čemu se "ranije u medijima mnogo govorilo". Tek nakon što je "polemika o seči zdravog drveća uzela maha u javnosti", i nakon brojnih zahteva novinara, saopštenjem za javnost oglasilo se preduzeće "Agrorazvoj-valjevske doline".

Posečena stabla na Pećini

Posečena stabla na Pećini (Foto: Kolubarske.rs)

 

U "saopštenju za javnost povodom sanitarne seče bolesnih stabala gledičije u parku Pećina" su pored objašnjenja priložena i brojna dokumenta, kao i fotografije obolelog drveća.

 

U saopštenju se podseća da je na osnovu Rešenja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede data saglasnost na Sanacioni plan oštećenih šuma usled fitopatoloških oboljenja i entomoloških oštećenja iz 2021. godine za period od 2021. do 2026. godine. U sklopu Sanacionog plana je i Elaborat o vizuelnoj proceni zdravstvenog stanja stabala u park šumi Pećina sa predlogom mera sanacije.

 

Dalje se navodi da je površina park šuma Pećina oko 20,8 ha sa preko 10.000 stabala od čega je Elaboratom predviđeno za uklanjanje 475 bolesnih stabala što čini nešto više od četiri posto.

 

"Iz navedenog se jasno vidi da tvrdnje o uništavanju parka jesu zlonamerne i imaju za cilj da uznemire građane Valjeva. Samim uklanjanjem bolesnih stabala mi brinemo o preostalim zdravim stablima kako se ne bi zarazne bolesti i štetni insekti širili", navodi se u saopštenju.

 

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u skladu sa Zakonom o šumama, dodelilo doznačni žig za obeležavanje stabala za seču, "Agrorazvoj-valjevske doline" je ispunio sve uslove da sprovode sanitarnu seču u park šumi Pećina. Hitna mera koja je naglašena u Elaboratu jeste uklanjanje celokupnog drvoreda gledičije čiji je korenov sistem zaražen.

 

U saopštenju se objašnjava da su "primetne u pridanku stabla karpofore parazitne gljive Laetiporus sulphureus, uzročnika mrke prizmatične truleži i truležnice korenovog sistema sa vidljivim insekatskim oštećenjima. Na osnovu doznake stabala gledičije koju je uradio inženjer šumarstva Đorđe Čolić i obaveštenja nadležne šumarske inspekcije, ista je izvršila nadzor u park šumi Pećina 31.10.2022. godine, tada je i potvrdila doznaku stabala. Konstatovano je loše zdravstveno stanje stabala gledičije kao i neophodno preduzimanje mera koje su navedene u sanacionom planu".

Posečena stabla na Pećini

Posečena stabla na Pećini (Foto: Kolubarske.rs)

Prema navodima u saopštenju, za uslugu seče stabala je raspisan javni poziv, a nakon obaranja i seče bolesnih stabala gledičije, raspisan je i javni poziv za podnošenje ponuda za prodaju drvnog otpada. Najbolju ponudu za otkup drvne mase dostavila je firma Biohit d.o.o. iz Osečine koja se bavi proizvodnjom sečke i peleta. U toku su pripremne radnje da se omogući pristup potrebnoj mehanizaciji koja će obaviti mlevenje drvne mase.

 

U saopštenju za javnost se posebno napominje da je preduzeće "Agrorazvoj" još pre deset meseci primilo obaveštenje od JP "Putevi Srbije" u kome se ističe opasnost po bezbednost učesnika u saobraćaju, gde se navode stabla koja su se nadvila nad državnim putevima Loznica-Valjevo-Lajkovac (park Pećina) i državnom putu Valjevo-Bajina Bašta (park Vidrak).

Sadnica koja se nije primila

Sadnica koja se nije primila (Foto: Kolubarske.rs)

 

"U toku ove godine uspeli smo sa zasadimo 140 sadnica autohtonih lišćara, a prošle godine smo zasadili 250 sadnica lišćara od kojih se primilo oko 200 sadnica. Usled nepovoljnih vremenskih prilika (snega, vetra, mraza i suše) preostali deo sadnica je pretrpeo štetu i samim tim te sadnice se nisu primile", navodi se u saopštenju i najavljuje da je u narednim danima planirana sadanja piramidalnog lužnjaka umesto posečenih bolesnih stabala gledičije.

 

"Želimo još jednom da napomenemo da su pojedinačna stabla prema spoljašnjem izgledu zdrava, ali na žalost to nije slučaj. Izveštaj o zdravstvenom stanju jasno govori koliko je korenov sistem drvoreda gledičije napadnut gljivama truležnicama i da je to razlog zašto stabla padaju. I pored dva incidenta (pada drveta na vozilo u pokret) samo pukom slučajnošću nema ljudskih žrtava. Zar nam ovo nije dovoljna opomena!? Ko će biti odgovoran? Da li će se onaj deo javnosti koji je protiv radova na uklanjanju bolesnih stabala u park šumi Pećina tada javiti i preuzeti odgovornost? Molimo javnost da razume ozbiljnost trenutne situacije i da podrži namere "Agrorazvoj-valjevske doline" u obnovi našeg parka Pećina", zaključuje se u saopštenju za javnost preduzeća "Agrorazvoj-valjevske doline", koje su potpisali direktor Dragutin Kuzmanović i dipl. inženjer šumarstva Đorđe Ćolić.

.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 21 sati 49 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 18 sati 59 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara