Euro Lithium Balkan (polsovni prostor) (foto: Kolubarske.rs)
Euro Lithium Balkan (polsovni prostor) (foto: Kolubarske.rs)
15.12.2022, 08:04

"Euro Lithium" planira da finansira projekte za korišćenje tople vode

č: | fb:

Kompanija "Euro Lithium Balkan" planira da započne projekte vezane za istraživanje geotermalnog resursa u Valjevsko - mioničkom basenu, saopšteno je iz ove kompanije čije je sedište u Divcima kod Valjeva.

 

Kako se navodi u saopštenju, osnovna ideja je zasnovana na rezultatima Studije o hidrogeotermalnom potencijalu Valjevsko – mioničkog basena koju je uradio Departman za Hidrogeologiju Rudarsko – geološkog fakulteta u Beogradu na inicijativu kompanije "Euro Lithium Balkan". 

 

"Shodno tome je i započeta izrada projekata za istraživanje mogućnosti iskorišćenja geotermalnog resursa u svrhu proizvodnje toplotne energije koja bi mogla biti iskorišćena u sistemu daljinskog grejanja u Valjevu, kao i za eventualnu upotrebu u procesima vezanim za tehnološke procese mogućeg ležišta mineralnih sirovina. Potencijal je, prema Studiji, dovoljno veliki i može prevazići kapacitet Toplane u Valjevu“, navodi se u saopštenju.


Dodaje se da će izradu projektne dokumentacije, koja je već predata MInistarstvu, tehničku kontrolu i izvođenje radova na istraživanju, izradu istražno-proizvodnih bunara, kao i Elaborat o rezervama geotermalnog resursa, preduzeće „Euro Litijum Balkan“ će finansirati u potpunosti iz svojih sredstava. Sve rezultate i objekte nakon istraživanja prema projektu vrednom oko milion eura, staviće Gradu na raspolaganje bez ikakve naknade.


U saopštenju se naglašava da su ova istraživanja poseban vid hidrogeoloških istraživanja i ne koriste se za dobijanje rezultata vezanih za geološka istraživanja mineralnog resursa bora i litijuma kojima se "Euro Litijum Balkan" bavi na prostorima Valjevsko – mioničkog basena.

 

"Projekti su predstavljeni u Privrednoj Komori Srbije, kao i u Regionalnoj Komori Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Mogućnosti koje se otvaraju realizacijom projekata, su naišle na razumevanje u obe Komore, a u kontaktima sa USAID-om i EBRD, odnosno njihovim saradnicima, definisano je da postoji zainteresovanost i sa njihove strane, da se podrži stavljanje u funkciju geotermalnog resursa", navodi se u saopštenju i dodaje:

 

"S obzirom na to da je za uspešnu realizaciju projekata neophodna i saradnja gradskih institucija, Euro Lithium Balkan je obavestio gradsku upravu i zatražio sastanak, o čemu još nije dobijena povratna informacija. Realizacija, odnosno, stavljanje u funkciju ovog resursa bi donelo nezavisnost gradske toplane energentima, a prelaskom sa fosilnih goriva na ovaj potpuno ekološki bezbedan izvor energije, obezbedilo bi se značajno smanjenje zagađenja vazduha u gradu Valjevu, ali i okolini", poručuje kompanija "Euro litijum Balkan" u saopštenju za javnost.

Aktuelno

Digitalni mamograf (ilustracija) (foto: Kolubarske.rs)
Značaj preventivnih pregleda Pre 1 sati 40 minuta

Nаciоnаlni dаn bоrbе prоtiv rака dојке

U Opštoj bolnici Valjevo, analize pokazuju da je kod žena najveća brojnost oboljevanja od karcinoma dojke, u 2022. godini bilo je 111 obolelih, a u 2019. novootkrivenih slučajeva bilo je 101,...

Prostorije SNS u Valjevu (foto: Kolubarske.rs)
Oglasili se potpredsednici GrO SNS, ali ne i predsednik Pre 1 dan 2 sati

Da li orkestar zvuči raštimovano?

U danu kada se obeležava Dan Valjeva, saopštenjem za javnost oglasilo se troje potpredsednika valjevskih naprednjaka, ali ne i predsednik. U saopštenju navode rezultate SNS u Valjevu i kritikuju...  · 12 komentara