Protest kolektiva Medicinske (foto: Kolubarske.rs)
Protest kolektiva Medicinske (foto: Kolubarske.rs)
17.01.2023, 07:44

Zaposleni u Medicinskoj školi protiv imenovanja nove direktorke Ane Ilić

č: | fb:

Zaposleni u Medicinskoj školi "Dr Miša Pantić" u Valjevu organizovali su u ponedeljak protest ispred škole iskazujući na taj način protivljenje imenovanju Ane Ilić za vršioca dužnosti direktora Medicinske škole umesto dosadašnjeg direktora Alaksandra Maravića.

 

U ime kolega obratila se Vesna Tomić, profesorka georgafije i predsednica Sindikta Medicinske škole i predsednik valjevske organizacije Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije. Ona je novinarima saopštila da je dva časa pred početak protesta nezvanično saznala da je ministar prosvete Branko Ružić potpisao rešenje o postavljenju Ane Ilić za direktora Medicinske škole na mandat od četiri godine, što je propraćeno uzvicima negodovanja.

Vesna Tomić

Vesna Tomić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vesna Tomić je poručila da se obraćanje javnosti kolektiva Medicinske škole decidno i žustro ograđuje od svake političke konotacije.

 

"Kolektiv Medicinske škole ne može da ćuti na perfidan, podmukao i zlonameran čin kršenja naše volje. To što se desilo u našoj školi nije postavljanje vršioca dužnosti direktora, već praktično uvođenje "prinudne uprave". Flagrantno je prekršeno naše pravo da na nastavničkom veću i školskom odboru, u skladu sa svim zakonom propisanim procedurama, za direktora naše škole postavimo kandidata za koga smatramo da je u najboljem interesu naše škole. Nasuprot ustaljenoj praksi da direktora škole biraju sami članovi kolektiva, nama je određen vršilac dužnosti direktora koji nema podršku kolega sa kojima bi, sutra, trebalo da sarađuje", navela je Tomić.

 

Ona je naglasila da su integritet, prava i dostojanstvo zaposlenih u Medicinskoj školi "Dr Miša Pantić" u Valjevu grubo povređeni 4. januara 2023. godine kada je rešenjem nadležnog ministra, razrešen dužnosti dotadašnji direktor škole, Aleksandar Maravić, a na mesto vršioca dužnosti direktora postavljena gospođa Ana Ilić.

 

"Smatramo da je tim činom izvršen atak na naš kolektiv i školu", rekla je Tomić, a da bi se u potpunosti razumeli razlozi  ona je ukazala na to da se u 2022, godini izbora novog direktora, škola našla na udaru mnogobrojnih anonimnih prijava, redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola i drugih mera nadzora. I tada i sada kolektivu je jasno da je to bila svojevrsna "priprema terena" za ono što će uslediti.

 

"Na konkurs za direktora, raspisan u oktobru 2022. godine, prijavili su se dosadašnji direktor i profesor fizičkog vaspitanja, Aleksandar Maravić, višedecenijski član kolektiva naše škole, te profesorka biologije i hemije (kako stoji u njenoj dokumentaciji), Ana Ilić, zaposlena u školama u Valjevu i Ubu. Gospođa Ilić nikada nije bila zaposlena u našem kolektivu. Za neupućene, praksa da se na mesto direktora škole postavi neko ko nije deo njenog kolektiva izuzetno je retka", rekla je Tomić i dodala:

 

"U skladu sa svim propisanim procedurama, Aleksandar Maravić je, tajnim glasanjem nastavničkog veća, dobio poverenje 78 svojih kolega, dok je gospođa Ilić dobila 7 glasova. Školski odbor potvrdio je takav izbor glasanjem 6 glasova na prema 3 u korist Aleksandra Maravića. Usledila je tužba gospođe Ilić za navodnu diskriminaciju nje kao kandidata od strane školskog odbora. Ponovno sazvan školski odbor jednoglasno je negirao (uključujući i članove školskog odbora koje delegira lokalna samouprava) takvu optužbu ocenjujući da diskriminacije gospođe Ilić kao kandidata nije bilo", kazala je Tomić.

Protest kolektiva Medicinske

Protest kolektiva Medicinske (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dodala je da i pored jasno izražene volje nastavničkog veća i odlučne većine zaposlenih koji su smatrali da je procedura ispoštovana i da će dotadašnji direktor zakonskim putem biti ponovno izabran, nadležni ministar je odlukom 4. januara ove godine Aleksandra Maravića razrešio dužnosti direktora.

 

"Sve je urađeno u toku zimskog raspusta, kada je većina zaposlenih bila odsutna, sa jasnom namerom da očekivano i opravdano negodovanje i protest zaposlenih bude zauzdan, a da se novom vršiocu dužnosti direktora omogući izvesno vreme da povuče niz poteza koji za cilj imaju konsolidaciju njene pozicije", istakla je Vesna Tomić i nastavila:

 

"U roku od sedam dana od svog postavljenja, podržana od nekolicine ljudi iz našeg kolektiva, gospođa Ilić već je najavila svoje sledeće poteze. Na udaru su se našle i druge kolege na rukovodećim pozicijama u školi, svakako sledi i pritisak na Školski odbor, a sedam dana po postavljenju gospođa Ilić je najavila i značajna finansijska ulaganja u samu školu. Pitamo se da li je taj finansijski špric ona vakcina koja bi trebalo da nas izleči od nepristajanja na zakulisne igre onih koji su uzurpirali našu volju?", upitala je profesorka Medicinske škole.

Protest kolektiva Medicinske

Protest kolektiva Medicinske (Foto: Kolubarske.rs)

 

Vesna Tomić je naglasila da koletiv Medicinske škole nije na prodaju, te da je "ovo odbrana ono malo integriteta i ponosa koji nam je ostao".

 

"Volimo našu školu, njene učenike, roditelje i zaposlene. Iz poštovanja prema njima, ali i u odbrani časti i dostojanstva svih prosvetnih radnika, ne možemo da ćutimo i nemo gledamo kako se lične ambicije i interesi zadovoljavaju na našu ili bilo čiju štetu. Zahvalni smo roditeljima, učenicima i celokupnoj lokalnoj javnosti na podršci koju smo ovih dana dobili. Obećavamo im da ćemo čast i ime naše škole nastaviti da branimo, imajući uvek i pre svega u vidu interese svojih učenika i časne reputacije koju je naša škola sticala tokom decenija svog postojanja", poručila je na protestnom skupu Vesna Tomić.

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li će svoje protivljenje imenovanju Ane Ilić za direktora škole, naročito sada nakon saznanja da je postavljena na mandat od četiri godine, iskazati na još neki način, Vesna Tomić je rekla da zaposleni imaju ideju da nastave svoje akcije kojima će iskazati bunt protiv svega ovoga, naglašavajući da "škola nije politički poligon nego ustanova od javnog interesa!".

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 19 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 15 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara