Protest zaposlenih Medicinske (foto: Kolubarske.rs)
Protest zaposlenih Medicinske (foto: Kolubarske.rs)
19.01.2023, 07:57

Sindikat prosvetnih radnika pita Ružića: Ko je birao direktora Medicinske škole?

č: | fb:

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio je dopis ministru prosvete Branku Ružiću povodom razrešenja dosadašnjeg direktora Medicinske škole Aleksandra Maravića i imenovanja nove direktorke Ane Ilić, koja nije dobila podršku Nastavničkog veća i Školskog odbora. Nova direktorka je supruga zamenika šefa Odborničke grupe SNS u Skupštini grada Valjeva Ivana Ilića Tucka.

 

Dopis NSPRS prenosimo u celosti.

 

Pre samo mesec dana, gostujući na Dnevniku Nova S televizije izjavio da "nije tačno da ministar bira direktore", već da zapravo direktore predlažu zaposleni u školama i školski odbori.  

 

Apropo toga, ako direktora Medicinske škole u Valjevu niste birali Vi, a znamo da ga nisu birali ni zaposleni ni Školski odbor – ko onda jeste? Ako ste to ipak uradili Vi, suprotno datoj izjavi i apsolutno izraženoj volji zaposlenih i 2/3 članova Školskog odbora, onda Vam moramo postaviti neka druga pitanja.

 

Javnosti radi, nakon raspisanog konkursa za izbor direktora na isti su se prijavile dve osobe, uključujući tadašnjeg direktora. Drugi kandidat je odmah krenuo sa zakonski neutemeljenim prigovorima i tražio odbacivanje prijave tadašnjeg direktora, jer u prethodnom mandatu, zbog kovida, odnosno odlaganja ispita od strane države – nije stekao licencu.

 

Nakon neuspešne prve, ide druga, pa zatim i treća žalba, a obe se odnose na navodnu diskriminaciju. Ključna je potonja kojom kandidat tvrdi da je diskriminisan objavljivanjem rezultata nekoliko dana nakon glasanja.

 

Povodom toga Vas pitamo, da li ste u dokumentaciji dobili i zapisnik sa sednice Nastavničkog veća od 26.12.2022.g. (sazvana po izrečenoj meri republičkog prosvetnog inspektora) gde se Nastavničko veće izjasnilo da kandidat koji tvrdi da je diskriminisan, sve vreme zapravo vrši nasilje nad  kolektivom?

 

Pored svih činjenica koje su Vam dostupne, ipak ste doneli Odluku  da razrešite direktora škole zbog, kako ste sami napisali "verovatne nezakonitosti" jer je rezultat glasanja u JAVNOJ školi postao javan i vidljiv i na  Facebook stranici škole. Umesto da ga pohvalite jer je rad javne institucije učinio transparentnim i javnim, Vi mu pišete razrešenje?!

 

Ubrzo nakon razrešenja imenujete "diskriminisanog" kandidata za vd direktora, a kako nezvaničo saznajemo i za direktora u punom mandatu. Da li je tačna ta informacija?

 

Posebno sramnim smatramo obrazloženje iz razrešenja u kome se pozivate na odredbe ZOSOV-a iz člana 128 , stav 7. tačke 12 i 17. Opet javnosti radi, tačka 12 propisuje odgovornost direktora za NEPOTPUNO, NETAČNO i NEBLAGOVREMENO obaveštavanje organa upravljanja, odnosno sve suprotno od onoga što se ovde desilo. Tačka 17 je ona tačka kada nemate ništa ("i u drugim slučajevima kada se utvrdi nezakonito ponašanje"), ali Vama je i to bilo dovoljno za razrešenje. Sigurni smo da će i sud dati svoj stav po ovom pitanju. Ko će onda biti odgovoran? Dakle, pitanje je zašto je razrešen direktor i na njegovo mesto momentalno ustoličen drugi kandidat, sticajem "neverovatnih slučajnosti" supruga visokog funkcionera tamošnje lokalne vlasti?

 

Ako slučajno ponovo ne odgovorite i na ovaj dopis, obećavamo Vam da ćemo Vas narednih dana redovno podsećati. Zaposleni Medicinske škole su to u ponedeljak protestom i otpočeli, a mi ćemo, kao Sindikat, učiniti sve da Medicinska škola u Valjevu ostane javna i slobodna od svakog političkog uticaja. To je naše obećanje i Vama, ali prevashodno kolegama koje su pokazale hrabrost i odlučnost da brane ono što je vlasništvo svih nas, a ne neke političke klike koja je pomislila da poseduje, ne samo naše škole, već i naše živote.

 

Ućutali su se prosvetni radnici poslednjih meseci, a ovde, kada se ućuti, tek tada počinje. To ste morali do sada naučiti, stoji u dopisu koji je Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) uputio ministru prosvete Branku Ružiću povodom dešavanja u Medicinskoj školi u Valjevu.

Aktuelno

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 1 sati 44 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 19 sati 44 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...