Aleksandar Kovačević (foto: Kolubarske.rs)
Aleksandar Kovačević (foto: Kolubarske.rs)
19.01.2023, 12:51

Aleksandar Kovačević i ove godine prvi doplivao do časnog krsta

č: | fb:

Na verski praznik Bogojavljenje u tradicionalnom plivanju za Časni krst, održanom danas na Berkovoj brani na Gradcu uz rekordan broj od 83 učesnika, pobedio je osamnaestogodišnji Aleksandar Kovačević, učenik četvrtog razreda Tehničke škole iz Valjeva.

 

Aleksandar, koji trenira vaterpolo u ovdašnjem VK "Valis", najbolji u plivanju za Časni krst bio je i prethodne dve godine. Čestitao je svim učesnicima i dodao da ovaj rekordan broj od 83 plivača, koliko je ove godine skočilo u ledeni Gradac i zaplivalo ka Časnom krstu, pokazuje da je sve više odvžnih i hrabrih, te da je to događaj za Valjevo. Zahvalio se svima koji su došli danas na Gradac da ih bodre i podrže.

 

"Pobeda na Bogojavljenje mi znači jer bez vere u Boga ne možemo učiniti ništa", rekao je Aleksandar. Kaže da je danas bilo sunčano i toplo, toplije nego lane, ali Gradac je bio jednako hladan kao i prethodnih godina i svaki put je izazov u januaru zaplivati u toj reci, naročito na veliki praznik. Prošlogodišnju pobedu Aleksandar je posveti dedi, a ovogodišnju mladim Ireni, Nemanji i Ognjenu, koji su pre dve godine tragično nastradali u saobraćajnoj nesreći kod Draginja.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Sveštenik Dejan Tripković rekao je da je danas poseban dan i veliki praznik, javljanje Boga koji spasava nas i naš rod ljudski, i koji nas uči šta treba da radimo, a to je ono najvažnije da volimo jedni druge i da se stalno sabiramo kao danas ovde na obali Gradca.

 

Plivanju za Časni krst prethodila je liturgija i veliko osvećenje vode, a potom i litija od Hrama Vaskrsenja Hristovog do Berkove brane na reci Gradac gde je održano tradicionalno plivanje za krst. Pre toga sa brane je bačen ledeni krst, kojim su na simboličan način osvećene vode Valjevskog kraja.

Ledni krst

Ledni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Danas su učestvovala 83 hrabra takmičara, među njima je bila i jedna dama, osam vojnika, a njih 27 je prvi put plivalo za Časni krst. Takmičenju, na stazi dugoj 33 metra, po običaju je prisustvovao veliki broj građana. 

 

"Bogojavljensko plivanje za Časni krst" u Valjevu je prvi put organizovano 2010. godine, rekord po broju učesnika, do ove godine, bio je 2020. godine kada je plivao 61 takmičar, među njima i dve dame.

Plivanje za Časni krst

Plivanje za Časni krst (Foto: Kolubarske.rs)

 

Plivanje za krst nije održano 2018. godine iz, kako je tada rečeno, bezbednosnih razloga zbog velike količine mulja na brani na reci Gradac. Tradicionalno plivanja za Časni krst, na Gradcu kod "Berkove" brane, izostalo je i 2021. godine zbog epidemiološke situacije i odluke Kriznog štaba Valjeva da se odlože sve manifestacije.

 

Valjevo je 1995. godine među prvim gradovima u Srbiji, posle gotovo pola veka, obnovilo tradiciju osvećivanja voda uz Bogojavljensku litiju gradskim ulicama. Najdužu tradiciju plivanja za Časni krst na Bogojavljenje, uz Valjevce, imaju Mioničani, koji se po tradiciji nadmeću u Banji Vrujci.

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 16 sati 49 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 12 sati 14 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar