Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
01.02.2023, 08:06

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

č: | fb:

Gradsko rukovodstvo je pokrenulo inicijativu da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs u Gradskoj upravi.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Nadzorni odbor JKP "Polet" se obratio lokalnoj samoupravi - osnivaču tog javnog preduzeća zahtevom da se pokrene procedura za spajanje dva komunalna preduzeća. Sagovornik Kolubarskih.rs kaže da gradsko rukovodstvo podržava predlog da "Polet" bude pripojen "Vidraku", ali naglašava da takva odluka ne može biti doneta preko noći.

 

"Neophodno je uraditi sveobuhvatnu analizu poslovanja oba javna preduzeća, kao i ekonomsku opravdanost pripajanja komunalnog preduzeća koje gazduje pijacama komunalnom preduzeću koje se stara o gradskoj čistoći. Odluku o tome će doneti Skupština grada, za sada je reč o inicijativi", naglašava sagovornik Kolubarskih.rs.

 

Prema saznanjima Kolubarsih.rs zaposleni u JKP "Vidrak" su protiv ovog pripajanja jer, kako rekoše, "ne žele omču oko vrata". Dodaju da neće sedeti skrštenih ruku i najavljuju da će organizovati štrajk u skladu sa zakonom.

Pranje ulica

Pranje ulica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Oba preduzeća su gubitaši

 

Prema izveštaju o poslovanju dva javno komunalna preduzeća, koji su usvojili odbornici Skupštine grada, "Vidrak" je 2021. godine zabeležio gubitak od 4.493.000 dinara, dok je gubitak "Poleta" iznosio 4.061.000 dinara.

 

JKP "Vidrak", u godini koju je ovo preduzeće završilo sa gubitkom, imalo je 226 zaposlenih, prosečna plata po zaposlenom iznosila je 66.435 dinara, dok je prosečna plata direktora bila 155.449 dinara. JKP Polet, u godini koju je završilo sa gubitkom, imalo je 27 zaposlenih, prosečna plata po zaposlenom iznosila je 72.093 dinara, dok je prosečna plata direktora bila 99.461 dinar.

 

Ideja o pripajanju stara preko pet godina

 

Podsetimo, ideja da JKP "Polet" bude pripojeno drugom javno komunalnom preduzeću bila je aktuelna i pre nešto više od pet godina. Tada su u koaliciji bili naprednjaci i socijalisti, bili su saglasni da Polet zbog lošeg poslovanja i velikih dugovana, ne može samostalno da posluje, ali nisu bili saglasni oko toga kom javnom preduzeću ga treba pripojiti.

 

Naprednjaci su predlagali da problem JKP "Polet", koje gazduje gradskim pijacama, bude rešen tako što bi to komunalno preduzeće pripojili "Vidraku", koje se brine o čistoći grada, dok su socijalisti bili za varijantu da bude pripojeno "srodnijem" preduzeću "Agrorazvoj-valjevske doline", koje je Grad osnovao 2015. godine "radi implementacije strateških ciljeva grada Valjeva iz oblasti poljoprivrede" i, pored ostaog, "radi posredovanja u prodaji poljoprivrednih sirovina, životinja, tekstilnih sirovina i poluproizvoda". 

Zelena pijaca

Zelena pijaca (Foto: Đorđe Đoković)

 

Namera da se preduzeće koje gazduje valjevskim pijacama pripoji gradskoj čistoći javno je obelodanjena na sednici Skupštine grada u novembru 2017. godine, kada su imenovani v. d. direktora "Poleta" i "Vidraka".  

 

"Mi idemo na spajanje dva preduzeća i zato hoćemo da vršioce dužnoste direktora u ta dva javna preduzeća postavimo pre nego što se spoje. Građani Valjeva treba da znaju da ćemo ići na spajanje ova dva preduzeća", poručio je za skupštinskom govornicom tadašnji gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS).

 

Odbornici opozicije usprotivili su se takvoj ideji smatrajući je lošim rešenjem i na "štetu Vidraka", zbog toga što će spajanjem biti uništeno i preduzeće koje pozitivno posluje.

Aktuelno

Osnicba škola u Mionici  (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 21 sati 19 minuta

Mionički osnovci ostvarili značajan uspeh na takmičenjima

Mionički osnovci ostvarili su značajne rezultate na republičkom takmičenju iz engleskog jezika, okružnom takmičenju iz programiranja, okružnom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture, kao i...