Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
Gradsko veće (foto: Kolubarske.rs)
08.02.2023, 08:05

Prvi rebalans budžeta već na početku godine

č: | fb:

Gradsko veće usvojilo je predlog prvog rebalansa budžeta grada Valjeva kojim su budžetska sredstva, u odnosu na osnovnu Odluku o budžetu, uvećana za 7,8 posto ili za 326,6 miliona dinara. Tako će ukupna planirana sredstva u 2023. godini iznositi 4,854 milijarde dinara, od toga 4,768 milijardi sredstva budžeta i 85,9 miliona dinara sredstva iz ostalih izvora budžetskih korisnika

 

Rebalansom planirani poreski prihodi iznose 3,462 milijarde dinara, donacije i transferi 420 miliona, drugi prihodi 433,9 miliona, prihodi od prodaje nefinansijske imovine skoro 40 miliona dinara... Prihodi od poreza na dohodak, dobit i kapitalne dobitke uvećani su za ukupno 133,2 miliona, najviše je planirano uvećanje poreza na zarade, za 93,7 miliona dinara. Grupa prihoda od poreza na imovinu uvećana je za ukupno 22 miliona dinara.

 

Govoreći o rashodnoj strani budžeta, Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije, je rekao da je programska stavka "Lokalni ekonomski razvoj" uvećana za 201,4 miliona dinara, sve za potrebe finansiranja izgradnje infrastrukture u Privrednoj zoni. Za zaštitu životne sredine biće više 97 miliona dinara, dok je za program "Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije" planirano 17,7 miliona dinara više.

 

Planirana sredstva za program "Komunalne delatnosti" umanjena su za 81,5 miliona dinara, za program "Organizacija saobraćaja i saobraćajna infrastruktura" biće manje 18,8 miliona. Manje nego što je planirano biće utrošeno i za program "Socijalna i dečja zaštita", i to 25,6 miliona, za "Razvoj sporta i omladine" biće manje 29,4 miliona, dok za program "Opšte usluge lokalne samouprave" umanjenje iznosi 13,7 miliona dinara.

 

Prvim rebalansom budžeta Valjeva sa spiska investicija je "izbrisana" rekonstrukcija stare zelene pijace, za koju je bilo planirano 80 miliona dinara. Gradonačelnik Lazar Gojković je rekao da je zbog prioritetnih radova u infrastrukturno opremanje Privredne zone, odložena planirana rekonstrukcija stare zelene pijace, ali je naglasio da je odložena "za sada" te da će i ona svakako biti urađena.

 

Predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu razmatraće odbornici Skupštine grada na sednici u ponedeljak, 13. februara.

 

Rani prvi rebalans

 

Ovo nije prvi put da se na početku godine koriguje gradska kasa. To je učinjeno i u februaru 2020. godine, bila je to izborna godina, te je to bio jedan od razloga zbog čega se SNS gradska vlast odlučila za rani rebalans budžeta.

 

Novo valjevsko rukovodstvo, na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem (SNS), je i 2021. godine, poput ove, odlučilo da Grad kreditno zaduži i to za 85 miliona dinara za kupovinu zemljišta površine 18,14 hektara zbog proširenja Privredne zone. Zbog tog kreditnog zaduženja prvi rebalans budžeta za 2021. je rađen u maju, a u istom mesecu i lane.

 

U prethodnih 15 godina korekcija budžeta najčešće je rađena u maju, junu i julu. Bivalo je da odbornici Skupštine grada prvi rebalans usvoje u novembru (2008.), oktobru (2010.) i septembru (2009.).

 

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan 3 sati

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...