Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
11.02.2023, 08:04

TV ekipa serijala "Skijama kroz Srbiju" na Divčibarama

č: | fb:

Ovogodišnja skijaška sezona na Divčibarama je, zbog vremenskih uslova, poprilično zakasnela. Najveća staza "Crni vrh" proradila je tek početkom februara, dok je lane već sredinom decembra staza bila otvorena, pa je skijaška sezona trajala 90 dana. To je i svojevrsni rekord s obzirom na to da na Divčibarama, sa nadmorskom visinom od oko hiljadu metara, skijaška sezona u proseku traje 45 dana.

Andrija Marjanović

Andrija Marjanović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Andrija Marjanović, menadžer firme "Divčibare ski resort" koja gazduje ski stazom "Crni vrh", kaže da je prve sedmice bila dobra poseta, iako su radni dani, bilo je preko 300 skijaša dnevno. Prema njegovim rečima, staza je dobro primpremljena, ima oko 50 centimetara utabanog snega, a sudeći po vremenskoj prognozi za februar biće još padavina, biće dobri uslovi i za veštačko osnežavanje, tako da će skijanja sigurno biti do kraja ovog meseca.

 

Na ski stazi "Crni vrh" bila je TV ekipa serijala "Skijama kroz Srbiju". Organizator Arsenije Milenković kaže da je koncept emisije takav da ekipa sa glumcima obilazi mesta u Srbiji koja imaju veze sa skijanjem i zimskim sportovima. Planirano je da u ovoj sezoni, pored Divčibara, posete Goč, Goliju, Staru planinu, Kopaonik, Sjenicu, Bor, Zaječar, Mokru Goru, Taru, možda i Zlatar.

 

"Kratko se zadržavamo i to nam je najveći žal, jer ne stignemo da upoznamo i osetimo planinu. Ali se trudimo da upoznamo što više ljudi, da što više vidimo i da ukažemo na neke probleme i nedostatke, ali i da pokažemo ono što je dobro i neke prednosti", kaže Milenković.

Darija Ranković i Arsenije Milenković

Darija Ranković i Arsenije Milenković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na pitanje ko je su prednosti, a koje su mane Divčibara, kaže: "U odnosu na druga mesta koja smo mapirali, Divčibare su u prednosti zbog blizine Beogradu i Novom Sadu, staza je dobro pripremljena i održavana, i čini mi se da nije prezahtevna. Nedostaci, ali to je moj utisak, čini mi se da će vrlo brzo na Divčibarama svako imati po hotel. Bio sam ovde pre desetak godina, znao sam da se priprema ski staza, ali nisam znao da se priprema investitorski urbanizam i građevinski bum. Ne mogu baš da pojmim zašto je to tako i zašto se taj trend izgradnje iz gradova preselio i na planine – u prirodu", kaže Milenković.

Aleksandar Radojičić i Viktor Savić

Aleksandar Radojičić i Viktor Savić (Foto: Kolubarske.rs)

 

U ekipi serijala "Skijama kroz Srbiju" glumci Viktor Savić i Aleksandar Radojičić.

 

"Staza je odlična, oduševljen sam, bio sam na Divčibarama pre nekoliko godina i tada nisam skijao jer sam milsio da je staza za decu i početnike. Međutim, staza ima brzinu i odlično je sređena, a koliko vidim nije ni gužva verovatno jer je radni dan. Za nas bordere je izazovna i ova šuma pored ski staze. Zaista nisam očekivao da je ovako, ni bizu, i dolaziću češće jer su Divčibare nadomak Beograda", kaže Savić.

Ski staza Crni vrh Divčibare

Ski staza Crni vrh Divčibare (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Nama borderima je draže i veći je izazov da se spuštamo kroz šumu, van staze, naročito sada kada ima dosta snega. Ali i staza je dobra. Svaka čast ljudima koji rade u ovom skijalištu, koliko sam čuo to je privatna firma. To je zaista veliki entuzijazam, i sve pohvale kako je staza pripremljena i kako je održavaju naročito imajući u vidu nadmorsku visinu Divčibara", kaže Radojičić.

 

Ocenjujući od jedan do pet divčibarsku ski stazu, Viktor Savić daje ocenu pet. "Nije bebi staza, može da se uživa, preporučujem svima, ne samo ljubiteljima skijanja, da dođu na Divčibare".

 

Na pitanje šta nedostaje i šta je za kritiku, Aleksandar Radojičić navodi da bi bilo dobro da bude urađena još jedna staza. "Mi ne kritikujemo ništa, ovde smo tek dva dana. Ali s obzirom na to da je ovde sve preko naših očkivanja, nema mesta za kritiku", poručili su glumci Viktor Savić i Aleksandar Radojičić.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 11 sati 18 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 11 sati 18 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 6 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara