Kamere (foto: Đorđe Đoković)
Kamere (foto: Đorđe Đoković)
21.03.2023, 07:54

Korist od (ne) završenog projekta vrednog 67,2 miliona dinara

č: | fb:

Projekat "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanja" je u potpunosti završen i realizovan, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković. Međutim, projekat nije u potpunosti završen, niti je u primeni, sudeći prema informacijama do kojih su došle Kolubarske.rs u nameri da saznamo kakvu korist građani imaju od projekta za koji je plaćeno 67,2 miliona dinara.

 

Posao na javnoj nabvaci "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanja" je početkom februara 2022. godine dobio jedini ponuđač - beogradsko preduzeće "Macchina security", a predmet javne nabavke je postavljanje video nadzora za praćenje saobraćaja na prilaznim saobraćajnicama Valjevu, video nadzora centra grada, sistema za uzbunjivanje i sistema za sprečavanje vršnjačkog nasilja. Zatim uvođenje sistema pametnog upravljanja otpadom, video nadzor komunalnih vozila i osoblja, i sistema za pokazivanje zauzetosti parking mesta. 

 

U odgovoru Kolubarskim.rs na pitanje šta je do danas od ovoga realizovano, gradonačelnik Lazar Gojković precizira da su radovi na ovom projektu otpočeli u maju 2022. godine, a da su, prema građevinskom dnevniku, u potpunosti završeni nakon tri meseca.

 

Gojković navodi da je sistem zauzetosti parking mesta postavljen na više lokacija u centru grada na 195 parking mesta i to: kod Jugopetrolove pumpe, iza zgrade RFZO, u Karađorđevoj ulici na potezu od raskrsnice sa Vojvode Mišića do Sinđelićeve, u Ulici Vuka Karadžića od Pantićeve do Valjevske gimnazije, zatim u Ulici Čika Ljubina crvena zona kod Muzeja i u Ulici Vlade Danilovića od Pantićeve do Karađorđeve ulice.

 

"Radi se o senzorma ili detektorima parkiranja koji kombinuje ultrazvučnu i magnetnu tehnologiju. Sa redundantnom tehnologijom senzora, postiže se preciznost od 99 posto", objašnjava gradonačelnik i navodi da se pregled parking mesta može pogledati preko telefonske aplikacije: https://cityportal.fleximodo.com/w/valjevo-parking/dashboard/overview

Aplikacija pregled parkig mesta

Aplikacija pregled parkig mesta

Međutim preko te telefonske aplikacije se ne može videti pregled parking mesta jer aplikacija nije u funkciji, kao što nije u funkciji ni sistem za pokazivanje zauzetosti parking mesta, koji je, prema rečima gradonačelnika, postavljen u JKP Vidrak. 

 

"Što se tiče parking senzora, Vidrak je samo dao spisak lokacija-parkinga na kojima bi mogli da se postave senzori, ali mi za sada nemamo nikakvu informaciju o tome gde su postavljeni, nismo imali tehnički prijem, niti smo dobili neki papir za upotrebu i korišćenje tih parking senzora i tog sistema za pokazivanje zauzetosti parking mesta. To je u nadležnosti Grada, gospodin Radojčić je nosilac tog projekta, i trebalo bi da nas pozovu na neki sastanak, da se dogovorimo oko toga i da postavimo taj sistem kod nas", kaže Nenad Beljić, šef tehničke službe u JKP Vidrak.

 

Prema projektu, a i u odgovoru gradonačelnika, sistem zauzetosti parking mesta postavljen je na 195 parking mesta, međutim prema evidenciji JKP Vidrak na tim lokacijama postoji 189 parking mesta.

Parking senzori

Parking senzori (Foto: Kolubarske.rs)

 

U Gradskoj upravi su, naknadno, shvatili da korišćenje aplikacije za pregled parking mesta nije bezbedno, otuda će na pojedine lokacije postaviti displej.

 

"Kao nadogradnju projekta, koja nije bila predviđena u projektnoj dokumentaciji, je postavljanje displeja za prikaz slobodnih parking mesta za koje se priprema raspisivanje javne nabavke. Postavljanjem tog displeja na samom parkingu građanima će biti omogućeno da lakše nađu slobodno parking mesto i time bi se povećala bezbednost u saobraćaju kako vozač ne bi koristio u toku vožnje telefonsku aplikaciju tražeći slobodno parking mesto", piše u odgovoru gradonačelnika.


Pametno upravljanje otpadom


U okviru projekta "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanja", koji je koštao 67,2 miliona dinara, je i sistem pametnog upravljanja otpadom i sistem za video nadzor komunalnih vozila i osoblja.

 

Gradonačelnik kaže da i to funkcioniše, da su senzori za "pametno upravljanje otpadom" postavljeni na 200 kontejnera na različitim lokacijama raspoređenih po celom gradu, dok je sistem za video nadzor komunalnih vozila i osoblja postavljen u vozilima JKP Vidrak.

 

Nenad Beljić, šef tehničke službe u JKP Vidrak, kaže da su senzori postavljeni na 197 kontejnera, pretežno u centru grada. Objašnjava da ti senzori pokazuju "popunjenost kontejnera".

 

"Preko aplikacije vidimo tačan procenat popunjenosti. Prazni kontejneri su označeni zelenom bojom, delimično popunjeni, do 50 posto, narandžastom, dok su kontejneri koji su puni preko 75 posto, pokazani crvenom bojom", kaže Beljić.

Praćenje popunjenosti kontejnera

Praćenje popunjenosti kontejnera (Foto: Kolubarske.rs)

 

U trenutku dok smo razgovarali, sistem za "pametno upravljanje otpadom", koji je "za sada postavljen u kancelariji šefa tehničke službe, a kasnije će biti u bazi u Suvoborskoj ulici", pokazivao je da su 102 kontejnera puna, 87 prazna, dok je osam bilo delimično popunjeno. Na pitanje kako to funkcioniše, da li će neko u Vidraku dobiti nalog da odmah isprazni te pune kontejnera, Beljić objašnjava da "za sada funkcionišu telefonski", tako što on pozove kolegu i obavesti ga o tome koji kontejneri su puni.

 

S obzirom na to da se, prema programu JKP Vidrak, 197 kontejnera u gradu prazni svaki dan, a pojedini i po nekoliko puta u toku dana, Beljića smo pitali koja je uloga senzora koji pokazuju "zauzetost kontejnera", koji se i bez senzora svakodnevno prazne, i koju korist od ovog projekta će imati građani i Vidrak?

 

"Nama ti senzori znače zbog toga što ćemo efikasnije prazniti kontejnere jer ćemo prvo odlaziti na lokalcije gde su prepuni, umesto da cirkulišemo po gradu", kaže Beljić. Saglasan je da su nadležnim službama u Vidraku i bez senzora poznate "crvene tačke" ili lokacije u gradu gde su kontejneri puni i koji moraju češće i po nekoliko puta da se prazne, poput onih kod Centra za kulturu, u Pantićevoj kod crkve, na uglu ulica Vlade Danilovića i Pantićeve...

Čipovani kontejneri

Čipovani kontejneri (Foto: Kolubarske.rs)

 

Beljić ukazuje na jednu "manu" sistema za "pametno upravljanje otpadom". Naime, na uglu ulica Vlade Danilovića i Pantićeve nalaze se tri kontejnera, a samo na jednom je postavljen senzor.


Video nadzor komunalnih vozila i osoblja

 

Sistem za video nadzor komunalnih vozila i osoblja postavljen je u vozilima JKP Vidrak i on je, takođe, u funkciji, kaže gradonačelnik Valjeva.

Video nadzor komunalnih vozila

Video nadzor komunalnih vozila (Foto: Kolubarske.rs)

 

U JKP Vidrak nam je objašnjeno da su na tri kamiona "smećara", koji prazne kontejnere, postavljene po tri kamere, koje "snimaju kretanje vozila, a samim tim i kontejnere kada pored njih prođu". Kako funkcionišu "pametni kamioni" nismo videli jer se "kamere uključuju samo ukoliko su kamioni u pokretu i radu", a to je od 03 časa iza ponoći do 10.00 časova ujutro i od 15 do 23 časa. Nismo saznali ni koja je funkcija kamera postavljenih na kamionima.

 

Sistemi za sprečavanje vršnjačkog nasilja i praćenje saobraćaja

 

Prema navodima gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića, sistem za sprečavanje vršnjačkog nasilja je postavljen u osnovnoj školi "Desanka Maksimović", a kamere - sistemi za praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, postavljeni su na četiri putna pravca: Iverak, kod Pošte, raskrsnica Radničke i Ulice kneza Miloša, obilazni put prema Užicu i obilazni put na raskrsnici Suvoborske i puta za Petnicu. Ove kamere su povezane sa Policijskom upravom u Valjevu.

 

Zvaničnu potvrdu u Policijskoj upravi u Valjevu o funkcionisanju ovih kamera nismo dobili jer sve informacije idu preko Odeljenja za medije i komunikacije MUP Srbije.

 

Nezvanično nam je potvrđeno da je na četiri lokacije u gradu postavljen video nadzor i pet kamera u osnovnoj školi "Desanka Maksimović". U dežurnoj službi Policijske uprave u Valjevu postavljena su dva TV monitora, od kojih jedan za kamere sa saobraćajnica, a jedan za kamere iz osnovne škole, kao i jedan panik taster, ali on nije povezan sa panik tasterima u osnovnoj školi.

Kamera

Kamera (Foto: Kolubarske.rs)

Nezvanično saznajemo da kamere nisu u funkciji, tačnije da samo povremeno i kratko rade. Objašnjeno nam je da se "veza između centra u Policijskoj upravi i kamera uspostavlja kablovima preko bandera, u pitanju je vazdušni sistem prenosa, a ne podzemni, pa često zbog vremenskih prilika dolazi do prekida".

 

Promocija projekta

 

Sredstva za realizaciju projekta "Integrisana rešenja za vanredne situacije, kontrolu i obaveštavanja" obezbedio je Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj nakon konkursa za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije.

 

Kako je navedeno, "sredstva namenjena za podršku podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava koriste se za realizaciju projekata kojima se implementiraju nove tehnologije i aplikacije u okviru koncepta pametnih i bezbednih gradova u nekoliko oblasti".

 

"Promocija projekta je bila dogovorena sa Kabinetom ministra bez portfelja za tehnološke inovacije, međutim zbog promena posle izbora u Vladi Republike Srbije do predstavljanja projekta nije ni došlo, tako da smo planirali da sami promovišemo ovaj projekat", rekao je za Kolubarske.rs gradonačelnik Lazar Gojković ne precizirajući kada će biti promovisan projekat vredan 67,2 miliona dinara.

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 1 sati

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 1 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara