Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
Žarko Kovač i Dragan Jeremić (foto: Đorđe Đoković)
01.10.2014, 18:00

Italijani grade platformu za otkup voća i povrća

č: | fb:

Delegacija Zlatiborskog, Mačvanskog i Kolubarskog okguga boravila je u italijanskoj pokrajini Lombardija, gde je bilo reči o saradnji u oblasti poljoprivrede, energetike i zaštite životne sredine.  Valjevsku delegaciju predvodili su potpredsednik Komore italijansko-srpskih privrednika Dragan Jeremić i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. Rezultat posete italijanskoj regiji jeste budući zajednički projekat izgradnja platforme za otkup, sortiranje, preradu i plasman voća i povrća, koje bi proizvodili poljoprivrednici tri okruga. „U saradnji sa gradom Beogradom tražimo najbolje rešenje da se u delu prema zapadnoj Srbiji otvori veletržnica, koja bi bila dvonamenska – za unutrašnje tržište, super markete, i za izvoz“, objašnjava Jeremić. Za realizaciju ovog posla neophodne su državne garancije, pre svega u delu koji se odnosi na carine. On dodaje da je već dogovoren sastanak italijanske delegacije u Ministarstvu poljoprivrede.

„Najdelikatniji deo ovog budućeg posla su carine. Način na koji naši partneri planiraju izvoz poljoprivredne robe za Italiju zahteva maksimalnu saradnji države i carine, što podrazumeva brze prolaze na carinskim terminalima“, kaže Jeremić.

On dodaje da predstoji i drugi deo posla, a to je razgovor sa ovdašnjim poljoprivrednicima, koji se već bave proizvodnjom one vrste voća i povrća za koju su zainteresovani Ilijani. „Naš cilj je da utičemo na povrtare i voćare da bitno povećaju površine pod zasadom, kao i sadnice voća, jer su trenutno, u sva tri ogruga, velike površine zapuštene i neobrađene“, kaže Jeremić. Sumnju novinara da će poljoprivrednici valjevskog kraja moći da odgovore zahtevima veletrgovina, koje posluju u Srbiji, kao i potrebama izvoza, Jeremić odbacuje, verujući da dobrom organizacijom, ali i kroz pomoć države i lokalne samouprave, koja bi finansirala kupovinu sadnica, mogu biti povećane površine pod voćem i povrćem. „Nije problem samo u proizvodnji i količini, problem je i stabilnost tržišta i siguran plasman“, kaže Jeremić.

On smatra da je politika Vlade Srbije u prethodnom periodu bila loša, jer je „bolje bilo 10.000 evra davati poljoprivrednim gazdinstvima i od njih praviti male fabrike, nego deliti toliki novac nekim svetskim kompanijama na jugu Srbije“.

Od Vlade Srbije zatražiće da se što pre reši status „Srbijanke“, jer je ta lokacija jedna od potencijalnih za buduću platformu za otkup, sortiranje, preradu i plasman voća i povrća. „Verujem da ćemo situaciju oko Srbijanke imati rešenu do proleće sledeće godine“, kaže Jeremić.

Lombardija, koja ima pet miliona stanovnika, ostvaruje deset puta veću spoljnotrgovinsku razmenu od Srbije. „U proizvodnji, preradi i plasmanu voća i povrća daleko su odmakli, otuda nam je dragoceno njihovo iskustvo, i upravo to želimo da primenimo kod nas“, zaključili su Jeremić i Kovač na konferenciji za novinare.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 12 sati 27 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 9 sati 37 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 12 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara