Nikola Petrović  (foto: Kolubarske.rs)
Nikola Petrović (foto: Kolubarske.rs)
03.04.2023, 07:02

Nikola Petrović osvojio srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije

č: | fb:

Maturant Valjevske gimnazije Nikola Petrović, učenik IT odeljenja, osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije 2023. godine, koja je održana u Požarevcu.

 

Na ovom republičkom takmičenju učestvovalo je 50 učenika, a žiri je imao težak i kompleksan posao, tako da je ocenjivanje trajalo pet dana.

 

Osvajanjem drugog mesta Nikola Petrović se plasirao za učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz filozofije, koja će biti održana u Grčkoj od 11. do 14. maja 2023. godine, na kojoj će se takmičiti 100 učenika. Srbiju će, pored valjevskog gimnazijalca, predstavljati Dimitrije Golubović, učenik gimnazije "Bora Stanković" iz Niša.

 

Profesor filozofije u Valjevskoj gimnaziji Aleksandar Veselinović kaže da je Valjevska gimnazija i prethodnih godina učestvovala na ovom takmičenju, ali uspeh Nikole Petrovića je do sada najbolji rezultat. Na takmičenju, za pisanje eseja na engleskom jeziku, učenici su imali na raspolaganju četiri sata.

 

- Vrednovanje eseja je podrazumevalo visoke normative, kao što su filozofsko razumevanje teme, uverljivost argumenata, koherentnost, originalnost, tako da je Nikola sve to pokazao na veoma visokom nivou - rekao je profesor Veselinović.

Aleksandar Veselinović i Nikola Petrović

Aleksandar Veselinović i Nikola Petrović (Foto: Kolubarske.rs)

Nikola Petrović objašnjava da su na takmičenju bile ponuđene četiri teme za pisanje eseja i to na engleskom jeziku.

 

- Kroz teze i oslanjanje na stare filozofe, antičke i srednjevekovne, trebalo je da se složimo ili suprostavimo temi, da te svoje stavove objasnimo i na kraju da zaključimo našim mišljenjem - kaže Petrović i nastavlja:

 

- Izabrao sam temu "Karakter je viši od intelekta". Poduža je jer je tu i ceo citat Ralfa Emersona iz njegove knjige "Američki Skolar" (The American Scholar), koja je objavljena 1857. Suština mog rada, koji je imao tri hiljade reči, bila je da karakter gradi intelekt, način na koji razmišljamo, a na osnovu karaktera mi, zapravo, oblikujemo naš način razmišljanja. Samim tim, moraju biti ujednačeni, da zajedno evoluiraju i da se zajedno razvijaju – kaže valjevski gimnazijalac.

 

Dodaje da je ovu temu izabrao zbog toga jer se i sam suočavao sa pitanjem o sopstvenom karakteru i da li okolina može da ga promeni. Prema njegovom mišljenju, to pitanje sebi postavlja veliki broj njegovih vršnjaka u ovom životnom razdoblju.

 

Zahvaljuje svim profesorima koji su ga pripremali i koji su radili sa njim za ovo republičko takmičenje iz filozofije i koji su u značajnoj meri zaslužni za njegov uspeh.

 

- Profesor filozofije, Aleksandar Veselinović, profesorka engleskog jezika Tatjana Marinković i profesorka srpskog jezika, Milena Petrović. Veću barijeru mi je predstavljalo pisanje eseja, jer sam učenik IT odeljenja i za nas je karakteristično da se bavimo programerskim i stručnim predmetima, a manje društvenim predmetima poput filozofije, ali me je profesorka srpskog ubedila da pokušam – priča.

Nikola Petrović

Nikola Petrović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Upitan, ako se najviše bavi stručnim predmetima, otkuda inters za filozifiju i to toliki da je otišao na takmičenje sa koga se vratio sa srebrnom medaljom, Petrović kaže da je član debatne sekcije u Valjevskoj gimnaziji, jer mnogo voli debate za koje smatra da su "polje na kome se umovi igraju i odmeravaju jačinu, ali ne u bukvalnom smislu jer nije bitno ko je na kraju jači nego ko je veštiji da ubedi drugoga da je u pravu i da je njegova istina prava istina".

 

- To je meni jako fascinantno, otuda mnogo volim debatovanje i to ne samo da bih dokazao da sam ja u pravu, nego da bih došao i do nekih novih saznanja – kaže Petrović.

 

Na pitanje koliko danas debata nedostaje u našem društvu, ali i u porodici, bez razmišljanja odgovara:"Mnogo!".

 

- U porodici se zna hijerarhija, ali je bitno saslušati i dete, saslušati njegovo mišljenje bez obzira na to da li je tačno ili pogrešno. Ako je pogrešno treba mu objasniti zašto je pogrešno i uputiti ga na ono što je ispravno, kako bi moglo da unapredi sebe i svoj način zaključivanja. Najveća uloga roditelja jeste da uče svoju decu i da ih načine dobrim ljudima – kaže Nikola Petrović.

 

Smatra da ne treba sputavati niti osuđivati mlade ljude ukoliko izaberu da se bave politikom, "jer su svi političari lopovi". Naglašava da najučeniji treba da upravljaju državom i da budu na rukovodećim položajima, a takvih će biti sve manje, ako i dalje budemo govorili – šta će ti politika, tamo su samo lopovi.

 

- Ukoliko mlade budemo gurali ka politici i podsticali ih da se bave politikom, naše društvo će evoluirati, napredovati i biti sve bolje i bolje – zaključuje.

 

Nikola je svestran. Učestvovao je na takmičenjima iz matematike, fizike, filozofije i engleskog jezika, voli i društvene nauke, pohađa Muzičku školu, prva godina je solo pevanja, svira gitaru. Pored brojnih interesovanja i talenata, ipak će upisati Elektrotehnički fakultet u Beogradu, jer "kao što je u osnovnoj školi znao da će upisati Valjevsku gimnaziju, sada zna da će upisati ETF".

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 4 sati 28 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...